Bilder fra fjellveggen ga politiet viktig informasjon

Klatrerne som omkom i Kjerag fotograferte mens de tok seg opp fjellveggen.

Publisert: Publisert:

En stor steinblokk som løsnet var trolig årsaken til klatreulykken i Kjerag hvor Bjørn-Eivind Årtun (45) og Stein-Ivar Gravdal (37) omkom. Foto: Jarle Aasland

  • Elin Frøkedal
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Bildene viser at en stor steinblokk som løsnet trolig var årsak til tragedien. Det bekrefter politibetjent Arild Kleven ved Strand og Forsand lensmannskontor overfor VG .

— Etter samtaler med flere sentrale vitner og gjennomgang av billedmateriale, kan vi foreløpig konkludere med at ulykken skyldes at en større steinblokk, i umiddelbar nærhet av de to klatrerne, har rast ut, sier Kleven.

Bjørn-Eivind Årtun, 45 år og bosatt i Oslo, men opprinnelig fra Hellandsbygd i Sauda, og Stein-Ivar Gravdal, 37 år, opprinnelig fra Bergen, men i flere år bosatt i Stavanger, omkom i ulykken. De erfarne klatrerne dro ut på en spontan tur tirsdag i forrige uke, og ble funnet døde fredag.

Ulykken skjedde rundt 100 meter over toppen av ura på Geitaneset ved Kjerag. Klatrerne har falt 50-60 meterne fra hylla de var på og ned til de ble hengende oppå hverandre på et lite fremspring. De døde ble hentet ut fra Lysefjorden søndag formiddag av et redningshelikopter fra 330-skvadronen.

Fotograferte under klatringen

Bjørn-Eivind Årtun er fotograf av yrke, og hadde med seg kamerautstyr på turen. Bildene fra kameraet har gitt politiet viktig informasjon om hva som sannsynligvis skjedde da de to klatrerne omkom.

— Dette er stillbilder fra klatrernes kamera, sier Kleven til VG.

De omkomne obduseres ved Stavanger Universitetssjukehus for at dødsårsaken skal kunne fastslås, opplyser Rogaland politidistrikt. Politiet fikk mandag resultatet av den foreløpige obduksjonen. Men politibetjent Arild Kleven ville mandag ettermiddag ikke gå i detaljer.– Det jeg kan si er at denne samsvarer med det hendelsesforløpet vi har kommet fram til, sier Kleven til NRK.

Kriminalteknikere skal gjøre undersøkelser av klatreutstyr og annet utstyr, mens Strand og Forsand lensmannskontor skal gjennomføre taktisk etterforskning av dødsulykken.

Et stort antall vitner skal avhøres før endelig konklusjon vil foreligge.

Lederen i Rogaland Alpine Redningsgruppe (RAR), Ture Bjørgen, sier at de er i ferd med å lage en rapport til politiet, basert på det redningsgruppens medlemmer observerte ved ulykkesstedet, og annen informasjon.

— Det er kommet ut en foreløpig konklusjon på årsak. Vi er allerede veldig sikre på årsaken, og dette betyr at den foreløpige årsaken høyst sannsynlig vil være den endelige konklusjonen, sier Bjørgen til VG.

Publisert:

Les også

  1. - Klatrerne døde momentant

  2. Steinflak kan ha løsnet

  3. Bjørn-Eivind Årtun og Stein-Ivar Gravdal omkom i klatreulykke

  4. Klatrerne hentet ut av Lysefjorden

  1. Ryfylke