Lavt skydekke stopper aksjonen

Åtte klatrere fra Rogaland Alpine Redningsgruppe har i dag vært inne på Geitanes ved Kjerag for å hente ut de to klatrerne som ble funnet omkommet i går ettermiddag.

Publisert: Publisert:

Redningsmannskaper har prøvd å få ned de omkomne i dag. Foto: Jarle Aasland

Denne artikkelen er over åtte år gammel

Redningshelikopteret returnerte da det ble mørkt i går kveld. Foto: Jarle Aasland

Ved 14.30-tiden bekrefter Hovedredningssentralen at aksjonen må avsluttes for dagen på grunn av lavt skydekke og vanskelige siktforhold.

Hovedredningssentralen meldte tidligere lørdag at været begynte å bli en utfordring fordi det i løpet av dagen er blitt svært lavt skydekke. Det ble dessuten mildere, og det er litt regn i luften.

Sindre Bø i Rogaland Alpine Redningsgruppe sa til Aftenbladet i går at de satset på å starte tidlig i dag for å slippe nettopp dette problemet.

Kaldt, klart vær, som det var i går da de var ute og klargjorde for operasjonen, er det ideelle.

Den ene omkomne er rogalending og selv medlem av RAR. Den andre er fra Østlandet. Begge er kjent for å være svært erfarne og dyktige klatrere.

— Et Sea King-helikopter lettet fra Sola klokken 08.15 i morges med en gruppe klatrere som skal hente ned de to omkomne. Om bord er også en polititjenestemann, opplyser operasjonsleder Tom Knudsen ved Rogaland politidistrikt til Aftenbladet.

Ifølge operasjonslederen vil ikke politiet gå ut med navn på de omkomne før identiteten på de to er sikker, og det vil den ikke bli før de er hentet ned. Aksjonen kan ta mange timer.

Startet tirsdag

Klokken 12.30 i går fikk Hovedredningssentralen melding om at de to klatrerne var savnet etter at de dro ut på tur tirsdag. Turen skulle etter planen være unnagjort til torsdag. De to hadde med seg mobiltelefoner, men har ikke besvart anrop fra venner og familie. Det var dette som gjorde at de pårørende slo alarm.

13.20 dro et Sea King redningshelikopter fra 330. skvadron på Sola ut for å rekognosere. Med om bord var to medlemmer i Rogaland Alpine Redningsgruppe.

Klokken 13.50 fikk de øye på de to mennene, hengende etter tauene, livløse, ganske tett sammen, omkring 100 meter over toppen av ura på Geitaneset under Kjerag. Dermed var de ikke lenger ute på en redningsaksjon.

De returnerte, og reiste inn igjen klokken 15.45 i går, denne gangen med fem medlemmer av redningsgruppen om bord.

- Et uvanlig oppdrag

— Vi ble satt i land øverst i ura. Derfra har vi lagt opp tau og rigget alt klart til aksjonen i dag.

Dette forteller Sindre Bø, som er medlem i RAR og var med på aksjonen i går. I dag skal han inn sammen med de andre i redningsgruppen for å hente ut de to mennene.

— Nå er alt planlagt i detalj. Vi er en hel gjeng som skal inn. Vi har satt igjen en del utstyr og sett hvordan det ser ut. Nå vet vi hva vi går til. Det var ikke meningen å gjøre noe mer enn det i går. Det er jo ingen redningsaksjon. Vi fikk klar beskjed av legen i helikopteret om at alt håp var ute.

— Det er et ganske uvanlig oppdrag, men ikke veldig komplisert. Det var helt vindstille og stabil, fin, kald vinter. Været har vært bra og det har ikke vært noen problemer med aksjonen. Vi ville gjort det ferdig i går hvis ikke det hadde blitt mørkt, sier han.

— Folk har sluppet alt de hadde i hendene for å være med på aksjonen. Det har ikke vært vanskelig å få folk til å delta, sier han.

— Dette er folk vi kjenner. De er absolutt blant de få klatrerne i Norge som har noe å gjøre på Kjerag vinterstid, sier Bø. - Det er forferdelig for oss og for gruppa og for hele klatremiljøet i Norge, dette, men nå er vi midt i en aksjon og er nødt til å fokusere på den, sier han.

Erfarne klatrere

— Dette er en veldig spesiell situasjon for oss, sier Ture Bjørgen, leder i RAR. – Dette er en venn av oss, en venn av alle i gruppa.

Bjørgen forteller at begge de to klatrerne er svært erfarne. Oslo-mannen er en meget kjent skikkelse i klatremiljøet.

— Begge de to er talenter i verdensklasse, sier han.

Lensmannskontoret i Strand og Forsand kommer til å etterforske ulykken. I tillegg vil RAR-folkene gjøre alt de kan for å finne ut hva som har skjedd.

Mannskapene fra RAR fikk i går kveld debriefing og et måltid hos 330. skvadron på Sola, og har deltatt i planleggingen av dagens aksjon.

— Vi har fått fantastisk oppbacking, sier Sindre Bø i RAR. - Disse folka skjønner hva det går i.

Publisert: