I fjor stoppet hjertet – i dag sykler han igjen

Hjertet hamret på høygir. Det er det siste Alf Konrad Larsen husker, før han segnet om under fjorårets Nordsjøritt.

Publisert: Publisert:

Alf Konrad Larsen sammen med seksjonsoverlege ved Stavanger universitetssjukehus, Svein Arne Hapnes. Han jobbet under fjorårets Nordsjøritt og ankom ulykkesstedet i luftambulanse. Foto: Kent Skibstad

Denne artikkelen er over syv år gammel

Like ved denne busslommen på Kvernelandsveien sluttet Alf Konrad Larsens hjerte å slå. Vitner kom raskt til og fikk startet med hjerte- og lungeredning. Det reddet 46-åringens liv. Foto: Ronny Hjertås

— For meg har den beste medisinen vært å fortsette med sykling. Å komme seg ut og se at kroppen fortsatt fungerer, sier Alf Konrad Larsen.

Det er nøyaktig ett år siden 46-åringen fra Randaberg falt om med hjertestans i Nordsjørittet. Takket være snarrådig innsats fra tre vitner fra Bryne, overlevde han. I flere minutter drev de med hjerte- og lungeredning før ambulansepersonell kom til stedet og fikk tatt i bruk hjertestarter.

— Jeg tenker ofte på hvor heldig jeg har vært, sier en ydmyk Larsen.

Høy puls

Larsen syklet med usedvanlig høy puls flere ganger under fjorårets ritt. Siden dette var noe han hadde opplevd under trening, stresset det ham ikke nevneverdig. Men smerten som satte seg i brystet like før passering Vagleleiren, var mer intens enn dem han hadde hatt tidligere.

— Jeg ble uvel og svimmel. Pulsklokken viste 240. Jeg bestemte meg for å ta en pause og svingte til siden like ved en busslomme.

Mer husker ikke Larsen før han våknet opp på bakken omringet av en rekke mennesker, ambulanse, luftambulanse og brannbil. De neste tre ukene tilbrakte han på Stavanger universitetssjukehus, hvor han fikk operert inn hjertestarter.

Hjulene i gang

Én måned etter at Larsen ble utskrevet fra sykehus, var han tilbake på sykkelsetet. Randabergbuen trør daglig 2,6 mil til og fra jobben på Rosenberg på Buøy, men han styrer unna harde intervalløkter.

— Da jeg lå på sykehuset, var legene veldig opptatt av at jeg måtte fortsette å leve livet slik jeg gjorde før ulykken. Ingen kunne forutsett hjertestansen, og ingen vet hva morgendagen bringer. Sånn er livet. Både for meg og andre. Å gå rundt å bekymre seg fører ingenting godt med seg, sier Larsen.

Vil lytte mer til kroppen

I år, som i fjor, stiller 46-åringen til start i seedet gruppe. Han har starttid klokken 08.30 og håper å fullføre på under fire timer.

— Jeg har bevart konkurranseinstinktet, men vil lytte mer til kroppen. I tillegg er det en trygghet å ha en hjertestarter. Og den fungerer som den skal, det fikk jeg erfare under en sykkeltur i februar.

Følelsesladet gjenmøte

Larsen var fast bestemt på å oppsøke ulykkesstedet før dagens ritt og la søndag ut på langtur til Foss-Eikeland.

— Jeg var spent på hvordan jeg ville reagere. Da jeg så busslommen ble det mange følelser og tanker om hva som kunne skjedd. Jeg har vært utrolig heldig.

Seksjonsoverlege ved Stavanger universitetssjukehus, Svein Arne Hapnes, roser Larsen for at han stiller til start i Nordsjørittet etter fjorårets dramatikk. Han mener 46-åringen er et godt eksempel på at man kan leve som normalt etter hjertestans.

— Det er ikke farlig å drive mosjon og idrett etter hjertestans, snarere tvert i mot, sier Hapnes.

Han var en del av teamet som reddet Larsens liv i fjor.

— Jeg blir rørt av pågangsmotet ditt. Det er første gang jeg hører om noen som stiller opp i et krevende sykkelritt året etter en slik dramatisk opplevelse. Du er et godt eksempel på at livet kan fortsette som før, sier Hapnes til Larsen.

Punktum

— Jeg kan ikke gi meg nå. Jeg har kanskje vært ett skritt nærmere døden enn de fleste andre som sykler Nordsjørittet, men jeg har fått en ny sjanse og den har jeg tenkt å benytte meg best mulig av.

Han gleder seg til å krysse målstreken i Vågen.

— Det blir et endelig punktum på et spesielt år, avslutter 46-åringen.

Publisert: