Drømmer om en helt åpen by

Tenk deg en by der du kan gå på skøyter når du vil, låne bøker når det passer deg og arrangere møter i bydelshuset når andre sover. Det er en slik by ordføreren vil du skal ha

Bjørg Tyssdal Moe (KrF), Per A. Thorbjørnsen (V) og Christine Sagen Helgø jobber for at de kommunale byggene skal være mer tilgjengelige for innbyggerne, når de selv skulle ha behov for det. Foto: Jonas Haarr Friestad

 • Inga Sverdrup
  Design
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Vi ønsker oss en by som er enda mer åpen for innbygerne våre. Der innbyggerne selv kan bestemme hvordan og når de skal benyttene byggene, sier ordfører Christine Sagen Helgø til Aftenbladet. Vi møter henne på Sølvberget sammen med Bjørg Tyssdal Moe (KrF) og Per A. Thorbjørnsen (V). De tre deler et tydelig engasjement for ordførerens visjon som første gang ble luftet i nyttårstalen.

«Terror skaper frykt og frykt fører til skiller: både fysiske og mentale. I København har de tenkt annerledes. Der har de døgnåpne bibliotek og idrettshaller. Tenk hvis Sølvberget og Sørmarka arena kunne være åpne og tilgjengelig for alle, alltid.Slik mener jeg vi skal møte framtiden: med åpenhet og med gode møteplasser. Slik motvirker vi utenforskap.» Sa ordføreren første nyttårsdag:

 • Her leser du hele nyttårstalen: - Hvordan ruster vi oss for fremtiden

Allerede nå er visjonen ett steg nærmere.

Utvider åpningstidene på biblioteket

Fra mandag 23. januar åpnes alle bibliotekets etasjer for brukeren så lenge kulturhusbygget er åpent. Det vil si fra åtte om morgenen til ni om kvelden. I den selvbetjente åpningstiden, når det ikke er ansatte på jobb, må brukerne låse seg inn med lånekortet. Et pilotprosjekt kaller kulturshussjef, Marit Egaas det.

– På Madla bibliotek har vi hatt det slik i et par år. Det har fungert veldig bra og tilbudet er godt brukt. Vi ønsker nå å prøve ut dette i Stavanger sentrum også, sier Egaas. Går det bra, er det ikke umulig at åpningstidene utvides ytterligere.

– Vi gjør dette fordi vi ser på biblioteket som innbyggernes eiendom. Det koster mye å forvalte dette. Da er det viktig at det blir tatt i bruk så mye som mulig. Og så ser vi at når vi viser folk tillit så tar de vare på det, sier hun.

Vil ha åpne idrettshaller

Og det er ikke tilfeldig at vi møter Stavangerpolitikerne nettopp på Sølvberget. Alle de tre løfter biblioteket frem som et eksempel som har lykkes med åpenhet, uten å måtte bruke store midler. De utvidede åpningstidene har så langt ikke ført til merkostnader .

– Sølvberget er et veldig godt eksempel på hvordan man kan tenke åpenhet og tilgjengelighet. Men vi ser for oss at enda flere kommunale bygg skal åpnes på denne måten. Idrettsanlegg, bydelshus, museer, kulturhus. Og selvfølgelig også rådhuset.Tenk om du kunne benytte deg av disse byggene når det passer deg? sier Sagen Helgø.

De tre viser til København der de har lang erfaring med åpne kommunale bygg. Med ett enkelt kort (Sundhetskortet) kan innbyggerne låse seg inn i kommunale bygg også utenfor åpningstidene. Ordningen har bydd på enkelte utfordringer men er samlet en suksess. Flere benytter seg av de kommunale byggene og deler av befolkningen som ellers faller utenfor andre tilbud har nå et sted å gå. Uten å være bundet av strenge rammer.

– Vi ser for oss at ungdom kan låse seg inn og spille basket i en idretsshall når det passer dem, ikke når de er bundet av en treningstid. Kanskje de vil spille seint på kvelden, eller på natten?

– Når en storby som København får dette til å fungere finnes det ingen grunner til at ikke Stavanger skal klare det, sier Sagen Helgø.

Gir masternøkkelen til innbyggerene

– Dette handler om innbyggermedvirkning og bekjemping av utenforskap. Vi har mange grupper som faller utenfor organisert kultur- eller idrettsliv. Vi har mange ganger forsøkt å spørre dem hva de vil. Nå ser vi for oss at vi åpner byggene og dermed sier; Bruk byen slik dere vil, sier Tyssdal Moe.

Stavangerkortet kaller de det. Den langsiktige visjonen, eller strategien, om ett felles nøkkelkort, en åpen by. Tilgjengelighet og tilgang når det passer deg. Etter kopi av København. Men det er langt frem. Kostnadene har ingen regnet på. Teknologien finnes, men ingen planer er lagt.

I første omgang skal saken opp i kommunalstyret i neste uke. Der vil politikerne be rådmannen lage en sak. Så begynner ballen å rulle. Møter med styrer og byggeiere. Forsøksprosjekter. Finansiering.

– Noen prosjekter vil ikke koste noen ting. Andre vil kreve store investeringer. Vi ser for oss at vi kan lansere noen forsøksprosjekter i løpet av våren. Så får vi se hvordan det går, og hvordan innbyggerne tar det i mot, sier Sagen Helgø.

Lang horisont

– Vi har en lang tidshorisont på dette. De kommunale byggene vil ikke åpnes i morgen. Men det er mange kommunale bygg som skal rehabiliteres, og også bygges. Da må vi ha en plan for dette allerede nå, sier Per A. Thorbjørnsen.

Da intervjuet er slutt og trekløveret er på vei ut av biblioteket, blir de stanset av mannen på sidebordet. Han har hørt på samtalen og er klar i sin tale.

– Dette hørtes veldig spennende ut. Jeg håper dere får det til.

Publisert:
 1. Teknologi
 2. Christine Sagen Helgø
 3. Stavanger sentrum
 4. Åpenhet
 5. Bøker

Mest lest akkurat nå

 1. Tre til sykehus etter kjedekollisjon på E39

 2. – Noen få representanter står tidvis for en debattstil som gjør det ubehagelig for andre

 3. Aksjonistar vil ha Forsand ut av Sandnes – har søkt om grensejustering

 4. Milliardprosjekter i kø i Ryfylke. Fare for strømmangel

 5. El-bil under lading tok fyr

 6. Voldtektstiltalt beklaget til fornærmede. Ble frifunnet i lagmannsretten