Her kan du legge fra deg alvoret

— Det er for mye alvor i verden, mener Arne Braut den yngre, som i sin hage har laget en plass hvor du kan legge alvoret fra det for godt.

Publisert: Publisert:
  • Cornelius Munkvik
    Journalist
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Bonden og grunderen bak merkevaren Plenkrutt, Arne Braut den yngre, er ikke redd for å bli oppfattet som litt rar. For enkelte kom det sikkert heller ikke som noe sjokk at nettopp Braut var mannen som gikk i bresjen for å lage alvorets gravplass.

— Så lenge det ikke skader noen er det bare fint å være klovn. Om dette stuntet kan få folk til å fokusere litt mer på det positive, så er det jo kjempeflott, sier bonden på Sør-Braut.

Gravde seg ned

I forbindelse med kommunalt arbeid på eiendommen ble store deler av Brauts hage ødelagt. Dette var starten på det som i dag er blitt til Arne-hålå – plassen hvor alvoret ligger begravd.

— Jeg ble mildt sagt stresset og irritert av at alle maste på meg. «Hva skal du gjøre nå?» «Hvordan skal du fikse hagen din?» For å kaste bensin på bålet gravde jeg meg bokstavelig talt ned i alt alvoret, sier Braut.

Hva hullet skulle brukes til fant han først ut senere.

— Dette ble plassen hvor jeg kvittet meg med alvoret. Andre kan også komme og kremere alvorlige ting her, sier bonden.

Ikke tull

Arne-hålå er blant annet utstyrt med to rør. Et kort, hvor bagateller kan kremeres, og et langt, hvor de mer alvorlige tingene kan brennes.

Flaggstangen er også på plass i Arna-hålå.

— Så snart alvoret er begravet fires flagget på halv stang, før det raskt heises opp til toppen igjen. Vi kan ikke være alvorlige lenge, humrer Braut og fortsetter:

— Ved å lage denne plassen får vi fokusert på at det er altfor mye alvor i livene våre. Mange av oss har ikke engang tid til å spise middag sammen med familien fordi vi skal tjene penger til ting vi egentlig ikke trenger.

— Hvorfor stikker vi ikke innom naboen vi har kranglet med i mange år og skværer opp? Hvorfor besøker vi ikke eldre kjenninger på gamlehjemmet? Vi springer fra stokk til vegg og i farta glemmer vi hvor godt vi har det, legger han til.

Asken etter ditt kremerte alvor kan du selvfølgelig ta med deg hjem. Urne må du imidlertid kjøpe selv. (Foto: Torstein Lillevik)

Foto: Torstein Lillevik

Publisert:
  1. Jæren