- Jeg ser for meg hundre studenter på gressplenen

Kan den gamle Hermetikkfagskolen bli hjem for studenter?

Publisert: Publisert:

Her håper tidligere byplanlegger Per Grimnes at det skal myldre med studenter. Bygningen på bildet er hermetikklaboratoriet, som ligger like ved siden av hermetikkfagskolen. Foto: Anders Minge

  • Hilde Moi
    Journalist
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Det mener sivilarkitekt og tidligere byplanlegger Per Th. Grimnes.

— Ledaalparken er i dag ganske død. Jeg ser for meg de britiske collegene, der det er hundre, hundre og femti studenter på gressplenen utenfor. Det ville vært fantastisk!

LES KOMMENTAR:

Les også

Unge skaper byen

Studentby

Nå har Grimnes sendt brev til ordfører Christine Sagen Helgø (H) med forslag om å gjøre om den gamle Hermetikkfagskolen til studentboliger. Hermetikkfagskolen skal i utgangspunktet selges.

— Det har irritert meg at kommunen kjøper det opp og sitter med det, for så å selge det i en nedgangsperiode, sier Grimnes, som derfor kommer med sitt alternative forslag.

— Vi vil jo gjerne være en studentby. Da må vi også ha plass til studentene. Jeg synes det ville være bra om studentene var litt mer synlige i byen. Da ville Hermetikkfagskolen ligge vanvittig godt plassert. Det ville være fantastisk å kunne tilby sentralt beliggende hybler når de søker studieplass i Stavanger, sier han.

Grimnes forteller at noe av inspirasjonen til det han kaller "Studenthjemmet King Oscar" kommer fra Singsaker studenthjem i Trondheim. Dette ble bygd for tyske offiserer under andre verdenskrig, og ble gjort om til en privat stiftelse og studenthjem i 1946.

Og det er nettopp en stiftelse Grimnes ser for seg i Stavanger også. Han mener stiftelsen bør få overta Hermetikkfagskolen til en pris som kommunen mener er riktig.

I brevet til ordføreren, ber han henne utrede Hermetikkfagskolen som studenthjem før det legges ut for salg.

Blir værende

Amund Thomassen, leder av Studentorganisasjonen (Stor) er enig i at studenter i den gamle Hermetikkfagskolen er en god idé.

— Vi er veldig positive til alle forslag som kan gi flere studentboliger til regionen. Studentene er veldig presset og leieprisene er høye. Det er veldig spennende at noen tør å tenke litt nytt, og å renovere gamle bygg vil være en god måte å skaffe studentboliger på, sier han.

Han sier at de frykter at de mister mange potensielle Stavanger-studenter på grunn av boligsituasjonen.— Mange har vurdert å komme hit, men må la være på grunn av leieprisene. Vi vet at studenter som studerer i Stavanger gjerne blir værende her. De tilfører mye arbeidsplass til regionen, og det er vesentlig at de har en plass å bo, sier Thomassen.

Cecilie Bjelland, gruppeleder i Stavanger Ap, synes også forslaget er spennende.

— Vi trenger flere studentboliger, samtidig som lokalisering på Hermetikken kunne gi en fin og kanskje sterkere tilknytning til Stavanger og dermed styrket byen som studentby. Etter det vi forstår har nå ordføreren fått henvendelsen og vi antar at hun vil konsultere med flere eksterne, som Studentorganisasjonen, for å se på mulighetene til å få dette gjennomført, sier Bjelland.

Godt forslag, men...

Ordfører Christine Sagen Helgø (H), synes forslaget er godt.

— Jeg har fått mange henvendelser med gode forslag om hvordan vi kan bruke Hermetikkfagskoklen. Noen ønsker å bruke det til eldreboliger eller til sentrumsnære boliger for unge, sier hun.

Men, for det er et men.

— Bystyret har vedtatt å selge det, så det blir ikke aktuelt å gjøre det i kommunal regi. Det å bygge om et gammelt bygg til studentboliger vil være veldig krevende økonomisk, og for Stavanger kommune er det nok mer hensiktsmessig å bygge nye studentboliger. De vil være enklere å drifte og mer økonomisk lønnsomme, sier hun.

LES OSGÅ:

Publisert:

Les også

  1. Hermetikken ble vernet likevel

Mest lest akkurat nå

  1. Finansministeren: Ja til julebord på gavekort

  2. Bytyqi-forhandlingene: – Tror og håper vi kan bli enige

  3. Nå er «Lykkeland»-innspillingen i gang igjen i Stavanger

  4. Ny klatrepark i Ryfylke til haustferien

  5. Risa-bil begravd i eksplosjon i vindkraftanlegg

  6. Ren-Naa stakk av med nok en pris: - En kjempeprestasjon,