Middelalderfunn ved Torget

Det er gjort funn utenfor Romsøegården, som arkeologer mener er fra tidlig middelalder.

 • Sveinung Bendiksen
  Sveinung Bendiksen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 15 år gammel

Stan Reed, som leder utgravningene, kan ikke utelukke at restene av et hus og en gate er eldre enn Domkirken.

Feltet ble etablert i forbindelse med opparbeidingen av Tusenårsstedet. Man fant langt flere kulturlag i feltet enn man hadde antatt. Dermed bestemte man seg for å foreta arkeologiske utgravninger i traseen der de nye vann— og avløpsledningene skal legges. I en omkring ti meter lang, to meter bred og to meter dyp grøft har man nå gjort svært interessante funn.

 • Vi har funnet noe som kan være rester etter et hus. Vi har også funnet stolpehull som er eldre enn huset, og en hard steinpakning som er eldre enn hullene. Denne steinpakningen kan være et gateløp eller en gangvei, sier Stan Reed fra Norsk institutt for kulturminneforskning, Niku.

De fem arkeologene som har jobbet i feltet, har funnet en del gjenstander, blant annet spinnehjul. Det er foreløpig ikke gjort noen undersøkelser som kan tidfeste funnene eksakt. Til det har arkeologene hatt det for hektisk ute i utgravningsfeltet. De må gjøre seg ferdige med utgravningene i løpet av uken.

 • Det er fra middelalderen, og jeg antar det er fra tidlig middelalder, sier Stan Reed.
 • Er vi da tilbake på 1000-tallet?
 • Det kan vi ikke si før vi har undersøkt funnene. I neste uke skal jeg ta stilling til hvilke undersøkelser vi skal gjøre for å tidfeste gjenstandene. Vi må trolig bruke C14-metoden på noen av funnene, sier Reed.

De ekstra utgravningene og undersøkelsene har ikke forsinket arbeidet med Tusenårsstedet. Det går sin gang på flere fronter. På Skagenkaien pågår arbeidet med å skifte ut vann- og avløpsnettet for fullt. Arbeidet vil pågå stort sett hele våren, og kaien blir neppe åpnet for trafikk før i mai.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Amerikanere frarådes å reise til Norge

 2. På bursdagen sin fikk Camilla Finnesand en telefon: «Du må komme inn på sykehuset»

 3. Historie om visdomstann sentral i frifinnende dom

 4. 22 år gammel tunnel oppgraderes for mer enn den kostet

 5. Silje trudde ho var gravid med sitt fjerde barn då smertene kom. Ein blodprøve gav svar.

 6. Ekspertene har sett på hvor sunne vegetarburgere egentlig er