Hva gikk galt i Kampen-saken?

Her er Aftenbladets gjennomgang av hva som kan ha gått galt i hjelpeapparatet i månedene før Jonny André Risvik (28) ble torturert til døde av sine venner i august 2010.

Fredag 13. august 2010 ble Jonny André Risvik (28) ble funnet død på en treningsmatte i gangen i leiligheten på Kampen.

 • Hans Petter Aass
  Journalist
 • Thomas Ergo
  Journalist
Publisert: Publisert:

Mer enn to uker ble Jonny Risvik torturert i sitt eget hjem på Kampen. Etter at han ble funnet død fredag 13. august 2010 fant politiet blodspor etter mishandlingen flere steder i leiligheten. Det blå lyset markerer blodfunn. Foto: Anders Minge

I løpet av de minst to ukene Jonny Andre Risvik ble torturert til døde i sitt eget hjem sommeren 2010, tok gjerningsmennene flere bilder av ham. I tillegg til den svært grove voldsbruken han ble utsatt for, fikk han i denne perioden også minimalt med mat og drikke. Foto: Politiet

iconDenne artikkelen er over syv år gammel

I kjølvannet av artiklene i Aftenbladet har formannskapet i Stavanger kommune bedt Fylkesmannen i Rogaland åpne tilsynssak mot kommunen.

Jonny André Risvik (28) fra Kvernevik ble 28 år gammel. Sommeren 2010 ble han mishandlet til døde i en leilighet på Kampen. Gjerningsmennene, som var Jonnys egen vennegjeng, brukte mer enn to uker på å ta livet av 28-åringen.

Offeret og de fem personene som var involvert i mishandlingen var alle ressurssvake og hjelpetrengende. Fire av gjerningsmennene, alle hjemmehørende i Stavanger, er lettere utviklingshemmede. Den siste i leiligheten var en 15 år gammel jente fra en familie som var under oppsyn av barnevernet i en nabokommune.

Hvordan kunne de få anledning til å sakte torturere i hjel sin egen kamerat, uten at verken hjelpeapparat eller samfunnet for øvrig oppdaget hva som var i ferd med å skje? Bortsett fra en straffesak mot de fem som på forskjellig nivå deltok i mishandlingen, har ikke det offentlige gjort stort for å finne svarene.

Aftenbladet har de siste månedene intervjuet en rekke personer med kunnskap om saken. Ved hjelp av fullmakter fra to av de involverte og Jonnys pårørende har vi også hentet ut dokumentene fra hjelpeapparatet og straffesaken mot gjerningsmennene.

Aftenbladets gjennomgang stiller spørsmål ved 18 forhold i Stavanger kommunes håndtering av saken i forkant av tragedien.

KLIKK PÅ HVER LINJE FOR Å LESE MER!

Les også

 1. Jonnys sjanser - del 1

 2. Jonnys sjanser - del 2

 3. Jonnys sjanser - del 3

 4. Varsler etterspill i Kampen-saken

 5. Hvorfor så sterke virkemidler?

 6. Kommunen vil ikke granske Kampen-saken

 7. I løpet av to uker ble Jonny André Risvik (28) torturert til døde av sine venner, i en bolig på det fredelige Kampen i Stavanger. Kunne hans død vært avverget?

 8. Mener voksenvern kan redde liv

 9. Fylkesmannen skal granske Kampen-saken

Publisert:
 1. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Mandag åpnes Vågen for trafikk igjen: – Det er en katastrofe for bransjen og sentrum

 2. Rekordmange sendes ut av landet: – Trodde jeg kom inn uten problemer

 3. Unge konservative i kirken føler seg i mindretall – nå lager de sitt eget nettverk

 4. Elsparkesyklist skadd i Stavanger

 5. – Det er uverdig for norsk politisk debatt at Frp skal måtte ta avstand frå nazistar

 6. Mørk takker superstjernen for åpenheten: – Vi er ikke roboter