Mener politikerne må tie

Konstituert rådmann Bodil Heskestad mener hun ikke har noe å beklage etter kjøret mot kontrollutvalgets leder Magne Vaule (Ap). Fortsatt er hun bekymret for lekkasjer fra lukkede møter.

Publisert: Publisert:

- Ut i fra min erfaring og praksis vil det være utenkelig å gå ut med informasjon fra et lukket møte, sier konstituert rådmann Bodil Heskestad (t.h). Her med ordfører Marthon Skårland, som onsdag trakk sitt mistillitsforslag mot kontrollutvalget og dets leder Magne Vaule. Foto: Pål Christensen

Denne artikkelen er over fem år gammel

Konstituert rådmann Bodil Heskestad. Foto: Henriette M. Johannesen

Kommunestyret i Bjerkreim valgte onsdag å beholde kontrollutvalget og lederen Magne Vaule, etter en høst hvor ordføreren anklaget ham for lovbrudd, lekkasjer og etiske overtramp. Alle anklager om ulovligheter er nå lagt døde. Internt gikk konstituert rådmann Bodil Heskestad tidlig ut og anklaget Magne Vaule for å lekke fra kontrollutvalget. Siden har eksperter klargjort at hans videreformidling av informasjon til berørte parter var fullt lovlig.

— Jeg gikk ikke til angrep på Vaule som person, men mente det var skjedd lekkasjer fra et lukket møte, sier Bjerkreims konstituerte rådmann, Bodil Heskestad.

Les også

Fikk ikke sparken likevel

Ikke noe å beklage

Hun sier hun ikke har noe å beklage overfor Vaule.

— Jeg tok opp at det ble lekket fra et lukket møte, og spurte ordføreren hvordan han ville forholde seg til det.

- Når du skriver lekkasjer, indikerer du vel at det er ulovlig?

Konstituert rådmann Bodil Heskestad. Foto: Henriette M. Johannesen

— Det kan være. Men det ligger i etikken at det ikke er noe poeng i å ha et lukket møte, dersom det lekkes fra det.

- Erkjenner du nå at politikere har rett til å informere fra et lukket møte?

— Nei, det er ikke vanlig praksis i alle fall. Det vanlige er at hvis noe bør komme ut, så skal utvalget avklare på forhånd hvem som går ut og hva man skal gå ut med. Det er fremdeles er uklart hvordan vi skal forholde oss når et møte er lukket, sier hun.

- Vi trenger kursing

Frp sa onsdag at saken viste at administrasjonen trengte kursing i forvaltningsloven.

— Ja, både administrasjon og politikerne trenger det. Vi har ingen skrevne regler for hvordan vi skal forholde oss til et lukket møte. Det burde vi kanskje hatt. Hvis denne praksisen blir stående, blir nok administrasjonen og alle usikre på hvordan vi skal forholde oss. Kan vi ha tillit til alle ved lukkede møter? Hvis ikke, er det ikke noe poeng å lukke møter. Da kan vi heller levere alt skriftlig.

Les også

Skamroste kommunens mobbeinnsats - refset de voksne for krangel og løgn

— Man skal man holde munn om alt som sies på et lukket møte? - Ja. Hva er poenget med å lukke et møte, hvis det ikke er noen regler eller etikk for hvordan vi skal oppføre oss? Ut i fra min erfaring og praksis vil det være utenkelig å gå ut med informasjon fra et lukket møte.

Opplyste ikke om kritikk

- Dere lot være å fortelle om kritikk fra Fylkesmannen i konkrete mobbesaker i høst når dere i høst redegjorde for skolemiljøet for kontrollutvalget. Var det en forsømmelse?

— Nei, for dette møtet gjaldt ikke en sak. Hadde møtet angått en sak, hadde det vært feil. Vi var innkalt for å opplyse om arbeidet kommunen hadde gjort i forbindelse med det psykososiale miljøet, sier Heskestad.

- Så hvis dere framover blir bedt om å redegjøre for mobbesituasjonens ved kommunens skoler, vil dere ikke informere om konkrete mobbesaker der Fylkesmannen har fremmet kritikk?

Les også

Mens de voksne krangler

— Jeg skal ikke svare absolutt på det. Men jeg oppfattet at vårt utgangspunkt var annerledes i det aktuelle møtet i kontrollutvalget i høst.

Partifelle med ordføreren

- Du er selv kommunestyrepolitiker for Høyre i Lund. Har det vært vanskelig å være nøytral, som partifelle med ordfører Skårland?

— Nei, jeg forholder meg ikke til det ene eller det andre. I denne sammenhengen er jeg en som jobber i forvaltningen og prøver å holde meg til lover og regelverk.

Heskestad er nestleder i Lund kommunes kontrollutvalg, hvor Wencke S. Olsen er sekretær. Samme Olsen er også sekretær for Bjerkreims kontrollutvalg, der hun anklaget Vaule for ulovlige lekkasjer. Olsen jobbet før 2005 i Bjerkreim kommune.

Les også

Ekspert-frifinnelse ble holdt hemmelig

Heskestad syns ikke de ulike rollene er vanskelige å håndtere.— Det er forskjellige utgangspunkt og forskjellige hatter, og jeg kjenner ikke Olsen som privatperson og har aldri jobbet med henne, sier konstituert rådmann Bodil Heskestad, og legger til:

— Nå håper vi det blir ro, for ungenes skyld.

LES OGSÅ:

Publisert: