Strand + Forsand = sant likevel?

Onsdag vedtar kommunestyret i Strand at de ønsker å slå seg sammen med Forsand. Hjelmeland er også velkommen inn. Men først må Stortinget oppheve vedtaket om å slå sammen Forsand og Sandnes.

Ole Tom Guse fra Forsand KrF har fortsatt ikke gitt opp håpet om å slå seg sammen med Strand. Her sammen med fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa. Foto: Jon Ingemundsen

 • Ove Heimsvik
  Ove Heimsvik
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I dag, tirsdag, er det høring i kommunalkomiteen på Stortinget. Der får de 31 tvangssammenslåtte kommunene rundt i landet noen minutter hver til å redegjøre for hvorfor sammenslåingene bør oppheves.

25. oktober vedtok kommunestyret i Forsand at avtalen om å gå sammen med Sandnes formelt sett må betraktes som en tvangssammenslåing, fordi vedtaket ble fattet på feil grunnlag.

Bakgrunnen er at Forsand-ordfører Bjarte Dagestad begikk en saksbehandlingsfeil, da han i juni avviste å ta en sak om kommunereformen opp til behandling.

Strand gjør vedtak onsdag

I møtet 25. oktober vedtok Forsand kommunestyre at kommunen nå i stedet ønsker å slå seg sammen med Strand kommune. Onsdag kveld kommer Strand kommunestyre til å gjøre et liknende vedtak, altså at Strand ønsker å slå seg sammen med Forsand. Dette skjer fordi det allerede er enighet om saken mellom alle partier, med unntak av Bygdelista (én representant).

I forslaget fra Strand Senterparti, som da har oppslutning fra 28 av de 29 representantene i kommunestyret, heter det blant annet:

«I hele kommunereform prosessen har det vært tilnærmet tverrpolitisk enighet i Strand kommune om en kommunensammenslåing av Forsand, Strand og Hjelmeland som en naturlig geografisk enhet i ytre Ryfylke, og ut fra kommunikasjoner og flere tiår med samarbeid om ulike tjenesteområder. Selv om Strand med utgangspunkt i Stortingets vedtak av 8. juni 2017 har gjort vedtak om å fortsette som egen kommune, er det fortsatt ønskelig og aktuelt med en sammenslåing mellom Forsand og Strand om Stortinget omgjør vedtaket om å slå saman Forsand og Sandnes. (....) Det foreligger en fremforhandlet intensjonsavtale som et godt grunnlag for en videre sammenslåingsprosess mellom Forsand og Strand med oppstart av ny kommune fra 01.01.2020.»

– Døra åpen for Hjelmeland

– Vi håper nå at Stortinget lytter til vårt ønske og omgjør vedtaket. Hvis Forsand går sammen med Sandnes, blir Ryfylke splittet, noe som vil være veldig synd etter mange tiår med samarbeid, sier Alf Henning Heggheim, gruppeleder i Strand Senterparti, til Aftenbladet.

– Hva med Hjelmeland?

– For vår del står døra fortsatt åpen til Hjelmeland, sier Heggheim.

Publisert:
 1. Ryfylke
 2. Forsand
 3. Strand
 4. Strand kommune
 5. Kommunereform

Mest lest akkurat nå

 1. Dropper solcellene etter kommunens siste vedtak: – Panelene ligger i kjelleren og er til salgs

 2. Elbil brenner i Stavanger

 3. Aftenbladet avslører: Viking har brutt idrettens regelverk i Berntsen-saken

 4. «Hæ, har dere flyttet dit?» spør folk. Nå har hjemmet deres vunnet arkitekturpris.

 5. Politiet har frigitt navnet på mannen som døde i trafikk­ulykken på Buevegen

 6. 322 nye koronasmittede siste døgn