Kan kommunestyret i Forsand stanse noe Stortinget har bestemt?

FORSAND: Flertallet i kommunestyret i Forsand ber Stortinget oppheve vedtaket om å slå sammen Forsand og Sandnes har gått inn for å stanse alt arbeidet med sammenslåingen. Spørsmålet er om de har lov til det så lenge flertallet på Stortinget har bestemt at de skal slå seg sammen.

Forsand-ordfører Bjarte S. Dagestad ber Fylkesmannen avklare hvordan han skal forholde seg til flertallsvedtaket om å stanse sammenslåingsprosessen med Sandnes.
 • Ola Fintland
  Ola Fintland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I ordtaket heter det at «Liten tue kan velte stort lass». Det store spørsmålet er om et knappest mulig flertall i kommunestyret i Forsand kan få et stort flertall på Stortinget til å snu.

I Forsand har frontene hele tiden vært harde, og flertallet kunne ikke vært knappere. Slik har det vært helt siden kommunestyret i Forsand sa ja til å danne en ny kommune sammen med Sandnes i september i fjor. Det var bare én stemme som skilte.

Det eneste de var enige om var at Forsand kommune ville bli for liten. Men de var ikke enige om hvem de skulle slå seg sammen med. 9 var for Sandnes. 8 stemte for Strand.

Derfor var flertallet skuffet og mindretallet tilsvarende glade da fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa trosset flertallet i kommunestyret og i stedet anbefalte en tvangssammenslåing med Strand kommune.

Likevel var det hele tiden opp til Stortinget å ta den endelige avgjørelsen. Derfor slo det ned som en bombe da uavhengige Paul Løland plutselig skiftet side en drøy uke før Stortinget skulle behandle saken. Tidligere hadde han meldt seg ut av Senterpartiet på grunn av striden om kommunegrensene. Nå ville han utsette Nye Sandnes for å avklare skjebnen til Høgsfjord-ferja først.

Vil oppheve Stortingsvedtak

Frontene er fortsatt like harde, og flertallet er fortsatt like knapt. Men flertallet har snudd og nå ber de Stortinget om å oppheve vedtaket om å slå sammen de to kommunene. Det ble vedtatt i kommunestyret forrige uke. Igjen var det bare én stemme som avgjorde.

Bakgrunnen er at flertallet ser på Stortingsvedtaket som en tvangssammenslåing og at ordføreren og mindretallet i kommunestyret hindret det nye flertallet i å fatte et vedtak mot en slik sammenslåing under et ekstraordinært kommunestyremøte to dager før saken skulle behandles i Stortinget.

Fylkesmannen i Rogaland har slått fast at det var feil av mindretallet i kommunestyret å avvise politisk behandling av saken, og ordføreren har beklaget håndteringen.

Uken etter vedtaket i Stortinget ble saken behandlet i kommunestyret, og det nye flertallet i Forsand gjorde et vedtak der det heter at kommunestyret ikke lenger ser sammenslåing med Sandnes som aktuell på grunn av manglende avklaring for ferja. Det nye flertallet varslet også at de ville ta saken opp på nytt hvis høsten valg gir en ny regjering som åpner for ny vurdering av kommunereformen.

Forrige uke gikk det samme flertallet (Ap, Sp, KrF og uavhengige Paul Løland) inn for å stanse alt politisk og administrativ arbeid med sammenslåingsprosessen mellom kommunene Forsand og Sandnes. I vedtaket heter det at Forsand stanser arbeidet «til et endelig vedtak fra Stortinget». På bakgrunnen av vedtaket har rådmannen i Forsand sendt epost til de ansatte i kommunen og gitt beskjed til de ansatte at kommunen stopper prosessene med Sandnes inntil videre.

Ordførere ber om avklaring

Spørsmålet er om kommunestyret har anledning til det så lenge flertallet på Stortinget allerede har bestemt at Sandnes og Forsand skal slå seg sammen. Forsand-ordfører Bjarte S. Dagestad (H) ønsker en sammenslåing med Sandnes og tilhører nå mindretallet i kommunestyret, men han representerer også flertallet som ordfører, og nå ber han Fylkesmannen om å avklare hvordan han skal forholde seg til det nye vedtaket om å stanse hele prosessen opp mot Stortingets vedtak om sammenslåing.

– Alle parter i denne saken er tjent med rask avklaring, skriver Dagestad.

Sandnes-ordfører Stanley Wirak har også sendt brev til Fylkesmannen om saken. Han legger til grunn at Forsand kommune ikke lovlig kan stanse den pågående sammenslåingsprosessen og viser til at Stortinget har vedtatt en sammenslåing av de to kommunene. Han ber om at fylkesmannen snarlig tar stilling til spørsmålet slik at prosessen kan bli gjenopptatt.

– Det vil være en stor ulempe for sammenslåingsprosessen hvis den ikke gjenopptas snarlig. Det er igangsatt et bredt arbeid i de to kommunene for å forberede en sammenslåing og en dannelse av en ny kommune. Forsinkelse i sammenslåingsprosessen vil medføre et dårligere grunnlag for en ny kommune, skriver Wirak.

Publisert:
 1. Sandnes
 2. Forsand
 3. Kommunereform
 4. Magnhild Meltveit Kleppa
 5. Stanley Wirak

Mest lest akkurat nå

 1. Front mot front-ulykke på E39 ved Runaskaret - tre biler involvert

 2. Mann i 70-årene døde etter å ha falt ned skrent i Strand

 3. Ektepar i Haugesund fikk tappet bankkontoen for nær 2 millioner – politiet advarer mot svindel

 4. Åpner parken over Byhaugtunnelen

 5. Venter 100.000 på besøk i Folkehallene

 6. Viking vurderer politi­anmeldelse: Vil utestenge supportere etter bråket