Marco Nymark har fortsatt ikke fått leilighet

Rullestolbruker Marco Nymark når opp til vask og kjøkkenbenk i denne leiligheten i Østre Bydel.

Marco Nymark bor fortsatt på hotell, men gir ikke opp. Med advokat på slep går han fra visning til visning. Men så langt har rullestolen skremt vekk utleierne.

 • Ellen Kongsnes
  Ellen Kongsnes
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Problemet er at han er handikappet, sier advokat Olaf Nygaard.

Nygaard tror ikke at det er så enkelt å få napp i det private utleiemarkedet som Stavanger kommune la til grunn. Kommunen avviste søknaden fra Nymark om kommunal bolig for en måned siden.

Nygaard har vært sammen med Nymark på flere leilighetsvisninger.

Å være handikappet er like vanskelig som å være mørkhudet

«Lett rasisme»

– Det er vanskeligere å komme inn på boligmarkedet for rullestolbrukere enn for andre. Å være handikappet er like vanskelig som å være mørkhudet, sier Olaf Nygaard.

Han mener det finnes mye «lett rasisme» i utleiemarkedet. Skepsis til rullestolen gjør at de heller velger andre leietakere.

Advokaten tror likevel at nedturen i oljeindustrien fører til flere ledige leiligheter og at utleierne ikke kan være så kresne som de har vært til nå.

Marco Nymark er på visning i en ny leilighet i Østre Bydel, og slår fast at baderommet er stort nok for rullestol.

Problematisk NAV-garanti

Nygaard overtok som Marco Nymarks advokat for knappe to uker siden og har allerede fått litt mer fart i saken hans. I et møte med NAV har han også fått på plass en økonomisk garanti som Nymark kan ta med til private utleiere i stedet for depositum.

Garantien fra NAV er imidlertid ikke uproblematisk. Mange utleiere misforstår garantien, sier advokaten. Han tror også at noen utleiere bevisst bruker NAV-garantien som en vikarierende unnskyldning for å avvise boligsøkere som Nymark. Ifølge Nygaard har Nymark mistet to leiligheter fordi utleier ikke har stolt på garantien fra NAV. Nå står han i fare for å miste én til: Nymark har fått tilbud om ettroms-leiligheten i Østre Bydel til 8000 kroner per måned, men må legge på bordet 24.000 kroner i depositum. Utleiemegleren, som formilder leiligheten på vegne av en privat utleier, godtar ikke NAV-garanti.

Avgjørelse på mandag

– Utleiemegleren har sentrale retningslinjer som sier at vi ikke godtar NAV-garanti. Det har vært erfaringer med at det ikke alltid har vært en like god garanti som et depositum, sier Hilde Aanonsen hos Utleiemegleren i Stavanger.

Både Aanonsen og Nymark håper imidlertid at han skal klare å skaffe til veie 24.000 kroner, ellers mister han leiligheten.

– Problemet hans nå er at han har ødelagt økonomien sin med å bo på hotell. Dermed har han ikke penger til å betale depositum, sier Nygaard.

LES OGSÅ:

Les også

Marco har polio, men må bo på hotell fordi kommunen ikke vil tildele kommunal bolig

Les også

Marco Nymark er ikke trengende nok, sier kommunen

Rådmannen - og politikerne - mente at Nymark burde ha gode sjanser til å skaffe seg leilighet selv, på det private boligmarkedet.

Avslag på kommunal bolig

Marco Nymark har polio og er rullestolbruker. Han har bodd i Stavanger halvannet år og flyttet hit for på bo med kjæresten. Da forholdet tok slutt ble Nygaard bostedsløs. Men kommunen avslo søknaden om kommunal bolig, og politikere avviste klagen.

Rådmannen - og politikerne - mente at Nymark burde ha gode sjanser til å skaffe seg leilighet selv, på det private boligmarkedet.

En måned etter avslaget bor Nymark fortsatt på hotell.

– Jeg har stått på dag og natt. Jeg leser boligannonser og kontakter utleiere. Men de fleste henvendelsene ender med avslag per mail, sier Marco Nymark.

Enten har leiligheten trapper eller så er badet for lite. Nymark har imidlertid også fått merke at rullestolen i seg selv skremmer vekk utleierne.

– Mange svarer at de redde for at rullestolen vil påføre leiligheten deres større slitasje og at de ikke vil få kompensasjon for dette, sier Nymark.

LES OGSÅ:

Les også

Færre kommunale boliger - og verre vil det bli

Dårlige kommunale leiligheter

Advokat Olaf Nygaard bekrefter inntrykket. Han har tidligere vært på boligjakt med andre klienter og har alltid klart å skaffe leilighet til slutt. Han er sikker på at de skal klare det denne gangen også, men han innrømmer at det er krevende.

NAV har heller ikke vært tydelige nok på hva de kan hjelpe ham med og hva han må gjøre selv, mener Nygaard.

Kommunal bolig kan Nymark bare glemme, mener Nygaard:

– Kommunen sitter ikke med særlig mange tilrettelagte boliger og mange av dem er gamle, i dårlig forfatning og er vanskelige å få, sier Nygaard.

I avslaget på Marco Nymarks søknad om kommunal bolig skriver rådmannen i Stavanger at «et raskt søk på Finn.no» viser at det finnes tilgjengelige leiligheter på leiemarkedet som dekker Nymarks behov. Også Utleiemegleren har opplyst til rådmannen at de har leiligheter å tilby til rullestolbrukere.

LES SVARET FRA NAV:

Les også

 1. NAV: Han bor på hotell frivillig

Publisert:
 1. Nav
 2. Stavanger
 3. Polio
 4. Stavanger kommune

Mest lest akkurat nå

 1. – Strømprisene kan knekke folks økonomi. Regjeringen kan ikke passivt håpe på at det går over.

 2. – Jeg reagerer på den nye «skal»-tonen fra regjeringen

 3. Full fyr i bolighus på Sviland

 4. Stjal bil og nøkler mens huseier sov

 5. – Sex er breddeidrett hvor penetrasjon ikke er eneste måten å ha sex på

 6. Vårt energisystem er satt på spill