– Sommeren her er veldig behagelig. Hjemme er det altfor varmt

Kompisene Konstantinos og Yannis fra Kypros nyter 17 grader og duskregn i Vågen. Hjemme i Middelhavet blir det i varmeste laget.

Konsantinos Patsalides og Yannis Desteras
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Sola kom ikke som lovet, i stedet kom det litt regn. Men gradestokken viser 17 grader og de 9000 cruiseturistene som besøker Stavanger denne torsdag ser ikke ut til å bry seg.

På en trebenk ved Strandkaien i Stavanger sentrum sitter de to 13-åringene Konsantinos Patsalides og Yannis Desteras og sveiper med mobilene sine.

Sammen med foreldrene sine har de vært på cruise i Nord-Europa og har nest siste stopp i Stavanger i dag, torsdag. Om få timer skal de tilbake på båten og sette kurs mot Kiel og siste stopp. Så må de hjem til heten på Kypros igjen.

Konsantinos Patsalides og Yannis Destera

– Sommeren her er veldig behagelig. Hjemme er det altfor varmt, smiler gutta på kaien.

Klokka 19 fløyter «Monarch» fra NCC ut fra Stavanger for denne gang.

Gutta boys er godt fornøyd med byen. De har sett gamle Stavanger og Oljemuseet.

– Veldig lærerikt og spennende. Alle de tekniske greiene som må til for å utvinne olje. Det var høydepunktet ved besøket her, sier Konstantinos og Yannis nikker.

(Artikkelen fortsetter under bildene)

Monarch og Fantasy i forgrunnen, mens Aidaluna skimtes i bakgrunnen.
Tett passasjertrafikk langs begge sider av Vågen.
Rødnebåtene kjørte skytteltrafikk med turister.

Lenger oppe i Strandgata går familien Hoefer fra Østerrike litt forvirret i kanossagang mellom cruiseturistene. Lite visste de at de traff på sitt besøk til Stavanger den dagen med årets travleste turisttrafikk.

Elisabeth og Klaus har tatt med seg Nico og Larissa på dannelsesreise nordover og skal helt til Island før de snur.

– Hjemme var det 34 grader da vi dro, så dette er annerledes, ler mamma Elisabeth Hoefer.

Preikestolen har de notert seg på programmet, men i dag er det bare rusling i bygatene for de køyer i en leid privat leilighet i byen.

Klokka 9 torsdag morgen var det tilløp til trafikkaos i Vågen da tre cruiseskip skulle lukeparkere samtidig. Men det gikk fint da tre skip og 9000 cruiseturister inntok sentrum torsdag morgen.

Tre skip og 9000 cruiseturister i Vågen torsdag.

Det ble en travel dag også for Guide Companiet som arrangerer turer for turistene. Miriam Pettersen sender akkurat av gårde en buss full av franskmenn og engelskmenn fra «Monarch» og «Fantasia». De skal på en to og en halv times lang busstur og se Stavangers høydepunkter.

– I dag sender vi busser både til Preikestolen, Bakerens Paradis på Lauvvik og Utstein Kloster, sier Pettersen.

34 busser har Pettersen fylt opp i dag, torsdag. Teller vi med det siste cruiseskipet, «Aidaluna», som også tilbyr guidede bussturer, blir tallet nærmere 40 busser på én dag.

Cruisesommeren

Den samlede passasjerkapasiteten på årets cruiseanløp er på over 370.000. I praksis kan det bety at drøyt 340.000 cruisegjester vil besøke Stavanger og regionen i år, fordi noen av skipene nok også har ledige lugarer. Om prognoser holder stikk blir det ca 10 % flere cruiseanløp og 15 prosent prosent flere gjester enn i 2016.

Mange tilbud til turistene som var innom Turistinformasjonen.

Rekord torsdag

Tre cruiseskip kom til Stavanger med om lag 9000 dagsturister torsdag. Det kan bli årets travleste cruisedag i regionen, ifølge Stavanger Havn. Spanjoler og tyskere blir nok i flertall blant passasjerene. Alle de tre skipene er på ukelange cruise fra Tyskland. De kom til kai i ni-titida.

Fantasia

Det største cruiseskipet vil ruve godt ved Strandkaien torsdag. 333 m lange «MSC Fantasia» er på 133.500 brt og passasjerkapasiteten er på 4.363. Stavanger er denne sommeren eneste norske by på seilingsplanen i en serie på ni like Vestlandscruise. Ankomst fra Hellesylt og Flåm er i nitiden. Ni timer senere seiler «MSC Fantasia» videre til Kiel og København. Der avslutter noen av passasjerene cruiset, mens andre kommer på for å bli med en uke til Østersjøen. Om to uker kommer skipet tilbake på årets nest siste besøk.

Gamle Rogaland blir liten mor de store.

Monarch

Ved nitiden kom også «Monarch». Hun har stort sett bare spanjoler om bord. Hun ble bygget i 1991 for Royal Caribbean Cruises. Spanjoler overtok henne i 2013. Hun er på 73.937 brutto tonn, er 268 meter lang og kan ta 2.766 passasjerer. Torsdag kommer hun til Stavanger fra Eidfjord, etter å ha besøkt Bergen, Flåm, Geiranger og Ålesund. «Monarch» blir liggende ved Skagenkaien i ti timer Så seiler hun videre til Kiel i Tyskland for å avslutte dette cruiset.

Aidaluna

Det tredje cruiseskipet i Stavanger torsdag er «Aidaluna». Hun er på 71.304 brt og er 252 meter lang. Passasjerkapasiteten er på 2.050. Hun ble levert i mars 2009 fra et tysk verft. Torsdag kommer hun til Konserthuskaien fra Bergen, Flåm og Olden og går videre til Kiel kl 2000.

Fredag er vi tilbake til normalen. Da kommer «Norwegian Jade» med 2000 passasjerer.

Publisert: