Etter fm-slukkingen hører flere på radio

Folk hører totalt mer på radio enn før i de fylkene som hittil har slukket FM-nettet. Men som ventet har de riksdekkende kanalene mistet lyttere, mens lokalradiostasjonene øker.

Onsdag 21. juni slukkes FM-nettet i Rogaland. Da må man finne igjen de riksdekkende kanalene på dab-radio om en fortsatt vil høre på. Foto: Colourbox

 • Elisabeth Bie
  Elisabeth Bie
  Journalist
Publisert: Publisert:
Les også

Slik blir du klar for dab

Les også

Farvel til en familie

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Etter at tre av sju slukkeregioner er i mål, er tendensen klar: Den totale radiolyttingen går opp. De riksdekkende kanalene NRK, P4 og Radio Norge har totalt mistet lyttere, mens lokalradiostasjonene øker.

Foto: Viktor Klippen

Regionale forskjeller

Kantar TNS Gallup har utført målinger for i Nordland i ukene 2–13 både i 2016 og 2017 i slukkeregion 1 og 2, altså fylkene Nordland, Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal, og man kan ikke nødvendigvis trekke konklusjonen at slukkingen er årsaken til alle endringene. Tallene viser også store forskjeller i utslagene for lokalradio i de to slukkeregionene.

Lokalradio opp og ned

Mens lokalradioene øker prosentvis kraftig i Nordland, går lokalradiolyttingen faktisk ned samlet i de tre andre målte fylkene. Dette kan skyldes det generelle tilbudet av lokalradio ha med det generelle tilbudet.

Årsaken til at den totale lyttingen øker, til tross for at de store, riksdekkende kanalene går tilbake, er at det er kommet til et stort antall nye kanaler mellom de to målingene.

Les også

Jærradioen tror på lytterstrøm når FM-nettet slukkes

Les også

7 spørsmål og svar om DAB-radio

– Tallene viser at radiolyttingen totalt har gått opp i de slukkede områdene allerede i første kvartal, og det er faktisk bedre enn vi hadde forventet. De største kanalene har en tydelig nedgang, mens de nye digitale kanalene sørger for vekst – og det var jo hele hensikten med digitaliseringen: Å sørge for at lytterne fikk et bedre tilbud som gjorde at de ville lytte enda mer til radio, sier radiosjef Marius Lillelien NRK i en kommentar til lyttertallene.

Publisert:
 1. DAB
 2. Radio
 3. Digitalisering
 4. Rogaland

Mest lest akkurat nå

 1. Framskynder møte – vurderer lokale tiltak etter smitteutbrudd på utesteder og private fester

 2. Kommunen fjerner de ansattes p-plass og åpner bobilcamp på rådhuset

 3. Kruse Smith vant kontrakt til over 100 millioner

 4. Byrådet i Oslo har falt

 5. Kraftig smittehopp på Nord-Jæren: Mange smittetilfeller knyttes til utested

 6. Leardal Medicals planer om nybygg i Stavanger bør enkelt få politisk grønt lys