Rådmannen for rask - politikerne skeptisk til å legge ned omstridt bofellesskap

Politikerne legger trolig rådmannens planer om nedlegging av omstridt bofellesskap på is, inntil videre.

- Dette går litt for raskt, sa Høyres Kåre Reiten til Aftenbladet mandag. Tirsdag skal politikerne ta stilling til rådmannens forslag om nedlegging av et bofellesskap.
 • Thomas Ergo
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Vi syns dette går litt vel raskt. Det blir forhastet å legge bofellesskapet ned fordi det har vært turbulens og kritisk omtale i Aftenbladet, sier Kåre Reiten (H), leder av kommunalstyret for levekår.

Tirsdag ettermiddag behandler utvalget rådmannens orientering om det døgnbemannede bofellesskapet. Det har åtte leiligheter for personer med alvorlige rusproblemer og psykiske lidelser. I alt 28 personer jobber der. Rådmannens ønsker å legge ned bofellesskapet fordi det ikke har lykkes med en god og stabil drift. Han varslet om avviklingen i kjølvannet av at brannvesenet og Aftenbladet avdekket uforsvarlige boforhold så sent som i mars i år. Ansatte har varslet om uforsvarlige bo- og arbeidsforhold siden 2014.

Les også

Den uutholdelige stanken fra leilighet 403

Mandag luftet Høyres Kåre Reiten et forslag for flertallspartiene Frp, Venstre, KrF og Pensjonistpartiet. Der bes rådmannen komme tilbake med en sak over sommeren, hvor det vurderes å beholde bofellesskapet. Politikerne ser i så tilfelle for seg at noen av brukerne med størst utfordringer kan flyttes til mer egnede boliger.

Ifølge Reiten vurderer administrasjonen å omgjøre dagens bofellesskap til et botilbud for personer med utviklingshemming. Hvis konklusjonen til høsten blir at bofellesskapet skal avvikles, ønsker Reiten å se en grundig faglig vurdering av hvem skal flytte inn isteden og hvorfor.

Les også

«Det går faen ikkje an,» sier den kommunalt ansatte som filmet beboer 403s leilighet

Ubesvarte spørsmål

Det største opposisjonspartiet i kommunalstyret for levekår, Ap, er på linje med Høyre. Etter mye diskusjon internt har partiet falt ned på å be rådmannen ikke foreta seg noe inntil videre. Ap ønsker mer informasjon.

– Vi ønsker svar på en rekke spørsmål. Dette er en krevende og vanskelig sak. Vi ønsker å ivareta bofellesskapets ansatte og brukere. Men vi mangler informasjon til å kunne avvikle hele bofellesskapet, sier kommunalstyrets fraksjonsleder Sahfana M. Ali (Ap).

Ali vil gjerne vite årsaken til at kommunen ikke har lykkes med bofellesskapet, trass i en rekke tiltak de senere åra. Og hvis bofellesskapet nedlegges, hvordan skal kommune lære slik at det samme ikke skjer igjen?

Les også

Ansatte fikk beskjed på SMS om at rådmannen vil legge ned arbeidsplassen

– Beboerne må ivaretas

– Brukerne i bofelleskap er noen av samfunnets mest utsatte og sårbare. Flere har verken familie eller venner. Hvis de mister det eneste samholdet de har, vil vi forsikre oss om at de får et tilbud hvor de blir godt ivaretatt, sier Ali.

Hun vil også ha klarhet i hvordan ansatte og midlertidig ansatte blir ivaretatt ved en eventuelle nedleggelse.

Som Aftenbladet tidligere har skrevet har et ukjent ansatt ansatte reagert kraftig på nedleggelses-planene i en anonymt brev til rådmannen.

– Vi vil i utgangspunktet ta saken fra rådmannen til orientering, men er også ute etter å høre hvilke andre forslag som kommer på bordet, sier SVs gruppeleder Eirik Faret Sakariassen.

Flertallskameratene fra venstre: Sissel Stenberg (Frp), Kåre Reiten (H), Line C. Christiansen (V), Inge Takle Mæstad (KrF).

– Komplisert sak

Flertallspartiene er svært forsiktige med å uttale seg. I levekårsstyret er det tradisjon for at det borgerlige flertallet ført blir enige seg imellom. Noen timer før tirsdagens møte kontakter de så opposisjonen, og forsøker å bli enige med dem også.

– Dette er en svært komplisert sak, og for oss i Venstre er det viktig å hente inn mest mulig informasjon før vi tar en drastisk avgjørelse, som om å legge ned bofellesskapet, sier Venstres Line Cecilie M. Christiansen.

Utvalgets nestleder Sissel Stenberg (Frp) forsikrer, fra reise i utlandet, at «vi arbeider for å finne en god løsning for beboere og ansatte».

– Vi i posisjonen skal bli enige oss imellom. Hva det blir, får dere se på møte tirsdag, sier KrFs Inge Takle Mæstad.

Publisert:
 1. Kåre Reiten
 2. Inge Takle Mæstad
 3. Sahfana M. Ali
 4. Eirik Faret Sakariassen
 5. Sissel Stenberg

Mest lest akkurat nå

 1. Lastebil­sjåføren har forklart at han ikke så rulle­ski­løperen før døds­ulykken i Strand

 2. Hytte brant ned i Sand­nes: – Kun mater­ielle skader

 3. Snart er vi 500.000 roga­lend­inger – Sand­nes øker mest

 4. Støyende asfalt­arbeid mellom Tjensvoll­krysset og Madla­krossen de to neste nettene

 5. Gutt hentes av luft­ambulanse etter å ha falt ut i foss i Lyngdal

 6. Ny forsvarer inn i Birgitte-saken