Voldtektstiltalt (19) og venner hadde konkurranse

Konstituert statsadvokat Marte Benedicte Engesli Lysaker krever 4 års fengsel hvor 3 år gjøres betinget for mannen som truet seg til sex med en jevngammel tenåring.

Dom i saken mot den voldtektstiltalte 19-åringen er ventet i slutten av uken.
 • Cornelius Munkvik
  Cornelius Munkvik
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Tre dager var satt av til straffesaken mot 19-åringen som er tiltalt for voldtekt, seksuell omgang med mindreårige og for å ha delt seksualiserte bilder og filmer av barn. Allerede etter halvannen dag i Stavanger tingrett, etter at flere vitner frafalt, ble imidlertid saken tatt opp til doms.

Les også

Voldtektstiltalt ba om unnskyldning i retten

Les også

Skal ha presset jente til sex på solstudio

Engesli Lysaker, som er aktor i saken, la i sin sluttprosedyre tirsdag ned påstand om 4 års fengsel for tiltalte, hvor 3 år gjøres betinget med en prøvetid på 3 år.

- Voldtekten bærer preg av ren utnyttelse. Tiltalte og hans kamerater hadde en pule-liste hvor målet var å nedlegge flest mulig. Det er ingen formildende omstendigheter i selve handlingen. Tiltalte opptrådte kynisk. Han tok ikke innover seg hva fornærmede følte, sier aktor.

Erkjenner straffskyld

Det var på forsommeren 2014 at voldtekten fant sted. Tiltalte kom i kontakt med fornærmede via mobilapplikasjonen «Hot or not» - en applikasjon som ifølge både tiltalte og fornærmede først og fremst brukes av mennesker som ønsker å finne seksualpartnere.

De to la hverandre til på Snapchat. Før de møttes ville de se hvordan den andre så ut. Avtalen var at bilder de sendte til hverandre ikke skulle lagres. Det gjorde tiltalte.

Da den fornærmede jenten likevel ikke ville møte tiltalte, gjorde han det klart at han ville sende nakenbilder av henne til hennes foreldre og venner. Hun skulle få slette bildene om hun hadde sex med ham.

- Jeg vil bare si at jeg er veldig lei meg for at du har hatt det så vondt. Jeg har aldri tidligere fått anledning til å si unnskyld, så jeg sier det nå, sa tiltalte henvendt mot fornærmede før han skulle avgi sin forklaring.

Tilståelsesrabatt

Minstestraffen for voldtekt er 4 års fengsel. Aktor Engesli Lysaker peker på at denne normen ved flere anledninger er bekreftet av Høyesterett. Den samme minstestraffen har seksuell omgang med mindreårige. Også dette er fulgt opp av Høyesterett.

Les også

Ung mann tiltalt for voldtekt av mindreårig gutt

Les også

Tenåring stripset fast og voldtatt

- Jeg mener at utgangspunktet for straff i denne saken ligger på 6 års fengsel. Tiltaltes tilståelse er et formidlende moment selv om den kom først halvveis inn i det siste avhøret. Saken har hatt dårlig fremdrift. Dette må også spille inn på straffen, sier den konstituerte statsadvokaten.

Konstituert statsadvokat Marte Benedicte Engesli Lysaker er aktor i saken mot 19-åringen. Advokat Knut Lerum er den tiltalte mannens forsvarer.

Hun mener at forholdene 19-åringen er tiltalt for er for alvorlige til at det kan reageres med samfunnsstraff.

Bare barn

Både Odd Inge Lura, som er bistandsadvokaten til jenten som ble voldtatt, og Elisabeth Fjeld, som er bistandsadvokaten til den mindreårige jenten tiltalte hadde sex med, la ned påstand om oppreisningserstatning etter rettens skjønn.

Lura mener at hans klient bør tilkjennes i overkant av 175.000 kroner, mens Fjeld mener at 75.000 kroner er en passende erstatning for hennes klient.

Les også

25-åring dømt for drapsforsøk med balltre

Les også

Kommunepolitiker i Rogaland fengslet for oppbevaring av overgrepsbilder

Advokat Knut Lerum, som er den tiltalte 19-åringens forsvarer, ba i sin sluttprosedyre retten ha i mente at alle de involverte, både tiltalte og de to fornærmede, er barn.

- Dette må få betydning når en skal vurdere aktsomhetsnormen. Kan vi legge de samme kravene til et barns vurderinger som en voksens? Jeg mener at vi ikke kan det, sier Lerum.

Spurv og kråke

Selv om hans klient erkjente straffskyld for alt, la Lerum ned påstand om at 19-åringen må frifinnes for sex med mindreårige. Dette fordi han mener at tiltalte, som på det aktuelle tidspunktet var 17 år, og fornærmede, som var noe over 13, var jevnbyrdige i alder og utvikling.

Han pekte videre på at fornærmede sa at hun var to år eldre enn det hun i realiteten var.

LES OGSÅ: Dømt til et bedre liv

I stedet for fengsel mener Lerum at hans klient må dømmes til ungdomsstraff.

Les også

81-åring dømt for å ha rygget på kona

Les også

Prosjektleder tappet byggefirma for flere millioner kroner

- Det er ikke viktig av allmennpreventive hensyn at min klient dømmes til fengsel. Han var et barn. Hva vil det gjøre med en ungdom å bli innsatt? Han risikerer å bli introdusert for miljøer og problemstillinger som kan skade hans utvikling. «I fengsel setter du inn en spurv og slipper ut en kråke», er det blitt sagt, sier Lerum, som peker på at klienten er i en helt annen livssituasjon nå enn da forholdene han er tiltalt for skjedde.

LES OGSÅ:

Publisert:
 1. Voldtekt
 2. Stavanger tingrett

Mest lest akkurat nå

 1. Ber om tips etter trafikkuhell i Hillevåg

 2. 106 nye er smittet i Stavanger

 3. Økonomer: Vinteren blir trolig rådyr – du bør stramme inn nå

 4. Helse­ministeren: – At Nord-Jæren nå innfører munn­bind­påbud viser at de tar situasjonen på alvor. Et eksempel til etter­følgelse

 5. Ryfast skaper vekst, men det spøker for bom­penge­inntektene

 6. Ned i vekt? Bli kvitt mage­fett? Her er årets mest populære kost­holds­råd