Stavanger vil ha restriksjoner på vannskuterbruken

Et stort flertall i Stavanger bystyre mener det må lages en lokal vannskuterforskrift etter at regjeringen opphevet den nasjonale.

Publisert: Publisert:

Foto: Fredrik Refvem

 • Margunn Ueland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Michelle H. Flagstad fra Miljøpartiet frykter det vil bli mer fart og bråk nær land etter at regjeringen har opphevet vannskuterforskriften slik at vannskutere nå er likestilt med annet fritidsfartøy. Hun tok derfor saken opp i bystyret på mandag.

Hun foreslo at bystyret innfører en lokal forskrift tilsvarende vannskuterforskriften som ble opphevet. Det vil si at det ikke skal være lov å kjøre fortere enn 5 knop nær land (0–400 meter fra land).

Ordfører Christine Sagen Helgø (H) gjorde det klart at bystyret ikke bare kan innføre en lokal forskrift på stående fot.

Dette sa ordføreren fra om allerede i Aftenbladet på lørdag. Da skrev også Aftenbladet at Ryfylke friluftsråd vil innkalle kommunene i Ryfylke og Nord-Jæren til et møte den 21. juni. Hensikten er å jobbe fram samordna forskrifter. Sagen Helgø sa seg enig i det.

I bystyret ville Flagstad forsikre seg om Stavanger var enig i det, noe ordføreren sa tydelig fra om at det var hun.

Ikke alle i Høyre er like begeistret for en forskrift, men det kommer vi tilbake til når rådmannen legger fram forslag til ny forskrift, sa ordføreren.

Mats Danielsen (Frp) mente det var en «falsk påstand at vannskutere støyer og kjører fort».

– Det er ikke vannskuterne som er problemet, det er de som kjører vannskuterne, sa han.

På vegne av Frp og Pp foreslo han at rådmannen ikke skal utarbeide en lokal forskrift.

Øyvind Raustein (nylig utmeldt av Frp og innmeldt i Høyre) framholdt at problemet ikke er vannscooterne, men de vannscooterkjørerne som bryter loven.

Frode Myrhol (Folkeaksjonen nei til mer penger) kunne ikke forstå at det skulle være forskjeller på båter og vannscootere.

Per A. Thorbjørnsen (V) gav honnør til Flagstad og Miljøpartiet for at de tok saken opp og til ordføreren som «vil ta saken videre».

Han syntes det var «meningsløst» av regjeringen å ta forskriften bort. Vi har en rekke hekkeområder som i dag er utsatt, og trua fuglearter som er i ferd med å dø ut. Dette vil ikke gjøre det bedre. I tillegg kommer støy, forurensing og ikke minst farlige situasjoner på sjøen, så dette (lokal forskrift og regional samordning) støtter vi fullt ut, sa han.

– Skjærgården er et rekreasjonsområde jeg setter stor pris på. Støy og høy fart ødelegger for mange. Det ødelegger også for fuglelivet. Mange kommuner i landet arbeider med en lokal forskrift. Jeg beklager at det gode regelverket vi hadde ble opphevet, og er glad for det svaret ordføreren gav. En restriktiv forskrift vil få KrF sin støtte, sa Per Endre Bjørnevik(KrF).

– Vannskutere er et leketøy, et farlig leketøy, og til forskjell fra båter oppholder de seg ofte nær land. Vi støtter at det innføres en lokal forskrift og vi støtter ordføreren i at det må gjøres på en skikkelig måte, sa Kristine Gramstad (Ap).

Michelle H. Flagstad (med rødt hår) Foto: Aasland, Jarle

Flagstad var glad for responsen:

– Jeg er glad for at mange ønsker restriksjoner og lokal forskrift. Jeg forstår at vi ikke kan vedta en lokal forskrift her og nå, selv om jeg synes det er litt merkelig at en forskrift som har vært gjeldende fram til den 18. mai ikke bare kan gjeninnføres, sa hun.

– Noen har nevnt ordet forbud, det er ikke forbud mot vannskutere vi vil ha, men restriksjoner på bruken. Råkjørere som bryter loven må selvsagt tas, tilføyde hun.

Bare Frp og to fra Folkeaksjonen nei til mer bompenger stemte mot at Stavanger skal lage en lokal forskrift.

Publisert:

Les også

 1. Rekker ikke å dempe vannskuterne i sommer

 2. Vannskuter: Sandnes vil ikke være med på begrensninger

Mest lest akkurat nå

 1. National Oilwell Varco sier opp i Stavanger

 2. Koronasmittet rogalending tok fly fra Tromsø, via Gardermoen, til Sola

 3. – Hva vil dere her? Henvisningen blir gransket, vekteren må inn i brakken og konferere

 4. Vikings styreleder har hatt møte med Berntsen: – Ikke tema å bytte trener nå

 5. Stavanger-kvinne innstilt som FpU-formann

 6. Eiganes- og Hundvågtunnelene blir nattestengt denne uken

 1. Vannscooter
 2. Stavanger bystyre
 3. Christine Sagen Helgø
 4. Per A Thorbjørnsen
 5. Miljøpartiet De Grønne (MDG)