Håkon Lund gir seg i Kongeparken

Håkon Lund slutter som toppsjef i Kongeparken etter 20 år i jobben som lekemester.

Håkon Lund har utvidet parksesongen med både påskefeiring og julefeiring. De siste årene har sesongen startet til påske.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Det er ikke lett å se for seg Kongeparken uten sjefen sjøl Håkon Lund, men etter sommeren trer han av. Det er tid for nye krefter.

– Da vi overtok parken i 1997 lovet vi to ting. Vi skulle redde Kongeparken, og vi skulle levere en nyhet hvert år. Tiden flyr, 20 år har gått og vi har levert det vi skulle. Nå er det min jobb å sikre at Kongeparken blir større enn bare Lund-familien, sier Lund.

Håkon Lund har vært med å lede Kongeparken i 20 år. Nå vil han at en person utenfor familien skal overta sjefsstolen.

Besøkstallene har vokst fra 40.000 til cirka 250.000 årlig besøkende på 20 år, og Kongeparken har blitt en turistattraksjon langt utenfor Rogalands grenser.

– Nå vil vi gi Kongeparken over til en ny, dyktig leder som kan videreutvikle parken. Den har blitt så stor at vi trenger en leder som kan sikre at parken er levedyktig i mange tiår fremover. Skal vi sikre dette, er vi avhengig av å profesjonalisere også lederleddet, forklarer han.

Her er de siste års besøkstall for sommersesongen:

  • 2013: 230.434 gjester
  • 2014: 254.629 gjester
  • 2015: 259.113 gjester
  • 2016: 251.340 gjester

Betalt for å kjøre karusell

Lund er på jakt etter en lidenskapelig kulturbærer. En person som drømmer om å være parkonkel eller parktante for nærmere 500 ansatte.

– Du må elske å kjøre karusell og kalle det en jobb, ler han.

Men selv om Lund gir seg som daglig leder, har han fortsatt store ambisjoner for parken.

Les også:

Les også

- Ikke la mor og far skrive jobbsøknaden

– Vi skal bli landets ledende temapark. I dag er vi en dagdestinasjon, men i framtiden skal vi bli være en destinasjon hele døgnet. Vi tenker helt klart i samme bane som Dyreparken, som har flere overnattingstilbud i parken.

Fortsatt blir det opplevelser og turisme som skal prege jobbhverdagen til Lund. De siste årene har han pendlet ukentlig til Skåne hvor Lund-gruppen driver Skånes Djurpark.

Tror på Rogaland

– Det blir nok enda mer pendling fremover. Jeg skal jobbe med å utvikle reiselivet både i Norge og i Rogaland. Vi tror reiselivet er den næringen med størst vekstpotensiale her i regionen. Se bare på den enorme økningen i turister til Kjerag og Preikestolen.

Lund skal skape nye turistkonsepter levert av Lund-gruppen. Jul i vinterland utenfor Stortinget i Oslo er en videreutvikling av Jul i Kongeparken. Landstreffet har lagt grunnlag for Drammen elvefestival. Nå skal det bli flere attraksjoner.

Helga 5–7. mai møtes russen til Landstreff i Kongeparken.

– Jeg tror på et godt samarbeid med det offentlige. Da kan vi få til mye. I juni skal vi for eksempel arrangere en stor barnefestival med god hjelp fra kulturskolene i distriktet.

Lund glemmer aldri åpningsdagen i Kongeparken i 1997.

– Ordføreren ønsket meg velkommen til Gjesdal med klar beskjed om at jeg nå måtte bosette meg her, gifte meg og få barn her. Jeg var ung og hadde verken giftemål eller barn i tankene, ler han.

Ordføreren fikk rett. Lund bosatte seg i Gjesdal og i dag har han to barn med ekte ålgårdsdialekt. Og slik blir det fortsatt selv om han ikke lenger skal lede Gjesdals viktigste turistattraksjon.

– Jeg er veldig stolt av denne regionen og jeg har ingen planer om å flytte. Jeg blir boende i Gjesdal.

Håkon Lund engasjerte seg i debatten for å få et nasjonalt svømmeanlegg til regionen.

Vannlek-område

Lund har engasjert seg i debatten for å få et badeland til regionen. I 2015 tilbød han seg å være med på spleiselaget, men diskusjonen stilnet fordi politikerne ikke klarte å bli enige om plassering.

Kongeparken har derfor selv tatt ansvar for å bringe vannleker til Ålgård. Sætra, et nytt temaområde spesielt tilrettelagt for familier, er parkens største satsing i år.

– En del av Sætra blir til et vannlek-område med frådende geysirer, sprutende grantrær og fosser. Alt handler om vann og vannlek med en tematisert historie om smeltevann fra isbreen og den norske Sæteren, ifølge Lund.

Årets nysatsing har en prislapp på hele 15 millioner kroner. Vannattraksjonen bygges i Canada spesielt for Kongeparken.

– Denne typen vannattraksjon finnes ikke i Norge fra før, forteller Lund.

I midten av området kommer Norges største pannekakehus.

Les også:

Publisert: