Ikke sikkert Hodne vil saksøke Løgnaslaget

Merete Hodne har vært fast bestemt på å saksøke Løgnaslaget for ærekrenkelse. Mandag bekrefter hennes prosessfullmektige, Linda Ellefsen Eide, at søksmålet muligens blir droppet.

Merete Hodne mener at Løgnaslagets ordbruk i en av deres sketsjer er ærekrenkende og også krenker privatlivets fred.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Forrige fredag ble det klart at Stavanger tingrett ikke gir Hodne medhold i at Løgnaslaget må ta ut ordet «nazifrisør» fra deres revynummer. For å vinne frem i kravet om midlertidig forføyning måtte retten finne at bruken av «nazifrisør» er rettstridig. Retten måtte også komme til at bortfallet av ordet ville spare Hodne for vesentlig skade eller ulempe – noe som kalles sikringsgrunn.

Les også

Løgnaslaget kan bruke ordet «nazifrisør»

Les også

Løgnaslaget angrer ikke nazi-ord

I kjennelsen skriver tingrettsdommer Magne Revheim Mæland at retten har kommet til at det ikke foreligger sikringsgrunn. Derfor fikk ikke Hodne medhold i kravet om midlertidig forføyning.

Retten tok altså ikke stilling til lovligheten i bruken av ordet «nazifrisør».

Søksmål?

Merete Hodne, som ble landskjent da hun nektet en kvinne med hijab adgang i sin frisørsalong på Bryne, sa allerede under den muntlige behandlingen om midlertidig forføyning at hun kommer til å saksøke Løgnaslaget.

Dette har hun gjentatt også etter fredagens kjennelse.

På spørsmål om Hodne fremdeles vil saksøke komikerne, skriver imidlertid hennes prosessfullmektige, Linda Ellefsen Eide, i en SMS til Aftenbladet at «vi kommer tilbake til dette senere».

Les også

Leiar: Hodne tapte i retten, men bør kunne klippa nokon kvar av oss

Les også

Per Inge Torkelsen om Hodne-saken: "Sjøl vil eg be retten om å få sona i Bredtveit Kvinnefengsel, då eg heilt siden ungdommen har vært sykt interesserte i damer."

Hodne har også sagt at hun ikke vil anke Stavanger tingretts avgjørelse om ikke å gi medhold i midlertidig forføyning.

Om Hodne hadde fått medhold i retten, og Løgnaslaget likevel hadde fortsatt å bruke ordet frisøren reagerer på, ville trolig et eventuelt erstatningskrav blitt betraktelig høyere.

Tviler

Løgnaslagets prosessfullmektige, advokat Brynjar Nielsen Meling, sier til Aftenbladet at han tviler sterkt på at Hodne kommer til å saksøke komikerne.

– Et eventuelt søksmål tar jeg med knusende ro, sier Meling, som samtidig gjør det klart at han kommer til å anke saksomkostningsspørsmålet.

I kjennelsen om midlertidig forføyning konkluderte nemlig tingrettsdommer Mæland med at partene måtte bære sine egne saksomkostninger. Det betyr at Løgnaslaget må betale advokat Melings honorar.

Det reagerer både advokaten og Løgnaslaget på.

– Det er åpenbart feil. Løgnaslaget vant frem i spørsmålet om midlertidig forføyning og skal da også tilkjennes saksomkostningene. Det er hovedregelen og det er ingen unntak i denne saken som bør få anvendelse, sier Meling.

Nye ærekrenkelser

Løgnaslag-advokaten mener at Hodne vill-ledet Stavanger tingrett ved ikke å informere om det Meling mener er kontakt med personer i rasistiske miljøer. I en e-post til Hodnes prosessfullmektige har Meling lagt inn flere lenker til nettartikler og filmklipp på Youtube hvor Hodne referer til folk i nazistiske miljø.

Les også

Ordføreren forsvarer «nazifrisør»-revysketsj

Les også

Hodne krever "nazifrisør" ut av "Løgnasevangeliet"

– Når hun i en tale foran Stortinget omtaler seg som meningsfelle med en erklært nazist, er det spesielt at det skal være injurierende at Løgnaslaget, ikledd dameklær, fremfører en sketsj, mener Meling.

Ellefsen Eide kommenterer nazi-koblingen på følgende måte:

– Min klient har aldri uttrykt støtte til nazister, nynazister eller andre. Dette i alle tilfeller når hun ikke har vært klar over at de har hatt en slik tilknytning. Det fremgår også av hennes tale utenfor Stortinget at hun er imot nazister. At hun tidligere har vært medlem av Pedgida og andre organisasjoner som har «flørtet» med nazister/nynazister, endrer ikke det faktum at hun personlig er imot nazisme/nynazisme, sier Hodnes prosessfullmektige.

Flere reagerte på at Løgnaslaget valgte å komme til Stavanger tingrett iført fangeluer.

Videre sier Ellefsen Eide at advokat Meling ikke har tenkt tanken at årsaken til at «Hodne ikke deltok på disse tilstelningene, protestmarsjene, og annet» er begrunnet i Hodnes motstand til «naziflørtingen» til organisasjonen.

– Det er også betenkelig at advokat Meling støtter seg til en nettside som er kjent for å legge ut «fake news». Men for å gjøre dette enkelt; Meling har ikke bevis for at Hodne samarbeider med nazister. Dette også fremstår nå som en ærekrenkelse for min klient, sier hun.

Pedo-påstand

I helgen har flere medier skrevet at Hodne på sin Facebook-side omtalte Per Inge Torkelsen som «pedo».

Meling regner med at pedo-påstanden vil bli brukt mot Hodne i et eventuelt søksmål mot Løgnaslaget.

Les også

Merete Hodne anker til Høyesterett

Les også

Merete Hodne dømt også i lagmannsretten

– Torkelsen kommer ikke til å saksøke Hodne for dette. Merete Hodne har ingen injurierende kraft. Uttalelsene sier mer om Merete Hodne enn Torkelsen. Pedo-uttalelsen skal få henge der som Hodnes personlige vitnesbyrd, sier Meling.

Publisert: