Blir dette Jærens nye politihus like ved M44?

Enda et bygg, nå med gras på taket rundt et atrium, blir lansert som nytt hovedkontor for det nye politidistriktet for Sandnes, Jæren og Dalane. Politiet kan også få sitt operatak og et eget høyhus.

Ny politistasjon? Dette bygget ligger sør for rundkjøringen til kjøpesenteret M44. Det er her utstyrt med to nye etasjer for å gi plass til kanskje 150 nye politi-arbeidsplasser.
 • Geir Sveen
  Geir Sveen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

De siste planene viser en ny politistasjon med kanskje 150 arbeidsplasser som nærmeste nabo til kjøpesenteret M44 på Bryne.

Bygget huser i dag Spar, Rema 1000, Expert, MX sport, Pizzabakeren og Sabi Sushi.

– Eiendommen kan etter den nye sentrumsplanen utnyttes med to nye etasjer eller 9000 kvadratmeter, og det er det vi nå ønsker å gjøre, forklarer Terje Hamre.

Finansmannen var en av grunderne bak Forum Jæren. Nå fronter han nytt politihus på vegne Union Eiendomskapital, et fond i Oslo som tidligere kjøpte det aktuelle bygget fra investorer i Egersund.

Vinn en lunsj med politimesteren
Ny politistasjon? Dette er bygget til blant annet Expert og MX sport. Nå er bygget utstyrt med to nye etasjer. Her sett fra Reevegen.

Det lokale arkitektkontoret, Arkitekt Vest As, har tegnet en ny politistasjon der alle dagens butikker blir der de er. Også parkeringsplassene blir beholdt, men de blir under tak ved inngangen til Expert og MX sport.

Bygget blir åpent i midten for å få dagslys ned til alle kontorer og med noen interne «gangbroer» mellom sidene.

– Det ligger tett på Fv. 44, den viktigste aksen for utrykninger på Jæren. Det er bare 500 meter opp til buss- og togstasjonen, og det kan få flere utkjøringer, forklarer Hamre.

Kan få sitt operatak

Ny politistasjon? Kinoplassen på Bryne. Det grønne taket skal gå rett over dagens parkeringsplass og ende ut i en 30 meter brei bakke ved brua inn til friområdet Sandtangen til høyre.

Fra før er det kjent at politiet også kan få sitt operatak på Bryne: På kinoplassen, i mange år et kjent sted for jærsk politiarbeid i helgene.

Der skal man skal kunne gå rett fra Frøylandsvatnet eller fra byens mest trafikkerte gate og opp på et 2100 kvadratmeter grønt tak. Under og ved siden kommer en ny politistasjon med 100 til 150 arbeidsplasser, ekspedisjon i gateplan og direkte utkjøring mot dagens kino fra en underjordisk politigarasje med plass til over 40 biler.

Prosjektet inneholder også en boligblokk på 12 etasjer med 40 leiligheter, lokaler for en matbutikk og 80 - 90 parkeringsplasser. Prisen for hele utbyggingen er anslått til 250 millioner kroner.

Bak står Rom eiendom (eiendomsselskapet til NSB) og Sandtangen 2, der Dekk 1 grunder Arne Stangeland og hans sønn Jone har 50 prosent og den andre halvdelen eies av tidligere ordfører i Sandnes, Geir I. Mykletun og hans kollega Astrid Nærheim.

Politiet kan få sitt operatak på Bryne

Kan også få et helt tinghus

Ny politistasjon? Her i Gamle Bryne mek holder politiet til i dag, og her kan politiet fortsatt få bli - i et nytt høyhus på 12 etasjer eller i et nytt bygg over veien til misjonskirken i vest.
Ny politistasjon? Dette er samme område, Gamle Bryne mek. sett fra rådhuset. Her står fortsatt et helt tinghus tomt etter at tingretten flyttet til Sandnes i 2006.

I tillegg kan politiet bli værende der der nå er på Bryne,i dagens lokaler for lensmannen - og da sammen med de tidligere lokalene etter Jæren tingrett.

Tre rettsaler og store publikumsområder står fortsatt ubrukt etter at Jæren tingrett i 2006 ble flyttet fra Bryne til Sandnes. Den store rettsalen brukes rett nok som treningsstudio for lokalt politi, men staten betaler for de tomme lokalene gjennom en leieavtale fram til desember 2022.

Eieren av Bryne mek har laget en plan som også omfatter rundt 100 nye boliger eller nye lokaler for politiet i et nytt høyhus på 12 etasjer ut mot rådhuset. Men en variant er også lagt over veien som i dag går mellom tinghuset og Misjonskirken i vest. Bak prosjektet står Oddvar Gilje, Haugvaldstadfamilien og Bryne legesenter.

Politiet får rettssal som ny treningsarena

Alle vil huse politiet

Alle de tre prosjektene er nå presentert for kommunen. I tillegg kan et fjerde alternativ være på vei. Alle vil svært gjerne huse politiet, som blir sett på som en meget attraktiv og langsiktig leietaker.

– Vi er så langt orientert om tre forslag til ny politistasjon på Bryne, men det er politiet selv som styrer hvor de vil være, sier kommunalsjef Bjørn Meling.

Men fortsatt er det slik at politiet hverken vil snakke med utbyggere eller se noen tegninger for nye, mulige politistasjoner.

– Nå må vi først få den nye organisasjonen på plass. Når det er gjort, kan vi gå ut med en anbudskonkurranse. Er vi heldige, kan dette skje tidlig neste år, sier politiets materialsjef, Roar Omdal.

Han stusser også litt over at det stadig skrives at den nye stasjonen skal ligge på Bryne.

– Da vi begynte denne prosessen, var utgangspunktet at stasjonen skulle ligge langs aksen Nærbø-Bryne og siden er det ikke kommet nye signaler, påpeker Omdal.

Da ambulansesentralen for Jæren var i spill, ble den ganske uventet lokalisert til Bekkeheien i Hå.

LES OGSÅ:

Arkitekten bak ble utestengt i sluttspurten for ny bydel på BryneSlik blir KaizersplassenSlik kan Bryne bli byen under treet
Publisert:
 1. M44
 2. Bryne
 3. Sandnes
 4. Jæren
 5. Jæren tingrett

Mest lest akkurat nå

 1. Mener han blir holdt i klubben mot sin vilje

 2. – Så har nok en stemme fra barn­dommen stilnet

 3. Familiebedrifta sel delar av livsverket til Nortura

 4. Hun brukte syv år på å pusse opp det gamle huset. Målet ble å be­holde frem­for å er­statte

 5. Dødsulykken på Stor­haug: Under­søkelser av mobil­telefon svekker mis­tanken mot bil­isten

 6. Stavanger ut­vider hente­tidene for hur­tig­tester