Heimevernet må kutte 40 prosent av beredskapen i Rogaland og Agder

Regjeringen ønsker å redusere dagens mannskap fra 42 000 personer til 35 000 personer innen 2020. Rogaland og Agder-fylkene får de største kuttene i landet.

Publisert: Publisert:

Heimevernet på øvelse i Stavanger. Illustrasjonsfoto Foto: Rune Vandvik

  • Joachim Voll
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Kuttene kommer som følge av at flertallet i Stortinget støttet seg til regjeringens forslag til en reduksjon av Heimevernets forsterkningsstyrker. I regjeringens Langtidsplan for forsvarssektoren, som var under behandling i fjor høst, ønsket regjeringen å tilpasse Heimevernets områdestruktur på grunn av det de omtalte som manglende rekruttering. Derfor anbefalte de å kutte 7000 soldater innen 2020. Den foreslåtte reduksjonen i Heimevernsdistriktet Agder og Rogaland er på 2600 personer. Dagens mannskap består av rundt 6300 personer.

– Dramatisk for vestlandsregionen

– Vi forstår ikke hvor kuttene kommer fra i forhold til kost og nytteeffekt, sier Løytnant Kurt A. Låbakk, nestkommanderende ved HV08 Sola Gimra (Sola flystasjon).

– Dette er spesielt dramatisk for vestlandsregionen. Vi har problemer med å se at politikerne ikke har vært opplyste nok om konsekvensene av hva de faktisk nå vedtar. Ved mobilisering stiller Heimevernet med nærmere 70 prosent av alle styrker Norge har, det til en pris av 3,4 prosent av forsvarsbudsjettet.

– Kutter reelle stillinger

Han er uenig med argumentasjonen i langtidsplanen, og mener at argumentet om manglende rekruttering ikke stemmer med virkeligheten.

– Utenom Finnmark er målsetningen om antall soldater i Heimevernet nådd i nesten alle fylker. Vi er nesten fulltallige i Rogaland og Agder. I Sør-Norge generelt har vi fullsatt styrke. Politikerne tror kanskje at de kun kutter papirstillinger, men realiteten er at de kutter reelle stillinger.

Mener stortinget er feilinformert

I et brev til Forvaltningsrevisjonen, signert områdesjef i Heimevernet Knut Aall og tidligere områdesjef Lars Espeland, står det:

... Stortinget har blitt alvorlig feilinformert. Vedtaket er ingen tilpassing til den reelle situasjonen, men medfører en kraftig reduksjon av Heimevernet.

Videre skriver Aall og Espeland:

I langtidsplan for forsvarssektoren står det bare en eneste forklaring til at en ikke har klart å oppfylle ambisjonen om 42 000 mannskaper i områdestrukturen, og det er for dårlig rekrutteringsgrunnlag. Dette er kun riktig for Finnmark. Ifølge GHIVs skriv om landsmaktsutredningen er det ikke rekrutteringsproblemer i resten av landet. Faktisk er det flere tusen mannskaper som er plukket ut og klarert av HV-nemnder, som kun venter på innkalling for å få utlevert våpen og utstyr.

Stab, samband- og militærpolitiområdene blir ikke berørt av reduksjonene.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Tidligere Bryne-spiller har alvorlig sykdom. Her har han akkurat fullført gåturen fra Bergen til Oslo.

  2. Stavanger-politiker kalte Abid Raja "klovn" etter å ha drukket flere øl

  3. Folk unngår hverandre og naboer har sluttet å hilse. Verdensarvområdet splitter øysamfunnet

  4. Syklist syklet mot kjøreretningen i Hundvågtunnelen

  5. Vil stoppe riving av moskéen i Verksgata

  6. Sykepleier på Vestlandet tiltalt for å ha stjålet legemidler

  1. Heimevernet
  2. Beredskap