40 millioner til leie av nytt stadion

Mot stemmene til KrF og Venstre gikk formannskapet inn for å bruke 40 millioner kroner av oppsparte midler til forskuddsleie av Nye Sandnes Ulf stadion.

Sandnes Ulf vil bygge nytt stadion til 150 millioner kroner. Foto: Plank Arkitekter

 • Ola Fintland
  Ola Fintland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Både posisjonspartiene Frp, Ap og Sp og opposisjonspartien Høyre og SV stemte for å inngå en framleieavtale til 40 millioner kroner. Beløpet skal utbetales som et engangsbeløp til Sandnes Ulf og skal gi kommunen tilgang til leie av stadion et bestemt antall timer i året for en tidsperiode på 30–40 år. Forutsetningen for avtalen er at Sandnes Ulf klarer å finansiere et nytt stadion.

– Jeg er imponert over arbeidet som er lagt ned, og det er bare å ta av seg hatten for den jobben som klubben har gjort, sa varaordfører Pål Morten Borgli (Frp). Han fikk støtte av Annelin Tangen (Ap) og Sofie Margrethe Selvikvåg (Sp)

– Det er et stort behov for dette anlegget. Det er noe kommunen trenger, sa Tangen.

– Jeg tror vi får mye igjen for de midlene vi legger i potten, sa Selvikvåg.

Les også

Wirak vil ha ferjekaiene

Avtaleteksten gjenstår

Den endelige leieavtalen er ennå ikke utformet. Men ordfører Stanley Wirak (Ap) var klar på at kommunen vil inngå en avtale til 40 millioner kroner. Forskuddsleien skal finansieres med oppsparte midler fra fond

– Det blir ikke en ny debatt om for eller mot stadion. Det blir kun debatt om avtaleteksten, sa Wirak i formannskapet.

Heidi Bjerga (SV) vil også bruke 40 millioner kroner på nytt stadion.

– SV har støttet denne saken fra dag en for å inngå en framleieavtale fordi det vil være positivt for de unge i byen å ha et stadion. Jeg er spent på hvor mye tilgang vi får på stadion. Men jeg er sikker på at vi får en god avtale og glad for at vi er her vi er nå, sa Bjerga.

Hun var likevel litt bekymret for pengebruken.

– Jeg er litt bekymret når jeg ser hvor mye som blir spist av fond. Men vi stiller oss bak en avtale uansett, sa Bjerga.

Les også

Sandnes vil sikre seg mot stadionkonkurs

Både Venstre og KrF stemte mot forslaget om å bruke 40 millioner kroner på en framleieavtale.

– Vi skal ikke ta noen omkamp på plassering. Men ønsker ikke å prioritere på dette (40 millioner red. anm.) med den økonomiske situasjonen som kommunen er i, sa Oddny Helen Turøy (KrF).

Hun fikk støtte av Tove Frantzen (V).

– Vi har samme linje som KrF i denne saken. Det vi ser er at vi bruker mye av fond. Når det gjelder plassering, er vi ferdig med det. Vi tar ikke en omkamp på det, sa Frantzen.

Les også

Fem nye forkjørsveier i Sandnes

Vil tinglyse avtale

I praksis må kommunen inngå to ulike avtaler med Sandnes Ulf. En låneavtale og en egen leieavtale som regnes mot denne.

Siden det er snakk om en fremtidsleieavtale hvor hele beløpet utbetales i starten av leieperioden innebærer det en risiko for kommunen dersom selskapet bak et nytt stadion skulle gå konkurs. Dersom selskapet bak stadion ikke klarer å oppfylle sine økonomiske forpliktelser, vil risikoen for kommunen være at allerede innbetalt framtidsleie som ikke er benyttet, og retten til å bruke stadion, går tapt.

For å sikre kommunens forskuddsleie anbefaler kommuneadvokaten at avtalen skal tinglyses som en heftelse på eiendommen med 1. prioritet for å oppnå en reel sikkerhet. Dersom dette ikke er gjennomførbart i forhold til finansiering kan avtalen tinglyses som en heftelse på eiendommen, men med 2. prioritet etter byggelånet som tas opp for å finansiere stadionet.

Thor Magne Seland (H) mente at kommunen burde kreve 1. prioritet etter byggelån og fikk flertall for det. Han ønsket også å understreke at det er bruksretten som skal tinglyses.

– Det bør være mulig med førsteprioritet etter byggelån, og da kan vi ta bort setningen om andreprioritet som en del av vedtaket, sa Wirak.

Flertallet var enige om at det er bruksretten som må sikres og understreket det overfor rådmannen.

Kommunen vil også inngå en festeavtale for tomten til nytt stadion på 80 år. Dersom festeavtalen skal overdras til andre, må Sandnes kommune samtykke. Kommunen kan også sette vilkår som sikrer stadionet benyttes til idrettslige formål for allmenheten, også i et tilfelle med økonomisk mislighold/konkurs.

Les også

 1. Rekordresultat for Sandnes Garn i fjor

Publisert:
 1. Annelin Tangen Mjølne
 2. Thor Magne Seland
 3. Sofie Margrethe Selvikvåg
 4. Sandnes kommune
 5. Sandnes Ulf

Mest lest akkurat nå

 1. Fortsatt anbefaling om å unngå besøk

 2. Emilie (22) skulle ut for å kjøpe Pepsi Max, havnet i Oslo

 3. Sandnes, Sola og Randaberg letter delvis på koronatiltakene

 4. Stavanger mottok 15,8 millioner kroner i grasrotmidler i 2020

 5. Ny elev smittet på Tastaveden - 30 elever og to lærere i karantene

 6. Rekordhøy smitte ved Hana skole – Sandnes vurderer egne tiltak