Sanitetsforeningen jubilerer

Folkintervjuet: Ingrid Bergesen engasjerte seg for fullt i Stavanger Sanitetsforening etter at hun ble pensjonist. Nå er hun leder for den tradisjonsrike foreningen som fyller 120 år.

Publisert: Publisert:

Ingrid Bergesen leder over 400 frivillige i Stavanger Sanitetsforening som i år fyller 120 år. Men hun vil gjerne at enda flere engasjerer seg i foreningens arbeid. Foto: Pål Christensen

 • Anders Leon Andersen
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Ingrid Bergesen sitter i den ærverdige stuen til Stavanger Sanitetsforening på Madlaveien. På veggen henger bilde av foreningens første leder, Charlotte Høie. Hun stirrer ned på oss med et alvorlig blikk. Også bildet av den første lederen for moderorganisasjonen Norske Kvinners Sanitetsforening som ble stiftet i 1896, har fått plass på veggen.

Ingrid Bergesen hadde vært et passivt medlem i Stavanger Sanitetsforening i mange år før hun valgte å engasjere seg. En travel jobbhverdag som salgsleder for Braathens og senere SAS, hadde tatt mesteparten av tiden. I mange år var hun også datatillitsvalgt i bedriften.

– Da jeg pensjonerte meg i 2009, fikk jeg bedre tid og meldte meg til tjeneste som nestleder og fra 2012 ble jeg leder, sier hun.

Vant med å ta ansvar

I denne perioden har hun også vært styreleder i Storhaug frivillighetssentral, så overgangen fra arbeidslivet til pensjonist, har vært myk. Ingrid Bergesen har vært vant med å ta samfunnsansvar. I yngre år var hun leder av Eiganes bydelsutvalg som Høyre-representant.

– Hva gjør Stavanger Sanitetsforening?

– Tidligere trodde mange at vi bestod av en gjeng med gamle, avdankede sykepleiere som sang religiøse sanger. Slik er det i hvert fall ikke. Vi samler blant annet inn penger til forskning på kvinnehelse og støtter kandidater som vil ta doktorgrader innen dette feltet, forteller hun.

Da foreningen ble stiftet i 10. september 1897 av noen framsynte kvinner i Stavanger var formålet å skaffe materiale til felt i kriger samt nødmateriale til større ulykker, utdanne sykepleiere og bedre folkehelsen. I mange år drev foreningen skole for sykepleiere, husmor- og spedbarnskontroll. Det offentlige overtok etter hvert disse tjenestene.

Nå bruker foreningen mye ressurser på sitt bo- og aktivitetssenter på Tjensvoll der de har 21 leiligheter for lettere alderssvekkede mennesker mellom 70 og 90 år. I senteret finnes også varmtvannsbasseng, kafé, aktivitetsrom og aktivitetspark. 60 frivillige hjelper til i senteret og bidrar til at det kan drives. Temamøtene en gang i månedene er også godt besøkt. 25. september er temaet «Kvinner på flukt».

Foto: Pål Christensen

God økonomi

– Dette må koste mye penger?

– Det gjør det, men økonomien er brukbar. Vi eier bygningene, men de er gamle og kostbare å vedlikeholde. I husene på Madlaveien driver vi to helsehus og leier ut 18 studenthybler. Våre 400 medlemmer skaffer også inntekter ved salg av maiblomster, fastelavnsris og julelotteri, sier Ingrid Bergesen og legger til at foreningen også har eget damekor, Kløverdam, med over 90 medlemmer, som alle er sanitetskvinner.

– Hvor er herrene?

– Vi har faktisk med et par menn, men de aller fleste er kvinner, sier hun.
71-åringen er på kontoret fast to dager i uken, men har foreningen i hodet hele tiden.

– Hvilke egenskaper må du ha for å engasjere deg i Sanitetsforeningen?

– Du må være glad i mennesker og ha lyst til å gjøre en innsats for andre. Det er en gjeng med spreke pensjonister der ute som har godt av å bruke hodet og kroppen og gjøre en innsats. Vi har plass til alle, oppfordrer hun.

Vil ha med flere unge

Den forrige styrelederen i Stavanger Sanitetsforening ble sittende i 20 år. Så lenge har ikke Ingrid Bergesen tenkt å sitte ved roret.

– Jeg blir med så lenge jeg synes det er kjekt å givende. De fleste av våre medlemmer er 60 år pluss. Det vil si at vi har en jobb å gjøre med å få de yngre til å engasjere seg.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Elgen ble skutt i hagen til Simon: – Jeg måtte advare kona

 2. – Hurtigruten er selve symbolet på det nye Norge: Luksus på øvre dekk, fattigdom og frykt hos de som driver maskineriet

 3. – Vi må gjøre som i vår

 4. Sandnes ble vekket av ulelyd

 5. Helt lag satt i karantene etter koronasmitte – kamper i 1. divisjon utsatt

 6. Ny runde om tvangsmulkt for hotell-hullet

 1. Tjensvoll
 2. Stavanger