Her oppdager statsråden de gule, mystiske klumpene på strendene

De dukker opp på en strand nær deg; gule, knallharde klumper. Nå skal Norge bli førende i kampen mot «havets byggeskum», lover miljøministeren fra Malta - før Jærstrendene byr opp til EM i surfing.

Tirsdag fikk miljøminister Vidar Helgesen for første gang se de gule klumpene, her som søppel hentet av Willi Miljeteig og elever fra Øksenvad vgs.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen må være en handlingens mann, hvis oppdagelsen på Orrestranda denne uken er mal for arbeidskapasiteten:

– Hva er dette?

Spurte Helgesen da lokale skoleelever sorterte søppel fra Moldvika, alltid det mest plastforurensede strekket på Jærstrendene. Målet var å finne plastens avsender. Statsråden tok opp en av de gule klumpene.

Les også

82 åring kom fra USA til Orre med et budskap: No blue, no green, no life

Slik lå de gule klumpene i et belte bortover hovedstranda på Orre i mars i år. Da ble det spekulert i om det var smør fra et skip som forliste på 1940-tallet.

Oppdagelsen

Det var første gang fikk han se og høre om det som lenge var et mysterium, men som har vært et fast følge for folk på tur langs strendene.

Klumpene har skapt mye undring både fordi de minner om skummet som brukes rundt dører og vinduer og fordi de noen ganger dukker opp i store mengder.

Og da de samme klumpene tittet fram i nye sekker nede på stranda, var interessen tent.

– Jeg hadde ikke sett de før. Jeg hadde heller ikke hørt at de har vært noe tema i den offentlige debatten, forklarer Vidar Helgesen.

Miljøminister Vidar Helgesen og marinbiolog Sylvia Earle studerer søppelet som sorteres for å finne en avsender.

Han var tirsdag på Orre for å ære den verdenskjente marinbiologen Sylvia Earle, som onsdag fikk den internasjonale Rachel Carson prisen. Men samme kveld sendte han en henvendelse til folkene i departementet. Hva er dette ? Hva gjør vi?

Det er slike klumper det dreier seg om.

Hva er det?

Det dreier seg om parafinlignende klumper som kommer fra vasking av lastetanker i kjemikalietankskip. I utgangspunktet omfatter problemet alle produkter som har egenskaper som gjør at de klumper seg og flyter i vann.

Men i realiteten knyttes problemet til eksport av ulike typer vegetabilske oljer. Etter lossing, er det en liten rest igjen i tankene. Miljøskadelige produkter skal da vaskes ut av tankene i havn, og levere restene til mottak.

I stedet dukker de nå opp på strender på Jæren og i hele Nord-Europa.

Les også

Er dette løsningen på strandmysteriet?

– Vegetabilske oljer har tidligere ikke blitt ansett som miljøskadelige, men i kalde farvann løser ikke disse oljene seg opp i vannet men klumper seg, lyder forklaringen som statsråden sender til Aftenbladet allerede dagen etter - direkte fra Malta.

Der er han Norges delegasjonsleder på den internasjonale havkonferansen «Our Ocean» som arrangeres av EU.

Hva gjør Norge?

På telefon forklarer nå en oppdatert Helgesen at Norge i flere omganger har foreslått innstramming av regelverket. Det har imidlertid vært motstand fra land som eksporterer vegetabilske oljer slik som Malaysia, Indonesia, Filippinene og de store flaggstatene. Det har derfor så langt vært vanskelig å løse saken raskt nok.

Men etter mange observasjoner av slike klumper i mange land, sendte Tyskland, Nederland, Norge, Storbritannia, Danmark, Sverige og Spania inn et felles forslag om å stramme inn på reglene. En internasjonal komité, ledet av saudabuen Sveinung Oftedal, skal utarbeide et forslag innen 2019.

– Løsningen blir trolig at det blir en innstramming av regelverket i visse farvann slik som Nordsjøen og Østersjøen, men ikke i øvrige farvann, er beskjeden fra Malta.

«Our Ocean»

Konferansen var et initiativ fra USAs tidligere utenriksminister John Kerry, og han deltar også i år. «Our Ocean» har siden utviklet seg til å bli et sentralt møtested for alle som arbeider med å beskytte havområdene. Deltakerne kommer både fra regjeringer, privat næringsliv og organisasjoner.

– De gule klumpene tar vi ikke opp, men plast er et viktig tema, sier klima- og miljøministeren fra konferansen som i 2019 legges til Norge.

Les også

Arven etter Fredrik som døde i en dykkerulykke i Spania skal nå gi reinere strender på Jæren

Les også

Hvalens død gjør at folk står i kø for å rydde strender

Publisert: