Rekordmange søkere til UiS

For første gang har Universitetet i Stavanger gitt tilbud om studieplass til over 4500 søkere. Der interessen for oljerelaterte fag har gått ned, er ventelistene lange på lærer— og sykepleierutdanningen.

uiswaage.jpg

  • Elise Dybvig Søreide
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

4579 søkere har fått tilbud om studieplass ved Universitetet i Stavanger i høst gjennom Samordna opptak. Der er 166 flere enn i fjor.

— Dette er gode tall for UiS. For første gang får over 4500 søkere til grunnstudiene tilbud om studieplass ved universitetet. Vi er selvfølgelig svært glade for at så mange ønsker å studere hos oss, sier kommunikasjonsrådgiver Susanna King.

Krisetider sender rekordmange til UiS

På UiS er sykepleierutdanningen den mest søkte utdanningen. 866 søkere har dette som førstevalg, og hele 1300 søkere står på venteliste. King tror dette viser hvordan arbeidsmarkedet påvirker valg av studie, der studiene som sikrer jobb prioriteres.

— Også nasjonalt er tallet til syklepleierutdanningen høyt, men hos oss er det særdeles høyt, sier King.

Se oversikt over de mest populære studiene lenger nede i saken.

Men der tallet på søkere til sykepleierutdanningen har økt med 35 prosent, har universitetet opplevd at antall søknader til oljerelaterte studier går ned.

— For første gang har vi ledige plasser på to utdanninger innen teknologi. Samtidig er det disse studieretningene det kan være vanskeligst å komme inn på, forteller hun.

Syv av de ti studiene med høyest karakterkrav er teknologiutdanninger. Resultatene fra årets opptak bærer preg av at det er færre arbeidsmuligheter innen oljesektoren, og at flere søker seg mot yrker med bedre jobbmuligheter.

Unge flykter fra oljerelaterte fag

Ventelister på lærerutdanningene

I år er det første gang studentene må ha 4 i matematikk for å bli lærer, som forklarer hvorfor det nasjonalt er 3,9 prosent færre kvalifiserte søkere til lærerutdanningen i år enn i fjor. Der universiteter og høgskoler sliter med rekrutteringen på landsbasis, kan UiS melde om ventelister på flere av lærerutdanningene.

Louise D. Johannessen går tredje året på grunnskoleutdanningen, og setter stor pris på søkernes interesse for lærerstudiet. Foto: Privat

Ved heltidsstudiet i grunnskoleutdanning 1.-7. trinn har 142 personer søkt på 55 studieplasser. Louise D. Johannessen går tredje året på grunnskoleutdanningen, en studieretning hun valgte fordi lærere alltid er etterspurte, samtidig som hun var inspirert av tidligere lærere hun selv hadde hatt.— Oljekrisen gjør nok at flere ser på studier som garanterer jobb i framtiden, men jeg har aldri truffet noen som har sagt at dette er deres eneste grunn til å velge lærerutdanningen, forteller Johannesen.

Hun synes det er veldig positivt at flere velger å bli lærere, og selv søkte hun UiS på grunn av kvaliteten på utdanningen.

— Mange søkere betyr at vi får skikkelig gode lærere, men det betyr også mer konkurranse om jobbene, legger hun spøkefullt til.

Samordna opptak har nå sendt ut 91.173 tilbud om studieplass ved universiteter og høyskoler i Norge. Nasjonalt er det sendt ut 2789 flere tilbud i år enn i fjor.

Strammere arbeidsmarked er en av årsakene til at 90 flere står uten læreplass i Rogaland nå enn på samme tid i fjor. Verst er situasjonen for elektrofag og bygg- og anlegg.

Yngre søkere

Også ved UiS sitt humanistisk fakultet har flere studieretninger blitt vanskeligere å komme inn på.

— Årsstudier i engelsk, historie, sosiologi, matematikk og idrett har gått fram, og vi ser en økning i søkere som kommer rett fra videregående, forteller King.

Hun tror også dette henger sammen med et arbeidsmarked i endring, og at flere velger å prøve ut et fag før de tar en lengre utdanning.

Samordna opptak har nå sendt ut 91.173 tilbud om studieplass ved universiteter og høyskoler i Norge. Nasjonalt er det sendt ut 2789 flere tilbud i år enn i fjor.

De ti mest søkte studiene ved UiS i 2016 (førstevalg)

 StudiumPrimærsøkereStudieplasser
1.Sykepleierutdanning, bachelor866245
2.Økonomi og administrasjon, bachelor463125
3.Sosialt arbeid, bachelor38480
4.Barnevern, bachelor251105
5.Rettsvitenskap, bachelor24145
6.Hotelledelse, bachelor18340
7.Sosiologi, årsstudium16360
8.Regnskap og revisjon, bachelor15450
9.Barnehaglærer heltid, bachelor143110
10.Grunnskolelærerutdanning 1.-7. trinn heltid14255

De ti vanskeligste studiene å komme inn på ved UiS i 2016 (ordinær kvote)

 StudiumPoenggrenseStudieplasser
1.Industriell økonomi, petroleum, femårig master59,815
2.Industriell økonomi, andre linjer, femårig master58,620
3.Matematikk årsstudium54,420
4.Økonomi og administrasjon, master53,120
5.Rettsvitenskap, bachelor53,145
6.Konstruksjon og materialer, master52,615
7.Informasjonsteknologi, master50,815
8.Bygg, bachelor50,350
9.Regnskap og revisjon, bachelor49,650
10.Data, bachelor48,440

Rekordsøkning til folkehøgskolene

Også landets 80 folkehøgskoler opplever stor pågang. 1. juli takket 6980 elever ja til plass på folkehøgskole for skoleåret 2016/2017. Dette er en økning på 3,1 prosent, fra et fjorår som også var rekordstort for skolene. De siste ti årene har antallet elever steget med nesten 20 prosent.

På Jæren Folkehøgskule har kun en av ni linjer ledige plasser, resten er fulle.

— Totalt pleier vi å ta inn 95 elever, og den grensen har vi egentlig nådd nå, sier Marianne Lothe Aaarsand, markedsføringskonsulent ved folkehøgskolen.

Hun har selv gått på folkehøgskole, og tror året fungerer som en fin forberedelse til videre studier uten presset fra karakterer og eksamen.

— Du får testet ut interessene dine før du bestemmer deg for videre studier, og det blir for mange et år til å tenke litt og finne seg selv før en går videre med høyere utdanning, tror Aarsand.

LES OGSÅ:

UiS og høgskoler kan kreve at studentene må stille med egen pc

Advarer mot å ta legeutdanning i Polen

Publisert:
  1. Stavanger
  2. Universitetet i Stavanger (UiS)

Mest lest akkurat nå

  1. Sykehusinnleggelser med covid-19 øker på SUS - ung pasient på respirator

  2. Vaksine-sms fikk hele systemet til å knele

  3. – Når narkotika er forbudt, bør det ha konsekvenser å være i besittelse og skaffe seg narkotika

  4. Jarstein innlagt på sykehus etter koronasmitte

  5. Lang ventetid for hageavfallsdunker i Sandnes

  6. Artist fra Sandnes fikk Spellemannpris