Sju fjelltopper lokker tusenvis på tur

7-nutsturen i Sandnes har lokket opp mot 40.000 deltakere ut på tur siden oppstarten i 1999. Søndag tar du toget gratis til Sandnes om du er villig til gå opp på tre, fem eller syv topper.

Søndag blir det lang rekke av folk til fjells når 7-nutsturen går av stabelen i Sandnes.
 • Ola Fintland
  Ola Fintland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Del bildene fra turen. Last opp på Instagram om merk dem med #7nut2017.

De tre siste årene har det vært deltakerrekord med rundt 3000 turgåere etter at start og mål ble flyttet til Sandnes sentrum.

Tidligere var det start og mål ved skytebanen på Vatne. Sandnes Garn på Foss-Eikeland har også vært utgangspunkt for 7-nutsturen.

Gratis tog

De fleste årene har det vært mellom 1500 og 2500 deltakere. Mange av disse er gjengangere som deltar år etter år, men det kommer også nye til som går turen for første, andre eller tredje gang.

Det er ikke bare tobeint som liker å gå 7-nutsturen. Hunden Gulli fikk merke at det ble litt gjørmete for to år siden. Men matmor Marit lovet bad etterpå.
Les også

Rekordmange til fjells

Søndag tar du toget gratis til og fra både Egersund og Stavanger og andre stoppesteder på Jærbanen om du er villig til å gå over tre, fem eller syv fjelltopper i Sandnes. Det krever bare fremvisning av startkort.

Suksess fra Bergen

Egentlig er 7-nutsturen i Sandnes en gammel suksess som er kopiert fra Bergen, byen mellom de syv fjell.

Den originale 7-fjellsturen i Bergen ble første gang arrangert 1948 og er mer enn dobbelt så hard som Sandnes-utgaven både målt i lengde og i antall meter oppstigning.

9 år gamle Jonas Moene gikk turen i fjor sammen med pappa Jostein og mor Helen.
Les også

Kø for å gå 7-nutsturen

Løypa i Sandnes er 18 kilometer lang med en oppstigning på 900 meter, mens løypa i Bergen er 35 kilometer lang med en oppstigning på hele 2400 meter.

Første året var det 170 av 206 deltakere som fullførte turen i Bergen. Færre deltakere året etter gjorde at turen ble arrangert annen hvert år, men siden 1963 har det vært en årlig begivenhet, og det er innført et tak på 8000 deltakere.

Lett tilgjengelig folkefest

7-nutsturen i Sandnes ble første gang arrangert i 1999 med rundt 2000 deltakere. Dårlig vær året etter gjorde at deltakerantallet ble halvert. Men turen har etter hvert fått solid fotfeste blant mosjonister og turgåere og er mer enn lang nok for de fleste.

Les også

Krisepenger skal rydde opp i parkeringskaos

Den populære turen har start og mål i Sandnes sentrum, og det kan bli folksomt i bygatene på vei til og fra de syv toppene.

– Det er en Folkefest med veldig god stemning. Løypene er godt merket i fin natur, lett tilgjengelig fra sentrum og med kollektivtransport. Turen passer for de fleste og det er fullt mulig å velge en kortere variant enn de 7 toppene, sier arrangementansvarlig Kristine Helland i Stavanger Turistforening til Aftenbladet.

Løypa går fra topp til topp over syv nuter i området mellom Sandnes sentrum og Gramstad. Fra sentrum går toppturen opp på Ulvanuten (161 meter over havet), Vassfjellet (291 meter), Mattirudla (333 meter), Bjørndalsfjellet (358 meter), Fjogstadnuten (284 meter), Dalsnuten (321 meter) og Kollirudla (231 meter) før turen går tilbake til sentrum.

Totalt er det 900 meter oppstigning på turen. Det finnes også kort og mellomkort løype. Du må ikke være topptrent for å komme gjennom, men det lønner seg å være i god form. Det er også lurt å ha fottøyet i orden for å unngå gnagsår og overtråkk.

Start er fra Sandnes sentrum ved Kulturhuset mellom klokken 9 og 10.30. Siste innkomst er klokken 18.

Publisert:
 1. Sandnes sentrum
 2. Stavanger Turistforening
 3. Vy
 4. Tur
 5. Tog

Mest lest akkurat nå

 1. Slutt etter 110 år: – Jeg synes det er vanskelig å miste jobben

 2. Metersregel, skjenkestopp og maksantall hjemme: Dette er de nye korona­tiltakene

 3. Snøkaos på Sørlandet: Vurderer å evakuere biler som er tomme for strøm

 4. Avlyste konserter, færre publikummere og stor usikkerhet

 5. Åpner onsdag: Slik blir den nye brannstasjonen ved Motorveien

 6. Fyrer løs mot Viking-speakeren: – Det er nok nå. Pakk sammen