Brede Hangeland blir en del av Team Jonas Gahr Støre

Han har stemt Høyre før, men nå er Brede Hangeland offisielt en del av Team Jonas. - Ett av de flotteste innleggene på landsmøtet, sier Jonas Gahr Støre.

– Enten du ser bakover eller fram i tid, er det ett parti som bedre enn noen lager praktisk politikk basert på de verdiene jeg snakker om. Det er ett parti som er garantisten for verdien av store og små fellesskap. Det er ett parti som vil sørge for at alle får bli med på laget.Derfor, kjære landsmøte, stemmer jeg Arbeiderpartiet, sa Hangeland fra talerstolen i Folkets hus i Oslo.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Hyllesten fra Ap-lederen er kanskje ikke så overraskende ettersom den tidligere Premier League-proffen blant annet sa dette i sin tale til Ap-landsmøtet søndag:

– I fotballen var jeg i fem år kaptein på landslaget, og da bar jeg en rød drakt med det norske flagget på brystet med stor stolthet. I politikken er jeg langt fra noe kaptein, men jeg tar på meg en rød trøye med en rose med samme stolthet, sa Hangeland.

Han avsluttet slik:

– Enten du ser bakover eller fram i tid, er det ett parti som bedre enn noen lager praktisk politikk basert på de verdiene jeg snakker om. Det er ett parti som er garantisten for verdien av store og små fellesskap. Det er ett parti som vil sørge for at alle får bli med på laget. Derfor, kjære landsmøte, stemmer jeg Arbeiderpartiet.

Etterpå satte den tidligere fotballstjernen seg på tredje bakerste benk sammen med blant andre tidligere partileder og statsminister Gro Harlem Brundtland.

Derfra fikk han høre taler fra både henne og partileder Støre.

– Jeg har vært og hørt på Gro mange ganger før. Det er jo landsmoderen. Det er inspirerende og flott å høre på dem. Det var en fin opplevelse og helt nytt for meg. Det var spennende å få være med. Jeg liker å prøve nye ting og oppleve det som oppleves kan. Dette var vel verdt det også for meg, sier Hangeland til Aftenbladet.

Les også

Hangeland: - Mye av det som gjør Norge-laget så sterkt, har de siste årene blitt satt under press i politikken og av krefter utenfra

Nå er det ikke lenger tvil om hvilket parti Brede Hangeland, her sammen med Gro Harlem Brundtland og rådgiver Jon Mørland, støtter. Trioen ga partileder Jonas Gahr Støre stående applaus under Ap-landsmøtet søndag.
Les også

Ap-enighet om Lofoten og asylbarn - K-en fjernes fra KRLE

Les også

Jonas Gahr Støre (Ap) advarer mot signaleffekt i asylbarn-strid

Støre-skryt

– Hvordan synes du det er å få med Brede Hangeland med på Team Jonas?

– Jeg syntes han hadde ett av de flotteste innleggene på hele landsmøtet, sier Støre til Aftenbladet.

– Jeg sa til ham etterpå at jeg vet at han ikke har snakket til politiske forsamlinger før, men det kunne ikke høres, fordi det var rett i kjernen av hva politikken handler om, sier partilederen.

– Han formidler noe av det Ole Gunnar Solskjær gjorde i sin tid og noen lærdommer av det å være på et lag opp mot hva enkeltmennesker presterer og hvor viktig det er å ha gode lag. Jeg vet jo at Brede Hangeland støtter oss, men at han stilte på landsmøtet, tror jeg var en stor opplevelse for alle som var her.

– Er du klar over at han stemte Høyre før?

– Det er det andre ledende sosialdemokrater som har gjort og har gått gjennom det, så det tror jeg ikke er en bekymring, sier Støre.

Les også

Jonas Gahr Støre må håpe på noe som har skjedd én gang på 40 år

Les også

Ap-nei til EUs helikopterregime: - En seier for offshorearbeidere

Les også

Forslag til Ap-landsmøtet: Unngå tåkeprat, Jonas Gahr Støre

Hangeland :«Fint» hvis talen får en effekt

Applausen satt løst da TV2-eksperten og Viking FK-styremedlemmet flere ganger dro til med Ap-slagordet «alle skal med».

– Dette merker jeg godt i min egen lille familie, for da mine barn kom hjem til Norge etter et langt utenlandsopphold og begynte i norsk skole, så opplevde de faktisk i løpet av kort tid større trygghet og større tillit til andre mennesker og sterkere sosiale bånd, og det er jeg enormt takknemlig for, sa Hangeland.

– Jeg tror på den norske idrettsmodellen: aktivitet, fellesskap og integrering. Det gir sunn oppvekst. Vi må aldri rokke ved de grunnverdiene i jakten for eksempel på et godt fotballandslag. Gudene skal vite at jeg har jobbet mye med det i min tid, men noen ting er faktisk viktigere enn andre, sa han.

Hangeland opplyser at han ikke er medlem i Arbeiderparitet. Men:

– De som har fulgt med på hva jeg har sagt og ment de siste årene, kan ikke være i særlig tvil om hvorfor Ap er i mitt hjerte, sier han.

– Jeg ble invitert, og jeg synes det er ærefullt, men det er ikke det viktigste. Det er først og fremst for å framføre et budskap som jeg synes er viktig. Jeg er ikke noen politiker, men jeg står for det jeg sier. Jeg tror det passet fint inn i sammenhengen, og hvis det har en liten virkning, så er det fint det.

– Så du er en del av Team Jonas nå?

– Ja, det får man vel si, selv om jeg ikke er en veldig aktiv del av det. Han får hvert fall min stemme, sier Hangeland.

– Både gjennom å vokse opp i Norge og det jeg har lært i fotballen, så føler jeg meg veldig trygg på det verdigrunnlaget der, med et fellesskap og at du er avhengig av alle i et lag. Da må man hjelpe hverandre, så det føler jeg står støtt. Det har historien vist, både i fotballen der jeg kommer fra, og i Norge, at det er gode løsninger. Det synes jeg er bra framover.

– Hvorfor må Erna Solberg ut av regjering?

– Hehe, jeg skal bli ved min lest på akkurat det. Jeg er ikke en politiker som mener noe veldig sterkt om konkrete politikkområder, annet enn litt om idretten som jeg jo har ment litt om. På den andre siden så synes jeg den måten det norske samfunnet er organisert på… Når du reiser ut i den store verden, så finner du fort ut av måten å gjøre det på her, er bra. Jeg mener Arbeiderpartiet er ansvarlig for det og kan gjøre en god jobb i framtiden.

Det er ikke så altfor mange nåværende eller tidligere idrettsutøvere som snakker så mye politikk. Hvorfor er det slik?

– Jeg vet ikke. Idrettsutøvere er vel som folk flest. Noen er interessert, andre er mindre interessert. For meg, i de siste årene av fotballkarrieren, når du skjønner litt mer og ser slutten på det, så kan det, i den grad jeg har en stemme som noen hører på, være viktig å bruke den til et eller annet.

Brede Hangeland var kaptein på A-landslaget i fotball i fem år.

– Stemte kanskje Høyre i min spede ungdom

– Stemmer det at du stemte Høyre tidligere? Du uttalte det i 2007.

– Kan jeg ha gjort det? Jeg gjorde kanskje det i min spede ungdom en gang eller to. Nå har jeg vel vokst opp og skjønt hva som er riktig.

– Stavanger Ap varsler at de vil kontakte deg for å sikre ditt medlemskap. Hva sier du til det?

– En av de tingene jeg har lagt mest merke til da jeg sluttet med fotball, og som er litt irriterende i alle mulige sammenhenger, er at i fotballen slår du en pasning og ser med en gang om den var bra eller dårlig. Eller du vinner eller taper kampen. Mens i politikken må du holde på og holde på og holde på, og du ser ikke nødvendigvis resultatene av det du holder på med. Det synes jeg er litt vanskelig i den virkeligheten jeg kommer fra, så jeg ser ikke på meg selv som noe politikeremne, det gjør jeg ikke, men jeg er enig med verdigrunnlaget, og det er det fint å kunne være med og formidle.

– Hvis du skal peke på én sak som du vil at Jonas Gahr Støre tar med seg inn i en regjeringsplattform for en ny regjering etter valget, hva sier du da?

– Det er mange saker som er viktige, men jeg kommer fra idretten og er opptatt av det. Jeg ser jo at det noen ganger er en konflikt mellom ønsket om å skape for eksempel et sinnssykt godt landslag og det som jeg mener er det beste for at folk skal vokse opp og bli bra folk. Der synes jeg at idrettsmodellen vi har i Norge, er suveren, sier Hangeland.

– Det er ikke alle som får spille på fotballandslaget eller vinne OL- eller VM-gull, men det blir stort sett folk av alle. Spesielt ute i den store verden er det en litt bruk- og kast-mentalitet i idretten nå. Det synes jeg vi skal vokte oss vel for i Norge. Der er slagordet «alle skal med» ganske nyttig. Så er jo dette kanskje ikke den viktigste saken i verden, men jeg synes det er noe som jeg har kjent på gjennom min karriere. Det er viktig for meg at man ikke må tukle for mye med den idrettsmodellen.

– Vet du om du kommer fra en arbeiderpartifamilie?

– Jeg har aldri hatt utspørring med foreldrene mine om det, men jeg blir ikke overrasket hvis de er enig med det jeg sa i dag.

Publisert:

Premier League

SVUTMP
1Arsenal19162145162950
2Manchester City20143353203345
3Newcastle United20109133112239
4Manchester United2012353225739
5Tottenham Hotspur2111374031936
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk