– Vi må ikke senke skuldrene nå. De nye vanene må bli med oss inn i sommeren

SUS inviterte til presseorientering i Torgtrappene i Stavanger klokken 10.

Fra venstre: Smittevernoverlege i Stavanger kommune, Runar Johannesen, smittevernoverlege Lars Kåre Kleppe fra SUS og kommuneoverlege i Sandnes, Hans Petter Torvik. Foto: Jon Ingemundsen

 • Siv Helen Kvalvåg
 • Stein Halvor Jupskås
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 260 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Smittevernoverlege Lars Kåre Kleppe fra SUS, smittevernoverlege i Stavanger kommune, Runar Johannesen, og kommuneoverlege i Sandnes, Hans Petter Torvik advarte alle mot å slappe for mye av, og ga uttrykk for et litt uvanlig ønske for været framover.

– Vi ønsker vel egentlig sludd og nordavind hele sommeren, sier Torvik, riktignok med en liten latter på lur.

Glir litt ut

Samtidig er helsetoppene bekymret over en viss utglidning når det gjelder å overholde smittevernreglene.

– Folk er ikke like flinke til å holde avstandsreglene. Dette er ikke en dugnad som er over, vi må holde på de nye vanene gjennom hele sommeren og ut året. Hjemmekontor bør fortsette, og man må unngå offentlig transport hvis man kan. Vi har sluppet opp litt for besøk på sykehjem, men under strenge regler, siden smittespredning i institusjoner kan få store konsekvenser. Selv om smittetallene er lave i vårt område, er det fortsatt en skjør situasjon som raskt kan komme ut av kontroll, sier Torvik.

Torvik varsler også kontroll med skjenkesteder som har valgt å skaffe seg en form for matservering og dermed har fått lov til å åpne igjen.

– Skjenkestedene burde egentlig vært stengt fortsatt, mener jeg. Men de skal vite at når de etablerer matservering, så skal Mattilsynets regler følges, både når det gjelder tilbereding av mat og opplæring av ansatte, sa Torvik, som varslet økt kontrollvirksomhet framover.

Les også

Her tappes første øl etter to måneder

Smittevernoverlege Lars Kåre Kleppe ved SUS fortalte at det nå er rundt to uker siden siste pasient med korona ble utskrevet fra SUS.

Kan snu raskt

– Vi fortsetter med testing av alle som har symptomer. Alle personer som skal inn på sykehuset, kartlegges før de slipper inn. Vi har stort fokus på avstandsregler inne på sykehuset, så langt driften tillater det, sa Kleppe.

Også han advarte mot å ta noe for gitt, selv om Stavanger-regionen har hatt mindre smitte her enn andre byområder.

– Viruset kom tidlig til oss, men det roet seg raskt. Vi ligger under landsgjennomsnittet. Men det er ikke sikkert det kommer til å fortsette sånn, når vi nå åpner opp, sier Kleppe, og minner om at det er viktig at vi fortsatt følger de anbefalinger vi har fått fra myndighetene, sa Kleppe.

Dette understreker også smittevernoverlege i Stavanger kommune, Runar Johannesen.

– Det skal ikke mye til før situasjonen forandrer seg. Det ser vi på Karmøy. Vi må ta med oss de nye levevanene videre, også når samfunnet nå åpnes.

Han sier videre at åpningen bare er mulig så lenge folk følger rådene. Det finnes mange risikofaktorer, og det skal lite til før situasjonen snur.

Publisert:

Korona-viruset

 1. – I praksis blir grensen stengt for alle som ikke er bosatt i Norge

 2. Norge får flere Pfizer-vaksiner raskere

 3. Slik er de nye, lokale koronareglene – enkelt forklart

 4. Disse korona­reglene gjelder nå

 5. USA kjøper ytterligere 200 millioner vaksinedoser

 6. Caritas: Mange arbeidsinnvandrere tester seg ikke av frykt for arbeidsgiver

 1. Korona-viruset
 2. Stavanger Universitetssjukehus (SUS)
 3. Stavanger kommune
 4. Sandnes kommune
 5. Koronaviruset