Norsk sjømateksport falt i april

I april ble det eksportert 183.000 tonn norsk sjømat til en verdi av 8,2 milliarder kroner. Det er en nedgang på 666 millioner kroner fra samme måned i fjor.

For første gang siden september 2018 faller den norske eksporten av sjømat. Volumet falt i april med 8 prosent, men verdien hittil i år Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Nedgangen tilsvarer en reduksjon på 8 prosent, viser tall fra Norges sjømatråd. Det er første gang siden september 2018 at eksporten av sjømat går ned.

Det er spesielt etterspørselen av laks og hvitfisk som faller, noe som forklares med koronakrisen.

– Et betydelig etterspørselsfall for laks og hvitfisk i april som følge av koronakrisen er hovedårsaken til verdifallet, sier direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges sjømatråd, Tom-Jørgen Gangsø, i en pressemelding.

Les også

Vekst i lakseeksporten til Kina

Året startet bra

Sjømateksporten starter året positivt, men så kom koronakrisen.

– Den positive trenden fikk en bråstopp på grunn av tiltakene for å redusere spredningen av koronaviruset, og derfor ser vi fall i eksporten for første gang på 18 måneder, forklarer Gangsø.

Lakseeksporten alene i april falt med 3 prosent i volum, mens verdien falt med 13 prosent, sammenlignet med april i fjor. Eksporten av ørret har økt i volum, men falt i pris.

Krevende for næringen

Hittil i år er det eksportert norsk sjømat til en verdi av 36,7 milliarder kroner. Det er en økning i verdi med 2,2 milliarder, eller 6 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) sier næringen er i en krevende situasjon som følge av at koronapandemien.

– Jeg vet at det jobbes iherdig for å tilpasse seg de endrede markedsforholdene som vi nå står ovenfor. Dette skal alle i næringen ha honnør for. Laksen finner fortsatt veien til markedene og eksporten av sild og makrell øker sammenlignet med i fjor, sier han i en kommentar til tallene.

Les også

 1. Norsk sjømateksport stiger i verdi

Publisert:
 1. Koronaviruset
 2. Laks
 3. Sjømat
 4. Eksport

Mest lest akkurat nå

 1. Kveldens tredje motorsykkel av veien på regnglatte veier

 2. – Tar du ansvaret om jeg dør, spurte den russiske stjernen dommeren. Nå blir det endringer

 3. Ja da, nå er han tilbake!

 4. – Er det rettferdig at kommunen krever over 23.000 i eiendomsskatt?

 5. Satte hårete mål som fireåring. I natt kan han oppfylle det

 6. Bloomberg: Norge det beste stedet å være under koronaen nå