Tror FNB-striden havner i retten

SANDNES: FNB ikke har mulighet til å ekskludere noen så lenge de ikke har vedtektene på plass, mener Trond Birkedal. Han tror konflikten mellom sentralstyret og FNB Sandnes havner i retten.

Ellen Karin Moen (t.h) og FNB er den av det gode selskap som skal styre Sandnes de neste fire årene. Her sammen med varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) og Laila Espedal (Sp).
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Situasjonen i FNB Sandnes er mer uavklart enn noen gang etter at det torsdag ble kjent at verken gruppeleder Ellen Karin Moen eller styreleder John Hov vil godta eksklusjonsvedtaket fra sentralstyret i FNB.

– Som påpekt i tidligere brev har ikke FNB en lovfestet, vedtektsfestet eller avtalefestet styringsrett over FNB Sandnes. FNB og FNB Sandnes er to ulike rettssubjekter. FNB kan derfor ikke ekskludere et medlem av et annet rettssubjekt, skriver advokat Kine Fusche Jenssen i et brev til FNB sentralt.

Trond Birkedal, tidligere en av de mest kjente og fremadstormende politikerne i Fremskrittspartiet, advarte mot kaoset som nå hjemsøker FNB i en kronikk i Aftenbladet så tidlig som i vår.

– Jeg hadde ikke trodd det skulle bli så ille som det vi ser nå, sier Birkedal, som har vært politisk gjestekommentator i Aftenbladet under valget.

Trond Birkedal mener FNB må få på plass skikkelige vedtekter så raskt som mulig.

– Dårligste vedtektene jeg har sett

Han mener det haster mer enn noen gang å få gjennomført et landsmøte i partiet slik at de får på plass nye vedtekter.

– Dagens vedtekter er de dårligste jeg noen gang har sett, og de sier ingenting om muligheten til å ekskludere. Det er heller ingenting i dagens vedtekter som tilsier at noen i Stavanger som ble valgt som styre for fire år, kan bestemme noe som helst over lokallagene, mener Birkedal.

Han tror krangelen mellom FNB sentralt og FNB Sandnes fort kan havne i retten.

– Det er mye penger involvert i flere av vervene FNB har blitt tildelt i Sandnes. Her er ingen tegn på at det går mot en enighet. Dette blir nok mat for advokater, så får retten forsøke å ta stilling til disse rare dokumentene som foreligger i partiet.

Les mer:

Les også

50 dager med bråk i Folkeaksjonen nei til mer bompenger

– Vi har sett flere rettssaker der ekskluderte medlemmer saksøker partiet. De har stort sett alltid endt med seier til partiet, men det forutsetter at partiet har vedtekter som sier noe om muligheten til å ekskludere. Det har som sagt ikke FNB, legger han til.

Kine Fusche Jenssen i advokatfirmaet Sjødin Meling & Co er engasjert av Sandnes FNB.

Kommuniserer via advokat

Ellen Karin Moen har ikke svart på noen av Aftenbladet sine henvendelser etter at hun ble ekskludert, men henviser til sin advokat.

– Vedtaket leses som et vedtak om ekskludering fra FNB sin hovedorganisasjon. Dette vil følgelig ikke få noen innvirkning for medlemmenes status som medlemmer i FNB Sandnes, skriver FNB Sandnes sin advokat, Kine Fusche Jenssen i advokatfirmaet Sjødin Meling & Co til Aftenbladet.

Styremedlem i hovedstyret i FNB, Leif Høybakk forklarer at de foreløpig ikke har noen kommentar til brevet sendt fra advokaten til Sandnes FNB torsdag ettermiddag.

– Når Ellen Karin Moen og John Hov nekter å gå, vil dere vurdere rettssak?

– Vi vurderer hva vi skal gjøre og kommer tilbake til det. Men det vil ta litt tid, forklarer Høybakk.

John Hov (t.v.), Arve Rosland og Ellen Karin Moen i Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB).

Ekstraordinært årsmøte

Tirsdag er det kalt inn til ekstraordinært årsmøte i Sandnes FNB. I innkallingen er det oppført to saker.

  1. Generalforsamlingen skal ta stilling til om eksklusjonen av Alexandra Lind er ugyldig.
  2. Generalforsamlingen skal ta stilling til om styret bør kastes med umiddelbar virkning på grunn av mistillit.

– Styret har plikt til å svare generalforsamlingen på hvorfor de har ekskludert Lind. Nå har de valgt å ikke svare sentralstyret, men tirsdag får de en siste mulighet. Om de ikke da svarer, vil jeg og flere andre stemme for å kaste styret, sier Bob Roth, tidligere styreleder i FNB Sandnes, initiativtaker til møtet.

Alle betalende medlemmer av FNB Sandnes, det vil si cirka 120 medlemmer, har fått innkallelse til det ekstraordinære årsmøte.

– Foreløpig har jeg fått tilbakemelding fra rundt halvparten av medlemmene som sier at de ønsker å komme. Målet er selvfølgelig å samle så mange som mulig, sier Roth.

Les mer:

Publisert: