Utslipp av plastkuler fra laksefabrikk i Hjelmeland

Den landbaserte laksefabrikken Tytlandsvik Aqua har hatt utslipp av plastkuler til Jøsenfjorden, men er nå i ferd med å rydde opp.

Plastbitene brukes i dette anlegget for å resirkulere vannet. Roger Viga viste rundt da Aftenbladet besøkte Tytlandsvik Aqua i januar.
 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

I en pressemelding opplyser Tytlandsvik Aqua at utslippet er stoppet og under kontroll, og selskapet har begynt opprydding i strandsonen og kartlegger omfanget.

Dette postsmolt-anlegg oppdretter laksen på land før den settes i sjø. Utslippet av det som på fagspråket heter biomedier, ble oppdaget 10. april. Biomedier er små plastbiter som brukes til resirkulering av vannet i oppdrettsanlegg på land.

- Vi beklager sterkt at dette har skjedd. Vi har satt i gang en fullstendig gjennomgang av anlegget og hendelsen for å finne årsaken, og vil sette inn nødvendige tiltak for at dette ikke skal skje igjen, sier Nils Viga, daglig leder i Tytlandsvik Aqua, i en pressemelding.

Slik ser biomediet ut.

– Vi har en båt som undersøker strandsonen i fjordbassenget. Så langt har vi observert spredning til Vindsvik, og vi har begynt oppryddingen av det vi har funnet, uttaler Viga.

Han oppfordrer folk til å melde fra dersom de finner biomedier langs fjorden.

– Det er viktig at folk sier fra dersom de finner noe, slik at vi både kan få oversikt over omfanget og få ryddet det opp. Dette er vi veldig lei oss for, sier Viga.

Hjelmeland kommune, Brannvesen og Fylkesmann er varslet om hendelsen. Tytlandsvik Aqua vil samarbeide med kommune og Fylkesmann om videre tiltak.

Publisert:
 1. Tytlandsvik Aqua
 2. Jøsenfjorden
 3. Hjelmeland kommune
 4. Nils Viga
 5. Forurensing

Mest lest akkurat nå

 1. – Fest løse gjenstander

 2. Viking-tilskuer utestengt etter rasistiske rop mot Glimt-spiller

 3. Møt rogalendingene som forlater regjeringsapparatet

 4. Dette anlegget kan snart gi deg høyere strømpris

 5. Viking-talenter tatt ut på landslaget

 6. Geir Olsen fra Rogaland trenger ny jobb. På CV-en: Hindre regjeringskriser og rydde undertøyet til Trine Skei Grande