Søreide om Iran-konflikten: Dramatisk og uforutsigbart

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) mener at utviklingen i forholdet mellom USA og Iran er svært alvorlig og bekymringsfull.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) redegjør for Stortinget om situasjonen i Midtøsten. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Gjennom de siste ukene har utviklingen vært dramatisk og uforutsigbar, sa Søreide under en redegjørelse om situasjonen i Midtøsten i Stortinget onsdag.

Hun fordømte ikke direkte USAs likvidering av den iranske generalen Qasem Soleimani, men påpekte at angrepet som drepte ham, har ført til en betydelig eskalering av situasjonen i regionen.

– Utviklingen har betydning for sikkerhetssituasjonen i regionen, for atomavtalen med Iran, for den fortsatte kampen mot ISIL og for rammene for det internasjonale styrkenærværet i Irak, inkludert det norske, sa hun.

Søreide påpekte samtidig at Soleimani har bidratt til ustabilitet i regionen gjennom å utvikle Irans strategi med å støtte væpnede grupper utenfor landets grenser.

– Disse gruppene har bidratt til økt ustabilitet i regionen, i land som Irak, Jemen, Libanon og Syria. Svært mange er blitt drept som en konsekvens av denne strategien, sa utenriksministeren.

Hennes vurdering er at faren for en større konflikt og direkte konfrontasjon mellom USA og Iran har avtatt de siste dagene.

– Begge sider i konflikten sier tydelig at de ikke ønsker krig, påpekte Søreide.

Men understrekte:

– Forholdet mellom dem fortsetter samtidig å være spent, og vi må være forberedt på at nye runder med opptrapping kan skje. Slik eskalering kan også komme fra iranskstøttede militsgrupper, og andre aktører, som ikke er under full statlig kontroll – i Iran eller andre steder.

Les også

 1. Norge trekker seg ikke ut av Irak nå

 2. Dette har skjedd mellom USA og Iran de to siste ukene

 3. Iransk soldat som skjøt ned fly var alene om beslutningen

 4. USA straffer Iran med nye sanksjoner

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Etter­lyser bil etter på­kjørsel av politi­bil i Klepp i helga

 2. Color Line innstiller alle seilinger

 3. 628 nye smittede på Nord-Jæren

 4. I Sandnes har de allerede bygget stort. Der hagler lov­ordene

 5. Korvetten AS begjært konkurs

 6. Ny analyse: Stavanger tåler flere cruise­turister