Go-Ahead vil møte bondelaget om dyre-påkjørsler på Jærbanen

Rogaland bondelag ber om at Go-Ahead trekker tilbake en uttalelse om at dyre-påkjørsler «kan forårsake materielle skader, men er egentlig ganske udramatisk».

Fra 15. desember og fram til nå er åtte husdyr påkjørt og drept av toget på Jærbanen - i to hendelser. Tre av dyrene ble truffet her på Vatnamot i Hå. De andre fem ble tatt av to ulike tog sist torsdag, på omtrent samme tid på Orstad i Klepp.
 • Geir Sveen
  Geir Sveen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Det ble tatt ut av en sammenheng, og kom ikke helt rett ut, svarer Yngve Kloster, driftssjef for GoAhead i Norge.

Den korte meldingen ble gjengitt i Aftenbladets trafikkstudio etter en dyre-påkjørsel sist torsdag, nær Figgjoelva, på Orstad i Klepp.

Les også

Slik ble tre ammekyr liggende igjen på Jærbanen, nå tar Bane Nor mer ansvar

Fem husdyr kom seg ut på jernbanesporet og ble drept av toget. Og det skjedde i to episoder innen 30 minutter, ifølge en tipser som etterpå kontaktet Aftenbladet.

Bondelage sendte brev

Tirsdag sendte Rogaland bondelag et brev til Go-Ahead, der det reageres sterkt på uttalelsen om at dette ikke var dramatisk:

«Når husdyr vert påkøyrt kan det ha to utfall: 1. Dyr døyr momentant. Kanskje delt i mange deler. 2. Dyr vert skada og vert liggande kort eller lang tid før det blir avliva. Før hadde lokføraren sjølv avlivingsutstyr med seg for å kunne avliva kjapt og spara dyret for lidingar. No er det andre som skal gjera den jobben med det resultatet at eit hardt skada dyr kan bli liggande i timesvis og venta på avliving.»

Dette er absolutt dramatisk, skriver Rogaland bondelag. Det er og dramatisk fordi det gjelder dyr som produserer mat. Det gir et direkte økonomisk tap for eieren og tap av mat for storsamfunnet. Men det er også dramatisk for togføreren og for de som etterpå skal rydde opp, slås det fast i brevet.

Bane Nor har nøkkelen

Rogaland bondelag opplyser at de i flere år har jobbet for å få Bane Nor til å ta mer ansvar for gjerdene langs
jernbanen. Men til tross for strenge regler for å oppholde seg nær linja, til tross for at gjerdene er eid av jernbanen, til tross for massivt krav fra grunneierne om at gjerder må settes i stand, så opplever organisasjonen at Bane Nor lar være å gjøre det.

Det er Bane Nor som eier gjerdene og som sitter med nøkkelen som kan løse problemet, understreker bondelaget i brevet, der de oppfordrer Go-Ahead, til å bli med på laget for at gjerdene blir satt i stand.

Dette svarer Go-Ahead

Driftssjefen for den britiske tog-operatøren sier at de har full forståelse for reaksjonene som kom etter påkjørselen på Orstad.

– Det er selvsagt ikke udramatisk når dyr blir påkjørt av tog. Det er en påkjenning for alle, sier Yngve Kloster.

Da han ble bedt om å kommentere påkjørselen handlet det om sikkerheten til passasjerer og materielle skader. Han satt på et tog og svarte kort på et spørsmål fra Aftenbladet.

– Det å hindre at dyr ikke kommer seg ut på sporet, er også viktig for oss. Så her har vi en felles sak, mener driftssjefen som har takket ja til et møte med Rogaland bondelag.

– Vil også Go-Ahead presse på for at Bane Nor ordner gjerdene?

– Vi er opptatt av å ha et godt samarbeid med både grunneiere og Bane Nor, og synes vi i dag har et godt klima for å ta tak i alle saker med etaten, også denne, sier Yngve Kloster.

Som Aftenbladet meldte onsdag, vil Bane Nor nå ta mer ansvar for sikringen av jernbanelinja over Jæren. Et forslag til avtale med gratis utstyr til gjerder, ble imidlertid sendt i retur fra grunneierne. Men et nytt forslag lages nå, og skal sendes ut like over ferien.

Publisert:
 1. Jæren
 2. Stavanger
 3. Rogaland
 4. Go-Ahead

Mest lest akkurat nå

 1. Omikron har kommet til Norge – to tilfeller på­vist i Øy­garden

 2. Viking dropper sesong­kort – innfører helt ny ordning

 3. Ferdig i Bryne

 4. Derfor vil de ikke vaksinere seg

 5. Fylkes­politikere fremmer inn­sigelse: – Betyde­lige mangler ved ut­redningen

 6. Resultatene i stor fedme­studie over­rasker forskerne. Kjell Vidar Moland ble 65 kilo lettere