Topp stemning med og uten bål

SANKTHANS: Få bål, mange griller og enda flere mennesker gjorde sankthansaften til en av sommerens hittil kjekkeste kvelder i distriktet.

Publisert: Publisert:

I Rosenli i Stavanger ble det bål, noe både Målfrid Braadland og vennene satte pris på. Foto: Kristian Jacobsen

 • Lars Helle

Eimen av svidde pølser og kyllinglår lå over knausene og strendene langs Gandsfjorden, men sankthansaften 2020 ble kvelden der de fleste nøyde seg med å fyre opp grillen. Et halvstort bål i brann- og smittetrygge omgivelser i Rosenli i Stavangers østre bydel var ett av få bålunntak.

Det trakk til seg et hundretall tilskuere både på land og fra båtene til vanns. Litt over klokken 19 ble det antent. Litt før klokken 20 var det relativt nedbrent.

Bål og bading

Storhaugbeboer Målfrid Braadland og vennegjengen hadde uansett en trivelig stund rundt bålet i godværet. Braadland tilhører også den faste badegjengen på Storhaug og hadde tidligere på dagen vært ute og kjent på vannet.

– Jeg tar noen ekstra svømmetak utover hver dag, etter hvert som det blir varmere i vannet sier hun.

På Emmausstranda, noen hundre meter lengre sør, var det ikke bål, men like høy stemning. Vi talte hundre mennesker, som badet, danset, grillet, lekte og koste seg. Cecil Pronald og familien hadde det helt topp med besøk av venner fra Oslo.

– Det blir jo ikke mye reising på oss mens koronapandemien herjer, så det gjelder å utnytte det gode været og lage god stemning hjemme, sier han.

God stemning på Emmausstranda i Stavanger. Cecil Pronald med Emma på fanget. Nathaniel og de andre gjestene fra Oslo trivdes også. Foto: Kristian Jacobsen

Bål og båter: litt etter klokka 19 ble bålet i Rosenli fyrt opp. Foto: Kristian Jacobsen

Mye røyk, mange griller, men ingen bål på Emmausstranda i Stavanger. Foto: Kristian Jacobsen

I Vipeveien på Ganddal ble det ekte sankthansbål. Foto: Camilla Bjørheim

Det var mange folk både på, i og langs sjøen den flotte kvelden. Respekten for både smittereglene og brannvernreglene var stor. Det gode været gjorde likevel at stemningen var både harmonisk og god, til tross for færre bål enn vanlig.

Mange velforeninger og nabolag nøyde seg med grill, potetløp og andre leker, men noen hadde tatt seg bryet med å søke om lov til å brenne bål. I Vipeveien på Ganddal ble det derfor riktig så trivelig på lekeplassen, der naboene hadde bygd et av kveldens største bål.

Og badetemperaturen i Gandsfjorden: 18,4 grader.

Publisert:

Les også

 1. Slik blir årets korona-sankthans-feiring i Stavanger og Sandnes

 2. Sankthansaften er det 22 år siden «Mirakelet i Marseille»: – Vi kunne vunnet VM det året

Mest lest akkurat nå

 1. Gunnar Eiterjord slutter som sjef for Rogfast

 2. Folk på byen har allerede endret drikkevaner

 3. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

 4. Leteaksjon etter mann (63)

 5. Mann koronasmittet i Sola

 6. To nye smittetilfeller i Sandnes fredag

 1. Bål
 2. St. Hansaften
 3. Vær
 4. Grill