Brannen i Noredalen i Sandnes er slukket

Søndag kveld er brannen i Noredalen i Sandnes slukket. Mannskapet trekker seg ut, og natt til mandag vil grunneiere selv sørge for vakthold.

Søndag ettermiddag gikk skogbrannhelikopteret i skytteltrafikk mellom Nordlandstjørna for å hente vann, og Øykjafellet for å slukke brann.
Publisert: Publisert:
En bonde ved Noredalen i Sandnes får hjelp av brannvesenet til å få kontroll på bråtebrannen i fjellsiden.
En bonde ved Noredalen i Sandnes får hjelp av brannvesenet til å få kontroll på bråtebrannen i fjellsiden.
En bonde ved Noredalen i Sandnes får hjelp av brannvesenet til å få kontroll på bråtebrannen i fjellsiden.
Det brenner på Øykjafjell i Noredalen i Sandnes. Bonden får hjelp av brannvesenet til å få kontroll på bråtebrannen i fjellsiden.
Gressbrann ved Gjestal spinneri.
Gressbrann ved Gjestal spinneri.
Gressbrann ved Gjestal spinneri.
Gressbrann ved Gjestal spinneri.
Bildet viser at gressbrannen i Gjesdal er godt synlig fra Ålgård.
Gressbrann ved Gjestal spinneri.
Gressbrann ved Gjestal spinneri.
Gressbrann ved Gjestal spinneri.
Gressbrann ved Gjestal spinneri.
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Klokken 18.40: Søndag kveld melder brannvesenet at brannen i Noredalen i Sandnes er slukket.

– Cirka klokken 17.30 fikk vi bekreftet at brannen var slukket. Vi har hatt streifrunde med mannskapet nå, og helikopteret har blitt dimittert. Mannskapet har tatt etterslukking på de siste små tuster og tuer som det ryker av, og nå trekker vi mannskapene ut. Brannstedet overlates til grunneier, som etablerer sitt eget vaktlag for kontroll utover kvelden, sier Frode Strøm, overbefal i Rogaland brann og redning

Brannen i Noredalen startet lørdag.

– Det har gått litt ressurser og tid. Vi har hatt et godt samarbeid med helikopteret, sier Strøm.

Søndag kveld er det ikke meldt om andre branner i distriktet til Rogaland brann og redning.

Dette har Aftenbladet skrevet om brannen i Noredalen tidligere:

Søndag ettermiddag er et skogbrannhelikopteret fortsatt i lufta for å bidra i slukkingsarbeidet i Noredalen i Sandnes der brannen fortsatt herjer.

– Det brenner fortsatt, opplyser Frode Strøm, overbefal i Rogaland brann og redning, til Aftenbladet søndag ettermiddag.

Brann under kontroll

– Det brenner langs en front på 200 meter på Kjosaviksiden og oppover fjellsiden. Det er kun her det brenner nå og det er god avstand til bebyggelse begge veier, sier Strøm.

Litt avhengig av vindretningen, har han stor tro på at brannen vil være slukket eller så godt som slukket når kveldsmørket kommer. Meteorologene sier at vinden skal snu søndag kveld, og det er gunstig for slokkingsarbeidet.

– Vi planlegger uansett et kveldsvaktlag og vi vil ha nattevakt på stedet, sier Frode Strøm.

Klokka 11 søndag meldte melder brannvesenet at de hadde kontroll på den delen av brannen som gikk mot bebyggelsen av på Kjosavik. Fram til da hadde skogbrannen vært ute av kontroll siden lørdag formiddag.

Nyt sola uten bål

– Det er kjempetørt der ute og det er meldt strålende sol gjennom påska. Vi ber folk om å være forsiktige og nyte kaffe, sol og kvikklunsj uten bål, sier vaktleder Ruben Bøe Thomsen i Rogaland brann- og redning.

Slik utviklet brannene seg lørdag:

GJESDAL: Klokka 10.45 lørdag formiddag meldte operasjonslederen i Sør-Vest politidistrikt om gress- og lyngbrann ved Gjestal spinneri i Gjesdalvegen i Gjesdal.

Mannskaper fra Oltedal, Ålgård og Sandnes var til stede i Gjesdal. Gress- og lyngbrannen er i området rundt Gjesdalvegen 668. Det vil si i området bak Limavatnet, mellom Eikefjellet og Kråkenuten.

Fem brannbiler har vært i området og jobbet med slukking. Brannvesenet har også med seg tankbil.

Klokken 15.20 meldte brannvesenet at de har kontroll på brannen i Gjesdal.

- Det er noen småflater igjen som brenner, og vi kommer til å ha mannskaper på stedet utover kvelden, sa Frode Strøm, overbefal i Rogaland brann og redning.

SANDNES: I 15-tida lørdag måtte brannvesenet rykke ut til Noredalen i Sandnes for å assistere en bonde der bråtebrannen hadde gått ut av kontroll. Mannskap fra Riska og Høle var de første på stedet. Senere ble laget forsterket med både mannskap og helikopter. Brannen gikk ut av kontroll og pågikk fortsatt søndag ettermiddag. Brannen var meldt inn til brannvesenet på forhånd.

SULDAL: En bråtebrann i Jelsavegen i Sand i Suldal kom også ut av kontroll lørdag i 15-tida lørdag, men ble slukket.

GILJA: Også i Øvstabødalen i Gilja på FV45 rykket brannvesenet ut til en bråtebrann lørdag som ble slukket.

TANANGER: Klokka 12.00 lørdag rykket en politipatrulje etter å ha fått melding om en brann i Tananger. Ifølge meldingen skal det ha brent i en skog. Brannen var slukket klokka 13.30. Det er mistanke om brannen er forårsaket av barn som lekte med fyrstikker.

SOKNDAL: Klokka 13.40 lørdag meldte brannvesenet om gressbrann også på Linland i Sokndal. Den ble slukket.

EGERSUND: Klokka 14.00 lørdag meldte vaktleder Svein Nesse i Rogaland brann og redning IKS at brannmannskaper også er på plass ved Sagelandsvannet i Egersund kommune hvor det brenner godt oppover lien opp fra fra vannet. I mange timer etter at brannvesenet var i gang med slukking, ringte folk for å melde fra. Til slutt måtte brannvesenet be folk om å slutte å ringe 110 om denne brannen.

STAVANGER: Lørdag kveld var det brann i et hus i Rennesøygata på Storhaug i Stavanger. Fire ble sendt til sykehus, brannen ble slukket.

STAVANGER: Søndag formiddag brant det i en bossdunk ved en barnehage i Sundelia i Kvernevik. Brannen ble raskt slukket.

SANDNES: Søndag ettermiddag ble det meldt om gressbrann i Heigreveien i Sandnes. Brannvesenet slukket flammer langs veien.

Telefonstorm

Brannvesenet har fått enormt med telefoner fra publikum som sitter i hytteveggen og ser at det ryker og brenner flere steder i fylket.

Vaktleder Svein Nesse opplyste at det på forhånd var meldt inn 260 bråtebranner i distriktet bare for lørdag. Et tilsvarende antall innmeldte bråtebranner var planlagt også søndag. Disse måtte avlyses da de 14 kommunene på Jæren fikk totalforbud mot bål i utmark allerede lørdag kveld.

– Alle meldingene om brann vi får inn sjekker vi med de meldte bråtebrannene. Om en bråtebrann kommer ut av kontroll må den ansvarlige selv ringe 110 og gi beskjed til oss, sier Nesse.

– På grunn av været, blir brannene veldig synlige. Det er lite vind og klart vær. Det generelle bålforbudet slår inn fra mandag av. Et spesifikt bålforbud ble sendt ut allerede lørdag. Også tilrettelagte leirplasser i distriktet er stengt ned av Jæren friluftsråd pga stor skogbrannfare.

LES OGSÅ:

Les også

Stor, synlig brann i Egersund ute av kontroll – ikke ring 110!

Les også

Flere gressbranner landet rundt: – Gresset er som dynamitt

Les også

Russebuss kolliderte i Tananger

Les også

Nå blir det dyrere å fly drone ulovlig

Publisert: