Smittevernekspert: Slik beskytter du deg i matbutikken

– Vi er altfor dårlig beskyttet mot koronasmitte når vi går i dagligvarebutikker, mener UiB-professor Audun Helge Nerland.

Spesielt når du er ved kassen, er det smart å dekke seg til, mener professor Audun Helge Nerland. Han har tatt med seg buff til besøk på Rema 1000 på Wergeland.
 • Bodil Garvik
  Journalist i BT
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Fordi butikkansatte lett kan bli smittet, kan de bli supersmittere som smitter videre til mange personer. Dagligvarebutikkene kan bli «hot spots» for smitte, mener Nerland, som er professor i mikrobiologi og immunologi ved medisinsk fakultet på UiB.

BT ble med Nerland på en runde på Rema-butikken på Wergeland for å sjekke smitteberedskapen der. Han opplever at akkurat denne butikken tar grep for å unngå smitte.

Men han er betenkt over det han så i en annen dagligvarebutikk samme dag.

– Jeg ble litt skremt. Ikke noe sprit, ikke snakk om å beskytte de ansatte, ingen ting.

Handlevognen kan være en stor smittespreder. Det hjelper å bruke papirlommetørkle når du tar på håndtaket, mener Audun Helge Nerland.

Verne også øynene

Nerland mener at som kunder bør vi dekke store deler av ansiktet med munnbind om det er å oppdrive, hvis ikke med et skjerf eller buff.

Vi bør også beskytte øynene, mener han.

– De som ikke bruker briller til daglig, kan bruke vernebriller.

Vi skal beskytte oss mot dråpesmitte, ikke bare dråper vi kan se, men også usynlige små luftpartikler, aerosoler, som kan henge i lenge i luften og gi luftsmitte, ifølge Nerland.

Ikke alle fagfolk er enig i teorien om aerosolene. De mener at å hevde dette er å skremme folk unødig i en allerede vanskelig situasjon.

Bjørn Blomberg, infeksjonslege ved Haukeland universitetssykehus og UiB, mener at vi ikke trenger å bruke buff, hansker og vernebriller når vi handler mat.

– Folk kan gå som vanlig i butikken, og trenger ikke munnbind. Det som gjelder er å holde avstand til hverandre, minst en meter. De som har symptomer har et ekstra ansvar, og bør helst holde seg hjemme, og få andre til å handle for seg, sier han.

Blomberg anbefaler å vaske hender når du har kommet hjem fra butikken. I hvert fall hvis du skal lage mat.

Smitten lar seg uansett ikke stoppe 100 prosent, understreker han. Det handler om å bremse og forsinke smitten.

– Hvis alle gir blaffen i helsemyndighetenes råd, får vi veldig rask smitte, med mange syke. Da kan vi få en situasjon som i Italia, der pasientene blir så mange at helsevesenet ikke har kapasitet til å ta seg av alle.

Smittevernoverlege: Sprit hendene

Smittevernoverlege i Bergen, Karina Koller Løland, sier det slik:

– Jeg vil ikke anbefale buff eller munnbind i matbutikken. Heller ikke vernebriller. Vi trenger ikke gå rundt med beskyttelsesutstyr i butikken.

Løland mener at å holde avstand til hverandre i butikken er viktigere. Også at butikkene sørger for spritdispensere, som kundene bør bruke både når de kommer inn i butikken, og når de forlater den.

– Så lenge folk spriter seg før de tar i handlevognen, skal det være greit. Butikkpersonalet bør ha fokus på godt renhold, og gå over alle kontaktpunkter med overflate-desinfeksjonsmiddel, gjerne flere ganger daglig.

 • Får vi feire 17. mai sammen eller setter koronaviruset en stopper for 17. mai-toget?
Ikke ta på varer du ikke kjøper. Dropp å sjekke utløpsdatoen på flere melkekartonger.

Handlevognene er smittebomber

Ifølge professor Nerland er det enkelte ting i butikken vi bør være ekstra observante på.

– Handlevognene er en stor smittekilde. Ofte vil det bare være sekunder fra en person har brukt en vogn til neste person tar på det samme håndtaket, advarer Nerland.

Det kan både kunder og butikkpersonalet gjøre noe med. Hvis personalet ikke spriter vognhåndtakene, så ta på andre deler av vognen, eller bruk papirlommetørkle mellom hånden og håndtaket på handlevognen, er rådet hans.

Ikke fingre på varene

Nerland har også et konkret råd til butikkene. Hvis de plasserte vognrekkene slik at folk tok vognen fra den andre enden av vognrekkene, så ville det ta mye lengre tid fra den ene kunden tok på samme håndtaket.

Bare det i seg selv ville i stor grad hindret smitte, mener han.

– Hvis betjeningen i tillegg sprayet håndtakene på vognene med 70 prosent sprit, ville sannsynligheten for smitteoverføring ved bruk av handlevogner bli veldig mye mindre.

Å bruke hansker er et alternativ, mener Nerland. Noen butikker har engangshansker til kundene. Å ta med hansker hjemmefra kan være smart.

Uansett råder han oss til å la være å fingre på varene, sjekke holdbarhetsdato på melken, for eksempel.

Tast kode med hjørnet av betalingskortet

Ekstra årvåkenhet krever området rundt kassen, minner Nerland om. Der kommer kundene tett på butikkpersonalet.

Betalingen bør vi gjøre kontaktløst, om vi har muligheten. Må vi taste kode, gjør vi det med hjørnet av betalingskortet, ikke fingrene, formaner Nerland.

Noen matbutikker tilbyr engangshansker, som Audun Helge Nerland bruker her.

Han mener også at det burde være personale i butikkene som kun hadde som jobb å passe på at alle forholdsregler følges.

Slike vakter vil kunne gi kunder informasjon og hjelp, og se til at ikke for mange kunder er i butikken samtidig, for ikke å komme for tett på hverandre.

– Med så mange permitterte vi har nå, burde vi ha nok folk til det.

Når dagligvarebutikkene har ulik tilnærming til smittevern, handler det mest om uvitenhet, tror UiB- professoren.

– Helsevesen og apotek har kunnskapen. Dagligvarebransjen har den ikke. Matvarebutikkene er viktige. At de kan holdes åpne, er helt avgjørende for at samfunnet skal fungere også under en epidemi.

Flere kjeder monterer pleksiglass

Ingvill Størksen, bransjedirektør i Virke dagligvare, etterlyser en mer enhetlig forståelse for smittevern i matbutikkene.

– Vi er opptatt av at det skal være klare nasjonale retningslinjer, slik at smitteverntiltakene som kreves er like i hele landet, skriver hun i en e-post til BT.

Størksen sier at gode hygienetiltak for å beskytte kunder og ansatte er svært høyt prioritert.

– De ansatte gjør en fantastisk jobb i denne svært krevende tiden. Vi jobber hardt for å få varer ut i butikkhyllene, samtidig som både kunder og ansatte skal føle seg trygge.

Audun Helge Nerland kommer ikke til å handle oftere enn annenhver uke nå. Han kjøper heller litt mer på hver handletur.

Hun legger til at de følger myndighetenes råd, og sier videre at bransjen er enige om å begrense antallet kunder som kan være inne i de minste butikkene samtidig.

– Vi ser også at flere kjeder velger å montere pleksiglass i kassen, for at de ansatte skal være beskyttet. Strenge rutiner for vasking av kontaktflater er innført, sier hun.

Færre handleturer

UiB-professor Nerland handler vanligvis inn dagligvarer for en uke. Nå vil han redusere butikkbesøkene til én gang hver 14. dag, og være nøye med å bruke handleliste, for å gjøre butikkbesøket så kort og effektivt som mulig.

Det bør andre også gjøre, råder han til, og heller kjøpe litt mer hver gang.

– Det ville redusere antall besøkende pr. dag, og dermed folketettheten på butikken, og følgelig smittepresset.

Publisert:
 1. Butikker
 2. Haukeland universitetssykehus
 3. Haukeland

Mest lest akkurat nå

 1. Den mest kunnskapsrike vi kjente

 2. Fikk strømregningen for Tou i desember: – Det er et ekstremt høyt tall

 3. Elsparke­syklist døde etter ulykke – navnet er frigitt

 4. Stavanger og Sandnes har nær 300.000 hurtigtester til utdeling

 5. Eierne hjalp familie etter brann før jul, søndag brant deres eget hus

 6. Elden har også vært på siktedes side i Birgitte-saken