Enormt vikingfunn på Frøyland

<p> Nyoppdagede vikinggraver på Frøyland i Time får fagfolkene til å gå i fistel av glede. Gravstedet fra 800-tallet er usedvanlig godt bevart.</p>

  • Åsmund Aadnøy
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 15 år gammel

-Olle, jeg har funnet en perle!

Olle Hemdorff kommer byksende over utgravingsområdet, og den godt voksne dansken hviner som en tenåringsjente når han får øye på det feltassistent Angunn Skeiseid i hendene: En blå glassperle.

Hemdorff kaster et raskt blikk på jordmassene som ligger klar til spyling, og ser noe enda gjevere:

EKSTATISK

- En gullperle!

To gullperler henger sammen i ett stykke. Trolig er det såkalte gullfolierte perler, som er delvis laget av glass med tynn gullfolie inni. Sammen med glassperlen har de vært en del av kjedet som ble funnet i en kvinnegrav fra tidlig vikingtid.

Snart stimler resten av teamet sammen for å studere funnene, og like etter sprettes sjokoladeesken. 2007 kunne ikke begynt mer spennende for arkeologene.

Like etter nyttår skjønte arkeologene at de var på sporet av noe stort. Fylkeskommunen hadde gjort forberedende undersøkelser som viste at det var spor av bosetninger fra 2000 år f. Kr i området. Stolpehull og ildsteder dukket opp flere steder. 4000 år gamle redskaper av flint fra Danmark var også blant funnene.

FLERE GRAVER

Da arkeologene fra Arkeologisk museum begynte med gravemaskin etter nyttår, trengte de bare grave en liten halvmeter før de fant spor fra vikingtiden. Så langt har de funnet en kvinnegrav og en mannsgrav. De har også funnet en barnegrav som ikke er undersøkt ennå, og det kan være ytterligere to graver i området.

Kvinnegraven er den best bevarte, og den forteller at det var fintfolk som ble gravlagt der. Så langt er det funnet fire smykker i kvinnegraven, samt mange perler, saks, kniv, sigd, andre husredskaper og en jeksel. Det er helt uvanlig med så mange smykker i en grav, og ennå er ikke graven ferdig undersøkt. De har bare så vidt begynt.

–.Størrelsen, kvaliteten og utførelsen på smykkene er helt usedvanlig. Hun har fått med seg en ustyrtelig mengde ting, sier en himmelfallen Olle Hemdorff.

Han mener at Frøyland-funnet er det største han har vært med på i sine 28 år i Rogaland.

-Jeg er overrasket, nei, sjokkert. Det er første gang i min karriere jeg har vært med på noe sånt, sier Hemdorff.

BJØRNEHODER

Mer enn 50 gjenstander fra første letedag er allerede fraktet til Arkeologisk museum i Stavanger for videre behandling.

Blant dem er en bronsespenne til en drakt, med bjørnehoder i endene. Allerede nå, før spennen er behandlet, er det mulig å skimte det fine mønsteret, og de utskårne bjørnehodene i hver ende.

Både manns— og kvinnegraven er båtgraver, hvor båtene har vært 6-7 meter lange. Arkeologene har funnet en mengde jernnagler fra båtene. Når funnene blir behandlet av konservator, blir det lettere å tidfeste dem, trolig er gravene fra 800-900-tallet, altså tidlig vikingtid. Hemdorff regner med at de vil gjøre flere hundre funn på utgravingsområdet.

FAMILIESTED Hemdorff har aldri før sett et gravsted hvor gravene ligger så tett som på Frøyland. Selv om funnet forteller mye om vikingtidens storfolk på Frøyland, gir det arkeologene også noen spørsmål. Hvor var gården de bodde på? Hele området i tilknytning til gravene er undersøkt, uten spor av et slikt byggverk. Og hvorfor er gjenstandene så godt bevart?

På baksiden av noen av spennene er det tøyrester, og det på saker som har ligget i bakken i 1200 år. Tingene har ligget like under overflaten, og har overlevd mange pløyinger gjennom historien.

Les også

  1. Flere gravfunn på Frøyland

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Varsler styrtregn i Roga­land tirs­dag. Mandag kveld fikk vi en forsmak på uværet.

  2. Byfjordtunnelen var stengt på grunn av gjenstand i veibanen

  3. Politiet: Mange ungdommer samlet på Orstad

  4. Stavanger-politikeren håndterer strømkrisen for Gahr Støre. Hans egen mor er blant dem som ber regjeringen handle

  5. – Trur han følte seg litt meir sliten enn han skulle likt

  6. Lysforholdene i tunnelen blir en sentral del av etterforskningen