Kle deg godt for en hot by

De færreste kommer upåvirket tilbake fra den danske hovedstaden. Erdet ikke forkjølelsen som nesten rutinemessig slår til ettergjennomblåsingen på det sjællandske flatlandet, er det utskriftenav en skrapt konto. Men uansett i hvilken forfatning du kommerhjem, du er stinn av opplevelser.

  • Borghild Fiskå Tekst Jonas Haarr Friestad Foto
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 19 år gammel

KØBENHAVN: Mye frigjort initiativ, dynamikk, spennende konsepter og smittende iverksetterglede kan fornemmes om du er mottakelig. Slik har den danske hovedstaden inntatt sin sentrale posisjon etter åpningen av Øresundbroen i år 2000.«Byen gjennomlever nå sitt største historiske skille siden biskop Absalon grunnla København i 1167,» fastslår Vuitton-guiden.De snakker ikke høyt om det, før de har fått forvissning om at du ikke er svensk: København elsker å spille rollen som Nordens hovedstad, som Skandinavias brohode mot verden.Forvandlingen er ikke så tydelig om du blir sittende ved et barbord i Nyhavn. Heller ikke om du følger i kjølvannet av andre nordmenn og svensker på shopping gjennom Strøget, gågatesystemet i sentrum.Men følger du etter københavnerne, fornemmer du tidsånden. Du kan føle den, se den, smake den, erfare den. I levemåten, i uttrykksformer som design, utelivet, kunst og media. Stå opp til brunsj Ta gjerne første smakebiten av det moderne københavnerlivet med en brunsj. Denne sov frampå-frokosten er så adoptert av danske livsnytere at storavisene kårer årets beste brunsjsted med stort alvor.Det finnes knapt et tidsriktig utested som ikke er på bølgen. Slå til: På det rikholdige brunsjbrettet er mat for hele dagen til en hundrelapp: Kaffe, nypresset juice eller fruktsalat, fersk bakst, syltetøy, masse godt pålegg, egg og litt søtt til kaffen nederst i koppen. Sommersko fra 1978 Cafékulturen i Skandinavia begynte her med Café Sommersko i 1978. Nå ser du også ungene til pionerene i den oppegående kafeen et steinkast fra Strøget.Like sikkert som ølet var godt, var kaffen dårlig i Kongens by den gang og helt til for 10 år siden. Mondene, designete Amokka betydde et veiskille; fra kafeen, uteplassen, designsjappa og kaffehuset på Østerbro vokste bevisstheten rundt god kaffe.Unn deg en halvtime på ett av byens seks Emmery's-utsalg. Der får du økologisk bakst når den er som best, som speltbolle til café-au-lait. Ta en Rottem Atskillige nordmenn har definert dansk mat som flæskesteg med rødkål, fiskefrikadeller eller sildetallerken hos én av tradisjonsforvalterne i kjellerne ved kanalene. For all del: De om det, og den mektige danskekosten er verd en omgang — av og til.Litteraturkritiker Øystein Rottem er så helfrelst på erkedansk lunsj (frokost), at han har skrevet en god pilegrimsguide om det. Vi andre takker utelivet for at det finnes en uendelig mengde andre spisesteder og barer mellom Rottem og Michelin. Ta deg ut Verken tradisjonalistene eller stjerneholderne tolker Københavns uteliv år 2003. Du vet mer både om københavnere og livet sammen med innfødte en utedag på St. Hans Torv på Nørrebro. Her - en halvtimes spasertur nordover fra Kongens Nytorv - gjenskapes følelsen av uteliv i Syden, urbant, sjarmerende, hipt, folksomt.I innesesongen kan du nyte brunsj og gløgg eller caffé latte på torgkafeene Sebastopol og Pussy Galore. Du kan ta med kjæresten i kjærestesetene på Empire Kino. Og surfe gjennom 39 bruktbutikker i Ravnsborggade på returen.Før sola får tak på den staselige møteplassen på St. Hans Torv, kan du ha tatt en tur tilbake i tiden: En morgenkaffe på Supergeil. Kafeen med retrodesign er ikke bare blitt et trekkplaster for trendfolk fra hele byen: Å etablere et populært sted langt inne i hjertet av den gamle rebell-bydelen, viser også hvordan tyngdepunktet flyttes.70.000 har hjemmeadresse i det før så beryktede opprørsstrøket Nørrebro, der én av fem er ikke-etniske dansker. De unevnelige For 15- 20 år siden ville du ikke ha fortalt mor di at du hadde vært i Istedgade på Vesterbro. Det gamle kjøttstrøket er blitt megapopulært og dyrt. Gata vrimler av sjarmerende matbutikker og ulike folkeslag.Istedgade leder deg til Halmtorget. Her var den menneskelige kjøtthandel på sitt livligste i «storhetstiden». Det er også her det gamle slaktehuset er blitt et mangslungent kultursenter, Øksnehallen.På fordomsfritt dansk vis har de nye brukerne av strøket, kafégjester og de som har råd til de hippe renoverte leilighetene, bedt kommunen skaffe varmerom til de jentene som ennå ikke har stengt trafikken. Parisisk stump En virkelig parisisk gate-stump krysser lenger nede på Vesterbro, Værnedamsvej, en grensegate mellom København og nabokommunen Fredriksberg.Også trafikk-kaoset er parisisk. Det vil det fortsatt være fordi de to kommunene ikke kan bli enige om énveis-kjøring hvilken vei. Likevel er atmosfæren småbysjarmerende: Spesialbutikker og en stadig folkestrøm av alle farger og kulturer. På øytur Fristaden Christiania har de fleste et forhold til. Mange syns det er sjarmerende å ta en spasertur gjennom den gamle hippie-bydelen på Christianshavn. Politikerne i hovedstaden ønsker hele rasket vekk. Mens forkjemperne har dannet aksjonsgruppe for.For gjester i København har Christianshavn og de 9000 som bor der, langt mer å skilte med enn Christiania:Nordens beste italienske restaurant, Era Ora, ligger nede ved kanalene som er bygd opp etter mønster av Amsterdam. Langs kanalene blomstrer utelivet om sommeren.Øya som hittil har vært en venstreradikal base noen steinkast fra Folketinget, er oppdaget både av københavnere og gjester i byen. Det er blitt fint å bo på holmen med Christians Kirken.Hvis du vil oppleve gammel, fin københavneratmosfære, ta metroen over. Bydelen unngikk både bybrannene og bombingen under krigen. Her finnes derfor veldig mange gamle bygninger.Været i København kan være så ille det vil - og det er det! - likevel sykler de innfødte. Er du godt kledd, og vil komme deg enkelt rundt i alle randsoner, lei deg en god sykkel. De ordinære bysyklene holder ikke mål til det formål. København er viselig innrettet for sykkel; 40 prosent av byboerne bruker doningen både privat og til jobb. Bare må besøke Latinerkvarteret ligger et steinkast fra Strøget. Rundt det ærverdige universitetet holder studenter og unge til både dag og kveld. De velbrukte gatene er også et levende boligstrøk.Ung eller gammel, alle har adgang hos Café Paludan, bokkafeen med god mat, hyggelig atmosfære, bøker og aviser midt i kvarteret.Spesialkøbmanden i City-arkaden setter sin ære i å finne de mest eleverte råvarer. Be om kajennepepper, og du må velge mellom 10 sorter! Og kanalstengene er en halvmeter.Glyptoteket er et eksotisk innslag i indre by, like ved Tivoli. Rammene er storslåtte. Og har du ikke sans for den imponerende kunstsamlingen, vil du ha glede av en tur i vinterhagen og kafeen.

Publisert: