Ap og Venstre stopper Frps maktreform

Frp går mot et nederlag i saken om politisk innstillingsrett. Ingen andre partier er klare til å støtte forslaget. I Høyre er meningene delte.

Frps Christian Wedler frå ikke med seg Venstres Per A. Thorbjørnsen på sitt forslag. Ordfører Christine Sagen Helgø sier hun er positiv i utgangspunktet, men avventer behandlingen i Høyres gruppe der mange sentrale folk er meget betenkte.
 • Margunn Ueland
Publisert: Publisert:

Ap sterkt mot

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Det største opposisjonspartiet i bystyret, Arbeiderpartiet, er helt uenig med Frp i denne saken, gjør Dag Mossige klart. Han er nestleder av Aps bystyregruppe. Her er Aps hovedargumenter mot:

Dag Mossige er nestleder i Arbeiderpartiets bystyregruppe.
Dette vil gjøre det vanskeligere for folk å følge med på de politiske prosessene, det er det som er det største problemet.
 • Mindre åpenhet og svekket demokrati: – Vi vil ha mer åpenhet og mer offentlighet. Dette (Frps forslag om politisk innstillingsrett) vil gjøre det vanskeligere for folk å følge med på de politiske prosessene, det er det som er det største problemet. Når kommunalstyrelederne, som alle er fra flertallspartiene, skal legge fram innstillingen først, vil det legge lokk på debatten i kommunalstyrene. Kommunalstyrelederne må piske fram en politisk flertallsinnstilling i fullt hastverk før møtet, før en har hørt motargumenter fra andre partier.
 • Uryddig samrøre mellom fag og politikk.
 • Det er en forferdelig dårlig idé å endre spillereglene underveis i spillet, (altså endre ordning midt i valgperioden.)
 • «Bastardisering»: – Formannskapsmodellen er basert på åpne diskusjoner i åpne møter som kan munne ut i ulike flertall. I en sak kan for eksempel Høyre og Frp få flertall sammen med sentrumspartiene, i en annen kan for eksempel Ap få flertall sammen med andre partier. Dette vil bli en bastardisering, en mellomting mellom formannskapsmodellen og parlamentarisme (der flertallspartiene holdes ansvarlige),men med det verste fra begge modeller. I parlamentarismen er det politikerne som styrer administrasjonen. I den nye modellen vil politikerne fortsatt tilta seg retten til å skyte på administrasjonen, samtidig som de vil ha rett til å trumfe gjennom innstillinger i forkant av kommunalstyremøtene.

-Hvis det er parlamentarisme Frp vil ha, får de heller fremme forslag om det, det hadde vært mer ryddig, føyer Mossige til.

Også de tre andre opposisjonspartiene SV, Rødt og Miljøpartiet de grønne er enige med rådmannen og uenige med Frp.

Kan så Frp regne med støtte fra de andre flertallspartiene, altså Høyre, KrF, Venstre, Senterpartiet og Pensjonistpartiet?

Senterpartiet er klart mot Frps forslag:

Rådmannens motforestillinger er akkurat de samme som våre, sier Bjarne Kvadsheim (Sp).

Venstre er også mot, men gir en liten åpning for et «meget begrenset prøveprosjekt»:

Har ikke lyst: Per A. Thorbjørnsen, gruppeleder for Venstre og leder for kommunalstyret for miljø og utbygging.

Dårlig mellomløsning

– Jeg er grunnleggende skeptisk (til Frps forslag om politisk innstillingsrett). Jeg synes dagens formannskapsmodell funger godt. Den sørger både for åpenhet og tydelighet i de demokratiske prosessene, begynner Per A. Thorbjørnsen, Venstres gruppeleder.

Han mener Frps forslag er «en dårlig mellomløsning fordi den skaper uklarhet i rolleforståelse og mandat både hos rådmannen, opposisjonen og selv i posisjonen.

-Enten er vi utvalgsledere etter formannskapsmodellen, eller så er vi byråder i en parlamentarisk modell, utdyper Thorbjørnsen.

Men, så tilføyer han:

-Venstre kan til nød vurdere en meget begrenset prøveordning med ytterst få utvalg. Verken jeg i KMU (leder av kommunalstyret for miljø og utbygging) eller Annamaria Gutierrez (V) i KKI (leder av kommunalstyret for kultur og idrett), er interessert i å være med på en prøveordning.

Jeg vil ikke at saken skal være avgjort før debatten kommer i gang.

– Hvorfor ikke?

– I våre møter i dag diskuterer vi oss fram til gode flertallsvedtak. Jeg vil ikke sitte i et mørkt rom og lage en innstilling til mitt styre. Jeg vil ikke at saken skal være avgjort før debatten kommer i gang. Skal jeg som leder legge fram innstilling, ville jeg ha måttet sikre meg ryggdekning fra de andre flertallspartiene, svarer Thorbjørnsen.

Les også

Stavanger vil snikinnføre parlamentarisme

KrF og Pensjonistpartiet har ikke bestemt seg ennå. De vil først diskutere saken i sine grupper, melder gruppelederne Bjørg Tysdal Moe(KrF) og Karl W. Sandvig.

Sagen Helgø positiv

Ordfører Christine Sagen Helgø (H) og rådmann Per Kristian Vareide.

Høyre er det største flertallspartiet med 19 representanter i bystyret. Ordfører Christine Sagen Helgø er på høstferie i Spania, men svarer slik pr. sms:

«Jeg er i utgangspunktet positiv til politisk innstillingsrett, men vi skal diskutere saken grundig både i Høyre og med flertallspartiene før saken behandles den 27. oktober i formannskapet».

Nei takk: Kåre Reiten (H), leder av kommunalstyret for levekår.

Reiten vil ikke

Høyre har tre av de sju kommunalstyrelederne.

Kåre Reiten som er leder for levekårstyret, er mot politisk innstillingsrett.

Han er også mot et prøveprosjekt «fordi vi har en formannskapsmodell og den kommunalstyrelederen som ikke klarer å styre sin administrasjon har et problem uansett organisering».

Meget betenkte

Odd Jo Forsell er leder for kommunalstyret for administrasjon og lønn, Sissel Knutsen Hegdal for kommunalstyret for oppvekst. De høres ut somom de er 90 prosent mot og 10 prosent for:

Ser de samme prinsippielle betenkelighetene som rådmannen: Odd Jo Forsell (H), leder av kommunalstyret for administrasjon og lønn.

Forsell har disse motargumentene:

Jeg ser de samme prinsipielle betenkelighetene som rådmannen. Vi kommunalstyreledere vil også kunne komme i en situasjon hvor vi må gå mot egen innstilling, fordi det politiske flertallet ønsker et annet vedtak. Det vil være vanskelig å avklare saken politisk før innstillingen skrives. Før politikerne kan ha et begrunnet standpunkt, må de ha lest innstillingen. Vi kan fort bli alibi for rådmannen som sitter på kompetansen. Når innstillingen skrives, har vi som politikere heller ikke fått innvendingene fra innbyggerne. Det vil også være svært tidkrevende for oss kommunalstyreledere.

Forargument: - På den andre side er jeg enig i at det er en fordel med større politisk styring, fortsetter Forsell.

– Dersom det skal innføres, er det mulig det bør prøves ut i et kommunalstyre først, legger han til.

Sissel Knutsen Hegdal (H), leder av kommunalstyret for oppvekst.

Hegdal Knutsen sier seg enig med Forsell. Begge vil avvente behandlingen i Høyres gruppe før de konkluderer endelig.

Forsell «tror en utprøving før tas i kommunalstyret for byutvikling». Hegdal Knutsen er enig i at det er nok med utprøving i ett kommunalstyre, men sier at «vi må diskutere hvilket».

John Peter Hernes får litt av en jobb med å prøve å få Høyres gruppe til å komme fram til enighet i denne saken.

Høyres gruppeleder John Peter Hernes snakker for å innføre politisk innstillingsrett, men ser også at det vil være «utfordringer med å få det til»:

– Vi (Høyre) har jo i utgangspunktet gått inn for dette i forbindelse med debatten om parlamentarisme. Vi ønsker å beholde og vitalisere formannskapsmodellen men ta i bruk noen av fordelene fra parlamentarismen, blant annet det at du har en tydeligere politisk styring.

Vi ønsker å beholde og vitalisere formannskapsmodellen men ta i bruk noen av fordelene fra parlamentarismen, blant annet det at du har en tydeligere politisk styring.

-Altså er du for Frps forslag?

– Her er utfordringer med å få det til. I det parlamentariske systemet har de langt flere politikere på heltid og de har en stab rundt seg. For en politiker på deltid som jeg mener det er viktig at vi faktisk har, kan det være krevende med innstillingsrett. Det krever et godt samarbeid med administrasjonen og hele det politiske miljøet. Man må jo fremme innstillinger som faktisk har sjanse til å få flertall.

– Høyres tre kommunalstyreledere er svært lite lystne på å få innstillingsrett. Hva tror du blir utfallet i Høyres gruppe?

-Vi er praktiske mennesker, vi må se om vi kan få det til å fungere. Det viktigste med ethvert system er at det fungerer i praksis.

Skal det være et poeng med et prøveprosjekt, mener Hernes det bør omfatte halvparten eller alle kommunalstyrene, ikke bare ett.

Dårlig alternativ

Bystyrerepresentant Frode Myrhol (Folkeaksjonen Nei til Mer Bompenger).

Frode Myrhol (Folkeaksjonen Nei til Mer Bompenger) synes det vil være best å beholde dagens ordning:

– Hvis dette skal prøves ut i KBU (kommunalstyret for byutvikling), vil det da være leder Kari Raustein (Frp) eller er det posisjonen som skal komme med innstilling? Frp, Høyre og Venstre er ofte uenige i byutviklingssaker. Jeg er veldig usikker hvilken innstilling de da vil komme med. Det vil da kunne bli et dårlig alternativ som ingen av dem står helt inne for. Da er det bedre at rådmannen fremmer forslaget, så får vi ta diskusjonen i åpenhet.

Han frykter også det vil bli en tidkrevende ordning der sakene vil bli sendt fram og tilbake mellom rådmann og ordfører og kommunalstyreleder, slik som erfaringene fra Fredrikstad viser.

Han er også skeptisk til å gjøre en så stor endring med eventuelt bare et simpelt flertall midt i valgperioden.

Frp taper

Dermed ligger det an til at Frps forslag blir nedstemt. Saken skal først til formannskapet den 27. oktober, så videre til bystyret. Men det kan bli flertall for å prøve det ut.

Bystyret består av 67 representanter.

Frp har sju representanter, Høyre 19, Venstre 6, KrF 4, Pensjonistpartiet 1, Senterpartiet 1, Ap 18, SV 3, Rødt 1, Miljøpartiet 4 og Folkeaksjonen nei til mer bompenger har 3.

Publisert:
 1. Dag Mossige
 2. Per A Thorbjørnsen
 3. Christine Sagen Helgø
 4. Per Kristian Vareide
 5. Odd Jo Forsell

Mest lest akkurat nå

 1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

 2. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

 3. Slik «ranet» Kina et av verdens fattigste land

 4. Aftenblad-journalisten har testet positivt på korona. Hva skal nærkontaktene gjøre?

 5. Tørrkoking førte til utrykning på Våland

 6. – Pizzaene er kanskje sånn midt på treet, men det er godt nok rett som det er, også til take away på travle hver­dager