Statsadvokaten lar mobbesakene i Bjerkreim forbli henlagt

Foreldrene i mobbesakene i Bjerkreim håpet Statsadvokaten skulle gjøre om politiets henleggelse. Tirsdag fikk de avslaget.

Publisert: Publisert:

Tidligere ordfører i Bjerkreim, Marthon Skårland (H), var en av dem som ble politianmeldt for håndteringen av mobbesakene. Skårland er i dag varaordfører i Bjerkreim. Foto: Pål Christensen

 • Lars Hjalmarsson
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

«Statsadvokaten finner ingen grunn for å betvile at anmelderne, de fornærmedes foreldre og fosterforeldre, har gjengitt sin subjektive oppfatning av hendelsesforløpet i saken, men konstaterer at bevisbildet etter en helhetsvurdering etterlater rimelig tvil om det strenge beviskravet i straffesaker er oppfylt. Den rimelige tvil skal komme anmeldte til gode», skriver Statsadvokaten i sitt svar til foreldrene i mobbesakene i Bjerkreim.

Les også

Mobbesakene i Bjerkreim påklages til statsadvokaten

Les også

Mobbesakene i Bjerkreim henlagt

– For meg virker det som at de ikke er i tvil om at det har skjedd lovbrudd, men at de ikke finner nok bevis for det. De kunne tatt kontakt med oss og spurt, sier faren til et av barna til Aftenbladet.

– Det virker som det er viktigere å beskytte de ansvarlige enn å ta vare på ungene. Det er tragisk, forteller faren.

To år

Det var høsten 2015 at sju ledere i kommunen og daværende ordfører Marthon Skårland (H) ble anmeldt til politiet av tre familier med i alt fire barn som var utsatt for mobbing ved skolene i Bjerkreim.

Dette skjedde blant annet etter at Fylkesmannen i Rogaland tidligere hadde slått fast at Bjerkreim kommune gjentatte ganger og over lang tid har brutt opplæringsloven.

– Fylkesmannen har gjennom flere år hatt de samme mobbesakene i Bjerkreim til behandling. Alle klagene fikk medhold, nettopp fordi kommunen hadde brutt opplæringsloven ved at retten til et trygt skolemiljø ikke var oppfylt for de elevene sakene gjaldt. Politiet har hatt tilgang til alle dokumenter i disse sakene. Vi mener det er tydelig at kommunen har brutt loven og vil understreke at det går klart fram av alle vedtakene våre – og også i annen skriftlig kommunikasjon knyttet til disse sakene – at vi mener lovbruddene var svært alvorlige, sa utdanningsdirektør hos Fylkesmannen, Sølvi Ona Gjul, til Aftenbladet 31. mars.

Les også

Ordfører og ledere i Bjerkreim kommune politianmeldt etter mobbesaker

Les også

Mobbesakene i Bjerkreim: Fylkesmannen kritisk til henleggelse

Endelig avgjørelse

Foreldrenes klage er delt i fire saker i svaret fra Statsadvokaten. En av sakene er henlagt fordi den er foreldet, to av sakene er henlagt på bevisets stilling, og den siste er henlagt på grunnlaget nevnt tidligere i denne artikkelen.

Statsadvokatens avgjørelse er endelig, og foreldrene har ingen mulighet til å klage på avgjørelsen. Muligheten for å ta det videre er å reise privat straffesak.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Barnehagebarn og ferjemannskap smittet

 2. Mona Anita Espedal tilkjent erstatning fra tidligere stemor

 3. – Det er fantastisk å se rikinger gå i oppløsning

 4. Forsvaret vil ikke ha innsyn fra nabolaget

 5. Scoret igjen: Dette har ingen gjort før Haaland i Champions League

 6. 95-åringene Harry og Klara Marie kan bli tvunget til å flytte: – Forferdelig

 1. Bjerkreim
 2. Bjerkreim kommune
 3. Marthon Skårland
 4. Fylkesmannen i Rogaland
 5. Politiet