60 pasienter utsatt for snoking i journaler

En ansatt ved Dalane distriktspsykiatriske senter (DPS) vil bli politianmeldt for ulovlig snoking i flere pasientjournaler. Totalt skal rundt 60 pasienter være berørt.

Assisterende klinikksjef ved Klinikk for psykisk helsevern voksne, Sølve Braut, beklager det som har skjedd.
 • Ola Fintland
  Ola Fintland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

På sine egne nettsider skriver Helse Stavanger at «En medarbeider ved Dalane distriktspsykiatriske senter (DPS) har innrømmet å ha gjort urettmessige oppslag i flere pasientjournaler.»

Helse Stavanger opplyser også at de vil anmelde saken til politiet. I tillegg har Fylkesmannen i Rogaland blitt varslet muntlig, og varselet vil følges opp skriftlig.

– Grovt tillitsbrudd

– Jeg tenker at journaler innen psykisk helse er noe av det mest sårbare man har med intime og personlige opplysninger, så jeg ser på dette som et grovt overtramp og tillitsbrudd, sier en av pasientene som er rammet til Aftenbladet.

Pasienten har også snakket med andre som er utsatt for urettmessig journalsnoking.

– De synes dette er ekkelt og ubehagelig. Det kan ta lang tid å betro seg til en behandler innen psykisk helse, og da er det ubehagelig og ekkelt at en person som ikke skal ha tilgang, går inn i journalen, sier pasienten.

– Beklager veldig

Pasienten er en av flere som har fått brev fra Helse Stavanger om at en ansatt ved Dalane DPS har gjort uberettiget innsyn i journalen.

I brevet heter det at: «Vi beklager veldig den situasjonen som har oppstått!». Det står også at «Vi har ingen indikasjon på at informasjon om deg er gitt videre til andre, men den ansatte har brutt Helsepersonellovens paragraf 21a ved å søke og lese notat i journalen og på den måten tilegne seg taushetsbelagt informasjon som vedkommende ikke hadde tjenestemessige grunner for.»

– Vi er lei oss og beklager til de som er rammet av dette. Det er bare de som rettmessig trenger disse opplysningene for å gi forsvarlig hjelp som skal ha innsyn, og folk skal ikke være redd for opplysningene de gir til oss. Det går ut over tilliten vår, sier assisterende klinikksjef ved Klinikk for psykisk helsevern voksne, Sølve Braut til Aftenbladet.

– Hvordan ble dette oppdaget?

– Det var to pasienter som lurte på om en ansatt hadde vært urettmessig inne i journalene deres. Det kan være flere ansatte som har behov for det, men etter hvert fant vi ut at dette var urettmessig, sier Braut.

Forholdet ble oppdaget høsten 2019.

– Vi satte umiddelbart i gang med undersøkelser. Da det ble klart at den aktuelle hadde gjort uberettigede innsyn i journalene, ble medarbeideren tatt bort fra arbeid med pasientopplysninger, sier Braut.

– Hvor alvorlig er dette?

– Det er alvorlig at en ansatt bryter tilliten de blir gitt. Dette er både et lovbrudd og et tillitsbrudd, og det er viktig å få dette vurdert av politiet, særlig med tanke på omfanget, sier Braut.

På nettsidene til Helse Stavanger uttaler han følgende:

– Dette er svært alvorlig. Vi beklager på det sterkeste til pasienter som er berørte av dette. Vi har stor forståelse for den merbelastningen dette medfører for en sårbar pasientgruppe, sier Braut.

– Hvor lenge har dette pågått?

– Vi er ikke helt ferdige med saken ennå. Men det vi ser nå er at dette har pågått i rundt ett år, sier Braut.

Han vil ikke si direkte om vedkommende har fått sparken.

– Det jeg kan si er at personen ikke lenger har et arbeidsforhold i Helse Stavanger eller Dalane DPS, sier Braut.

Publisert:
 1. Helse Stavanger
 2. Taushetsplikt
 3. Statsforvalteren i Rogaland
 4. Personvern
 5. Psykisk helsevern

Mest lest akkurat nå

 1. Hvor bor de rikeste i din kommune?

 2. Pfizer: Oppfriskningsdose gir god beskyttelse mot omikron

 3. John Arne Riise blir trener for kvinnelag i Rogaland

 4. Berisha lønnskongen: Dette tjente Viking-spillerne i fjor

 5. Jakob passerte Gjert og troner øverst i familien

 6. Dette er de nye korona­tiltakene