Forsand-legenes bakvaktordning avvikles: Pasientene må reise til legevakten i Sandnes

Sandnes kommune har besluttet å avslutte den dyre ordningen med bakvakt for Forsand-legene. Fra nyttår må innbyggerne i den nye Sandnes-bydelen ta ferja og reise til legevakten i kommunesenteret.

Hvis det klaffer med ferja, er reisetiden til Sandnes legevakt cirka 45 minutter fra Forsand. Foto: Jarle Aasland

 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Legevaktsjefen i Sandnes orienterte det avtroppende formannskapet i Forsand tirsdag.

– Faglig blir dette en trygg og god ordning, men med legevakt så langt vekke blir det mindre brukervennlig enn da vi var sammen med Strand. Legevakten for Forsand blir på Sandnes, slik den er i dag. Man ringer legevakttelefonen og det blir gjort en vurdering der, sier Guro H. Fløysvik, som jobber på legekontoret og er innvalgt i Sandnes kommunestyre for KrF.

Legene i Forsand har hatt beredskapsvakter (hjemmevakt) for gule og røde oppdrag.

Røde og gule oppdrag

Hastegrad «akutt», med fargekode rød, er pasienter eller hendelser som er livstruende eller potensielt livstruende, og der vitale funksjoner er ustabile eller truende. Da er det legehelikopter til SUS som gjelder.

Hastegrad «haster» har fargekode gul, og defineres som «pasienten har skade/sykdom som krever rask behandling for å forhindre forverring av tilstanden». Gudrunn Thorsen, legevaktsjef i Sandnes, opplyste til administrasjonsutvalget at det var 25 gule oppdrag i året. I slike tilfeller skal det etter nyttår rykke ut ambulanse med digitale enheter, som kan kommunisere med lege. Dette fungerer i andre grisgrendte kommuner.

Grønne oppdrag er mindre alvorlige tilstander eller skader der assistanse eller vurdering ikke må gjøres umiddelbart.

– Folk med halsbetennelse har reist til Sandnes i lang tid. Folk må bli flinke til å ta kontakt med legekontoret 13.30 i stedet for 17, så slipper de reise, sier Guro H. Fløysvik.

Utplasserer hjertestartere

Legevaktsamarbeidet med Strand tok slutt på grunn av pengekrangel. Dette var en av grunnene til at Forsand valgte å samarbeide med Sandnes. Det er 15 minutters kjøring fra Forsand til legevakten på Jørpeland og cirka 45 minutter til Sandnes.

– Legevakten på Sandnes har utredet flere alternativer, inkludert samarbeid med Strand. Dette kunne løst situasjonen der Forsand må til Sandnes. Svaret fra Strand var nei til et samarbeid. De ser mot legevakten i Stavanger på nettene. Synd, for et samarbeid kunne vært positivt for begge. Vi har bedt legevaktsjefen arrangere informasjonsmøte. Nå er det viktig å skape trygghet. Det skal i tillegg utplasseres 10 hjertestartere ulike steder i bygda, men det er egentlig et prosjekt uavhengig av legevakt, sier Bjarte Dagestad (H), avtroppende Forsand-ordfører.

Strand-ordfører Irene Heng Lauvsnes (H) mener de ga et veldig godt tilbud til Forsand kommune i 2015, men Forsand kommunestyre valgte i stedet å gå for legevaktsamarbeidet med Sandnes.

– Det var Forsand som brøt samarbeidet fordi de mente vi var for dyre. I saksdokumentet som rådmannen da la frem, ble ordningen med Sandnes fremstilt som den rimeligste. Vi visste at vi ga Forsand et svært godt tilbud og vi visste at tilbudet fra Sandnes ville bli over 700.000 kroner dyrere enn vårt tilbud. Historien viser at vi fikk rett. Kommunestyret i Forsand vedtok samarbeid med Sandnes kommune på bakgrunn av rådmannens saksopplysninger og på tross av usikkerhet rundt fremtidig ferjedrift, kommenterer Lauvsnes.

Hun bekrefter at Strand i år er blitt kontaktet av Sandnes for å drøfte legevaktsamarbeid.

- Strand har foreløpig sagt at vi ikke er klare for dette akkurat nå. Forsand er et geografisk stort område og administrasjonen har vurdert at fordelene er mindre enn ulempene, opplyser Lauvsnes.

Publisert:
 1. Forsand
 2. Sandnes
 3. Strand
 4. Sandnes kommune
 5. Ryfylke

Mest lest akkurat nå

 1. Stangeland Maskin: Alle ansatte får permitterings­varsel

 2. Bygningsarbeider i Danmark falt 18 meter og overlevde

 3. Slik er de nye, lokale koronareglene – enkelt forklart

 4. Meteorologen kommer med iskald beskjed: - Slik fortsetter det

 5. – Dette fikk store konsekvenser, både på skolen og for familien

 6. De bygget 430 kvm stort drømmehus: – Vi bodde 25 år i et trangt hus med små rom