– Tenker dere bare på økonomi, ikke på barnas beste?

– Det er svært uheldig for barna å bli revet ut fra et trygt og godt miljø i små barnehager og bli flyttet til store barnehager, mener foreldrene ved de nedleggingstrua barnehagene i Stavanger. De protesterer kraftig mot rådmannens forslag.

Pepperkakebaking for de minste i Aubeberget barnehage, bygg Malthaug: FAU-leder Ingeborg Todnem (til venstre) og barne- og ungdomsarbeider Lene Johannessen sammen med barna Gabija Mazeikaite. sønnen Jakob og Aron Kjørkleiv (med ryggen til).
Publisert: Publisert:
Les også

Her er barnehagekuttlista

icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Barnehagesjefen foreslår å legge ned 263 plasser i barnehagene Djupamyra og Soria Moria i Hinna bydel, Aubeberget barnehage, Bygg Malthaug i Madla bydel, Maurtua i Hillevåg bydel samt barnehagen på Roaldsøy og på Austre Åmøy.

Både flertallspartiene (H, Frp, V, KrF, Sp og Pp) har allerede gjort det klart at de vil beholde Roaldsøy barnehage (men la private overta). Dag Mossige sier også Ap vil beholde Roaldsøy, men aller helst som kommunal barnehage.

Les også

Kjemper mot nedleggelse av barnehagen

Hva som skal skje med de andre, har ikke politikerne tatt stilling til ennå. Oppvekststyret avgjør saken den 14. desember.

Sterke foreldreprotester

Aftenbladet har snakket med foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) i de nedleggingstrua barnehagene. De er opprørte og fortvila. Flere av hovedargumentene går igjen fra barnehage til barnehage:

Trygghet og gode relasjoner til de voksne er viktigere for barna en et moderne bygg.

Hvorfor legge ned barnehager som fungerer så godt, med trygge og glade barn og dyktige og engasjerte ansatte? Ikke bare se på bygg, størrelse, stordriftsfordeler og økonomi, det viktigste må være barnas beste! Tenk på innholdet, på kvaliteten, på miljøet, på barnas behov. Trygghet og gode relasjoner til de voksne er viktigere for barna en et moderne bygg. Rådmannen vil at barna skal gå i «robuste» (dvs store) barnehager. Det viktigste må da være barnehager som skaper robuste barn. Overganger (flytting) er ikke bra for små barn.

Her er foreldrenes viktigste argumenter for å beholde «sin» barnehage:

MALTHAUG

Aubeberget barnehage, bygg Malthaug består har to avdelinger, den ene er småbarnsavdeling.

FAU-leder Ingeborg Todnem:

Kvalitet: God og populær barnehage som skårer høyt på foreldreundersøkelsene: 4,7 på barns trivsel, 4,6 på relasjonen barn-voksen. Sterkt fagmiljø med flere pedagoger pr. barn enn gjennomsnittet i Stavanger.

Trygghet: De små har knyttet seg til de voksne, fått venner, her trives de og er trygge. I Malthaug kjenner de voksne alle barna og barna kjenner alle de voksne. Det vil være uheldig for dem å bli spredt til barnehager der de ikke kjenner noen. Ikke alle barn trives i store barnehager.

Nærhet: Bygg Malthaug er omringet av barnefamilier, de fleste spaserer til barnehagen.

Hvorfor legge ned en så god og populær barnehage? spør FAU-leder Ingeborg Todnem. Sønnen Jakob på to år stortrives Aubeberget barnehage, bygg Malthaug.

SORIA MORIA:

Soria Moria barnehage, Godesetkroken 2.

FAU: Marte C.W.Solheim, Atle Wilson, Thomas Pappsen Larsson og Erik Meulepas:

Faglig sterkt og stabilt personale med lavt sykefravær (4–5 prosent i snitt). Nesten halvparten av personalet er pedagoger.

Fornøyde foreldre: Årets skår på tilfredshet ligger på 4,5 prosent (av 5) Trivselen er 4,6 (av 5) prosent blant barna.

Veldig god standard på bygg, utstyr og stort uteområde.

Barnehagen har bred erfaring med barn som trenger spesialpedagogisk hjelp og behov for tilrettelegging.

DJUPAMYRA

Djupamyra barnehage, Heddeveien 22.

Therese Nodland i FAU ved Djupamyra:

God og trygg barnehage, scorer over snittet på foreldreundersøkelsen. Sammensveisa og dyktige ansatte som brenner for barnehagene og ungene. Godt miljø.

Fint, stort uteområde med nytt klatrestativ og nærmeste nabo til nyoppussa fotballbane og Heddaskogen.

Fra 2010/11 har bygget blitt jevnlig oppusset, først fikk vi nytt kjøkken, så ble avdelingene fikset opp og i høst fikk vi nye garderober og nytt stort fellesrom.

Når rådmannen nå vil legge ned både Djupamyra og Soria Moria blir det bare igjen en barnehage i Godeset-sonen, nemlig Mariamarka. Alle fra Djupamyra og Soria Moria vil ikke få plass der. Alternativet blir basebarnehagen Gautesetet og Jåtten, byens største barnehage. Det er et dårligere alternativ: - Jeg har selv hatt eldstemann i basebarnehage og valgte å heller flytte han til Djupamyra. Her trives han mye bedre.

De fleste barna bor i nærområdet.

MAURTUA

Maurtua barnehage, Hjalmar Johansens gate 8.

FAU-leder Maren Bryne Aas:

Foreldrene er veldig fornøyde med barnehagen.

Viktig barnehage for mange sykehusansatte: Maurtua ligger nær sykehuset, rett bak Prix-butikken i Bekkefaret. Barnehagen åpner klokka 07, få barnehager gjør det.

Mange av barna er fra Våland, en bydel med underdekning av plasser.

Mange av barna vil ikke ha et alternativ i nærheten, da blir det Bekketunet barnehage. Maurtua er en liten, trygg, oversiktlig barnehage på fire avdelinger, mens Bekketunet har 20. Det er bedre å ha barna i liten barnehage enn i en stor, det gir trygghet og god oppfølging.

Stabilt personale, mange har jobbet svært lenge i barnehagen.

Bygningen har blitt oppgradert.

Aftenbladet har tidligere gjengitt FAU ved AUSTRE ÅMØY sine argumenter mot nedlegging. Også de legger vekt på at dette er en god og trygg barnehage med dyktige og kompetente ansatte. Bygg og uteområder er «på topp». Skal barna flyttes til barnehage på Vestre Åmøy, vil de måtte bruke bil.

LES MER HER:

Les også

Barnehage: Politikerne vil ha hele nedleggingslista på bordet

Alternativer

Foreldrene oppfordrer oppvekstpolitikerne til å besøke barnehagene som er foreslått nedlagt.

– Alle vil vel kjempe for sin barnehage. Hva skal da politikerne gjør når rundt 250 plasser må bort? spør Aftenbladet.

Her er noen alternativer flere av foreldrene peker på:

Reduser heller størrelsen på store barnehager enn å legge ned hele små og mellomstore barnehager.

Også private barnehager, ikke bare kommunale, bør legges ned.

Publisert: