Høyre vil stoppe alle skolekutt

Høyre går for eiendomsskatt på verk, bruk og næring og har til sammen gravd frem 70 millioner kroner til skole og barnehage i sitt budsjett.

Thor Magne Seland (t.h) og Kenny Rettore har sammen med resten av Høyre satset de fleste kort på skole og oppvekst i sitt budsjett.
 • Julie Teresa Rege Olsen
  Julie Teresa Rege Olsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Vi er for nødvendig omstilling, men vi kan ikke omstille hvor effektivt elevene lærer. Vi reverserer derfor alle kutt som er vedtatt innenfor skole og barnehage, sier Høyre-leder Thor Magne Seland.

– Kutt i ressursene til barn og unge er som å skyte seg selv i foten, legger han til

I juni vedtok flertallet i bystyret innsparinger 180 millioner kroner i fireårsperioden, dette er nå foreslått økt til 220 millioner kroner innen 2020 i rådmannens budsjett.

Les også

Dette vil småpartiene prioritere

Les også

"Vi skal på leirskole, vi skal på leirskole!"

35 av millionene skal spares i skolen. I tillegg har rådmannen foreslått 29 nye millioner i kutt innen skole og barnehage i siste halvdel av perioden. Høyre legger derfor inn til sammen 70 millioner kroner til oppvekst.

– Sandnes har sagt at vi skal være barnas by. Da må vi faktisk vise det i våre prioriteringer. Signalene fra lærer, foreldre og elever er krystallklare. Kuttene går ut over kvaliteten, legger Kenny Rettore, bystyrerepresentant for Høyre, til.

Skaarlia skole

Millionene til skole skal blant annet gå til tidlig innsats, flere lærer og leirskole.

Høyre ønsker også å blidgjøre sinte foreldre i Kleivane som i lang tid har protestert fordi den vedtatte barneskolen i området er utsatt til 2023. Sammen med KrF, MDG og V, foreslår Høyre å ta i bruk ledig kapasitet i den nye Kleivane barnehage til skole. Den nye barnehagen i Kleivane, til 87,5 millioner kroner, får 10 avdelinger, men kun tre avdelinger blir tatt i bruk på grunn av lavere befolkningsvekst.

Nye Kleivane barnehage åpner høsten 2017.

– Det er sløsing med offentlige midler om vi ikke utnytter dette bygget. Vi har også flyttet den planlagte flerbrukshallen i sentrum opp til Skaarlia, og vi fremskynder bygging av Bogafjell ungdomsskole. Nå må vi får fart på området, mener Seland.

Rådmannen har allerede signalisert skepsis til forslaget.

Ja til eiendomsskatt

Høyres skolemillioner skal blant annet dekkes inn av:

 • Konkurranseutsetting av kommunale tjenester som skal spare 50 mill. kr. i perioden.
 • 2 mill. kr. årlig i utbytte fra Sandnes tomteselskap, 8. mill. kr. i perioden.
 • Omdisponering av 10 mill.kr. i årlige pensjonsutgifter som rådmannen heller vil bruke til å nedbetale gjeld. ca. 40 mill. kr i perioden.
 • I tillegg kutter Høyre det planlagte skoleanlegget i sentrum og ny helsestasjon i Langgata 72.

Høyre har også med den omstridte eiendomsskatten på verk, bruk og næring som posisjonspartiene (Ap, Sp og Frp) kontant har avvist.

– Vi aksepterer at den ligger inne. Rådmannen kjenner de politiske signalene og hadde aldri foreslått en slik skatt om det ikke var høyst nødvendig, mener Rettore.

Høyre øker ikke lånegjelden, men legger opp til en svak styrking av driftsbudsjettet de to første årene. Partiet har heller ikke endret på skatteinngangen eller de andre rammene som ligger i budsjettet.

– Vi stoler på rådmannen sine vurderinger, men vi er spente på om posisjonen gjør det samme eller om de plutselig har mer penger å rutte med, sier Rettore.

Posisjonen legger frem sitt budsjettforslag mandag. Samme dag som budsjettet blir behandlet i formannskapet.

Privat p-anlegg

Debatten om parkering over eller under Ruten var lenge en het potet helt til ordfører Stanley Wirak satte foten ned og avviste at det noen gang blir parkering på Ruten. Men Høyre har fortsatt ikke gitt opp håpet om at private aktører skal bygge p-anlegg under bakken og vil derfor droppe rådmanns forslag til p-hus bortenfor tinghuset til en prislapp på 62 mill. kr. Istedenfor vil partiet bruke 28 mill. kr på et privat anlegg.

– Nå har vi mulighet til å grave ned 400 biler, men istedenfor vil rådmannen bruke et bygg som kommunen kunne solgt som næringstomt. Det er vanskelig å forstå, sier Seland.

Les også

 1. Lånegjelden øker over én milliard

 2. Kommunens tomteselskap lokket med skole som ikke kommer

 3. Tangens spareplan for Sandnes: - Ikke tagg, kun dopapir i do, dropp privatskole

 4. Betaler skatt med glede

 5. Rådmannen vil ha eiendomsskatt i Sandnes

Publisert:
 1. Stanley Wirak
 2. Bogafjell
 3. Thor Magne Seland
 4. Kenny Rettore
 5. Eiendomsskatt

Mest lest akkurat nå

 1. «Glimt av gammel storhet – og masse rør og rot. Men det viktigste denne kvelden var kanskje ikke kvaliteten på Kristian Valens show.»

 2. Kvinne brukte superlim på naboens elbil-lader

 3. Et enkelt Messenger-spørsmål fra en slektning ble til et mareritt for Rune Nedrebø

 4. Hadia Tajik-erstatter klar for Stortinget – tre kandidater til maktrolle i Rogaland

 5. Da hun fikk påvist det arvelige genet, fikk hun valget. For henne var det aldri et spørsmål.

 6. Innenfor denne knuste døren ble et eldre par angrepet. Dette var gjerningsmannens sannsynlige rute.