Nå kan Erna trekke et kort for kjærligheten

Hvordan tror du andre beskriver oss som par? Det kan bli tema på hjemmebane for vår egen statsminister og hennes mann hvis de nå åpner en suksessboks fra Bryne.

Statsministeren fikk ikke mindre enn tre bokser med åpne spørsmål med seg fra Bryne, av Berta Lende Røed (t.v.). Her sammen med Time-politiker Margret Hagerup, gründerne Willy Rolland, Daniela Lima og Time-ordfører Reinert Kverneland.
 • Geir Sveen
  Geir Sveen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Berta Lende Røed fikk en pangstart da hun 5. november 2013 lanserte «Den gode samtalen på boks».

Tirsdag satt statsminister Erna Solberg (H) ringside da Lende Røed, som en av tre gründere på Bryne, fortalte om hvordan enkle spørsmål om livet ble til bedriften FuelBox.

Selges i 10 land

Nå er boksen, som først var ment for par, kommet i 15 ulike utgaver. Den er på plass i Danmark, Australia, Singapore, Dubai, Tyskland, Sveits, Østerrike, Sverige og Norge. I denne uken lanseres den også i Storbritannia.

Hovedkontoret er fortsatt boligen hjemme på Bryne, men FuelBox har distriktskontor i Oslo og franchisetagere i utlandet. I tillegg kommer flere som leverer tjenester, slik at bedriften sysselsetter flere enn de tre på lønningslisten.

Berta Lende Røed har fortsatt hovedkontor hjemme i huset på Bryne, selv om boksene hennes for påfyll i livet nå selges i ti land.

– Med statsministeren i salen, skal jeg fortelle mest om veien som gründer , men det er jo tematikken, den gode samtalen, som opptar meg. Den gjelder for alle, sa Berta Lende Røed på forhånd.

Oppdagelsen

Hun oppdaget at hun og mannen etter hvert brukte mer tid foran tv-en enn å snakke med hverandre. Berta hadde sett faresignalene før i sitt første ekteskap og ville gjøre alt hun kunne for å ta vare på og styrke sitt nåværende forhold.

– Jeg savnet virkelig de gode samtalene som vi hadde i starten av forholdet, før de minste barna kom til. Derfor begynte jeg å skrive ned en del aktuelle spørsmål som jeg kunne tenke meg å snakke mer om.

En kveld trakk Berta fram noen av kortene og oppnådde umiddelbar suksess.

Med mannen som bakgrunn forteller gründeren historien om sin bedrift.

– Vi ble sittende og snakke i tre og en halv time, vi lo og gråt om hverandre. De fire spørsmålene vi kom gjennom den første kvelden, genererte enda flere spørsmål. Og det var jo akkurat det som var meningen, har hun tidligere forklart i Aftenbladet.

Spørsmålene ble heiet fram av vennepar, I-park Bryne og Innovasjon Norge med 75.000 kroner. Opplegget ble presentert i God Morgen Norge, og siden har Berta bare sett nye muligheter.

Nye medborgere

En skreddersydd boks med spørsmål til våre nye medborgere og til ungdom, var det hun hadde tenkt å gi til statsministeren under besøket på Gründerarena Jæren:

Sjekk den gründerrekka

– Men jeg håper Erna Solberg også vil ta hjem boksen for par, sa hun før møtet.

«Den passer perfekt på kjæresteturer, på en romantisk middag, lange bilturer eller i sofaen med hver deres kaffekopp eller vinglass. Skru av alt annet og gi dere hen til den gode samtalen» ifølge beskrivelsen.

Spørsmålene

Og da kan statsministerparet få slike spørsmål:

Når har du vært mest stolt av meg?

Hva er det beste med å komme hjem etter en reise?

Hvordan tror du våre barn beskriver oss som foreldre?

Hvem skulle spilt hovedrollene i filmen om vårt liv?

Noe for politikere?

– Men på fjernsyn kan det virke som om politikere er mer opptatt av å krangle enn den gode samtalen?

– Det skal vel helst være debatt for at det fenger, men jeg kan gjerne lage en boks for den gode samtalen også for politikere, smiler gründeren selv.

Andre Gya viser hvordan han visualiserer ideer.

Statsministeren fikk også høre hvordan industridesigner André Gya har startet sin bedrift, Imagell As, som viser hvordan skisser og idéer vil se ut i virkeligheten. Willy Rolland presenterte sitt prosjekt styring av risiko, mens daglig leder Ingrid Roth la fram tall som viste at gründerarenaen i fjor fikk inn 263 ideer og hadde 109 nye etableringer. Etableringene sparte samfunnet bare i fjor for 13,8 mill i netto dagpengeutbetaling.

Statsministeren viet under besøket ellers interesse både for tradisjonell og ny industri i distriktet. Hun dro videre til familiebedriften Stangeland Mølle i Sandnes og til dronebedriften Nordic Unmanned, som har omskolert ledige fra oljeindustrien.

Knapt flertall tror på Støre som statsminister etter valgetRegjeringen vil ha en grønnere og smartere industriJærbuen ble irritert, nå kan han kanskje erobre NordenLedige oljefolk åpner Norges største dyrebutikk
Publisert:
 1. Gründere
 2. Bryne
 3. Innovasjon Norge
 4. Jæren
 5. Innovasjon

Mest lest akkurat nå

 1. Person døde etter å ha falt ned skrent i Strand

 2. Viking vurderer politi­anmeldelse: Vil utestenge supportere etter bråket

 3. Ektepar i Haugesund fikk tappet bankkontoen for nær 2 millioner – politiet advarer mot svindel

 4. Kutter støtte til rustiltak: – Har vært en døråpner for mange

 5. Russegutt frifunnet for å ha hatt sex med ungdomsskoleelev - må likevel betale erstatning

 6. Disse 17 Sola-flyene er innstilt torsdag