– De vil rasere Ualand for å spare noen minutter på vei til Sørlandet

Bygdefolket sier at de ikke kan la seg valse over av storsamfunnet. Andreas Handeland, Lillian Hovland, Elin Hlyland, Tove E Ollestad, Ommund Birkemo, Vilhelm Helleren, Sven Ollestad, Varg Ollestad, Oskar Ollestad, Tor Jacobsen, Bernt Terje Høyland og Arild Refsland.

Folk på Ualand etterlyser solidaritet. De føler seg dolket i ryggen av Nord Jæren og Moi. Nå sier de samlet nei til ny E 39 i indre trasé.

 • Arnt Olav Klippenberg
  Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Ytre eller indre trasé? Det er spørsmålet. Vegvesenet har fått inn nesten 200 høringsuttalelser. Av de berørte kommunene sier sju ja og to nei til å utrede alle alternativene.

Ualand har allerede en helt. Den gamle bondehøvdingen Ole Gabriel Ueland. Nå har de fått en ny. Han er fra Bjerkreim og heter Rune Gjedrem.

– Vi vil ikke ha flere veier og traseer gjennom Ualand. I dag har vi fire. E 39, gamle E 18, jernbanen og Kongeveien. Nå sier vi nei takk til en femte vei, en motorvei, gjennom dalen. Derfor støtter vi hundre prosent Rune Gjedrem og hans forslag til Jærlinja, men den må gå videre fra Egersund gjennom Sokndal til Flekkefjord, sier Bernt Terje Høyland.

– Så lenge det er liv i meg skal jeg lage «marakkelse» i denne saken, sier Bernt Terje Høyland.

Han tar Aftenbladet med til det han kaller det «egentlige» Ualand. Det ligger på motsatt side av dalen i forhold til dagens E 39. Her ligger praktgårdene på rekke og rad.

– Jeg tipper det er her de legger veien. Det blir billigst. Da klipper de gårdene i stykker. «Han min» har snart investert 18 millioner i gården sin. Den blir ødelagt. Det er investert for 100 millioner i gårdene som vil bli spist av motorveien. Dette er store gårder, større enn gårdene i Bjerkreim.

Jordvern

Bernt Terje Høyland berømmer Rogaland Jordvernforening som har valgt ytre trasé.

– De har forstått hva dette dreier seg om.

Han berømmer også Rune Gjedrem som sier at jordvern er det viktigste argumentet for ytre trasé/Jærlinja.

Bernt Terje Høyland etterlyser solidaritet. For Sandnes og Stavanger handler veien kun om å komme seg noen minutter fortere fram til hytta på Sørlandet, men for folk på Ualand handler det om et være eller ikke være, forklarer han.

– Det betyr null og niks for Stavanger og Sandnes om det blir ytre eller indre trasé, da bør vi kunne forvente at de støtter oss som blir rammet hardt av det ene alternativet. Jeg er sjokkert over fylkeskommunen som vedtok å si ja til indre trasé.

Her kan ny E 39 komme.

Synd på Sokndal

Ryktet om at Aftenbladet skulle til Ueland hadde spredd seg. På rasteplassen ved E 39 samlet det seg en del bygdefolk. Aftenbladet fikk klar beskjed om at det hadde vært mange flere hvis vi hadde hatt vett nok til å unngå å komme midt «i stedle».

– Her på Ualand synes vi spesielt synd på Sokndal. Hvis veien havner i indre trasé, så ender Sokndal i en skikkelig bakevje. Allerede i dag er veiene i Sokndal som «kretturstier». De hadde fortjent å få en skikkelig vei i nærheten av bygda. Med indre trasé får de påkjørsel på Vikeså, sier Høyland og rister på hodet.

– Men en plass må veien gå. Dere innser det?

– Selvsagt, men det bør gå med minst mulig produktiv jord. I tillegg bør veien legges i nærheten av byer og der de fleste bor, sier Høyland.

Bitter

Han forteller om en viss bitterhet på Ualand i forhold til Moi. Det betyr lite eller ingenting for folk på Moi hvor veien kommer, mens det betyr svært mye for folk på Ualand og Heskestad.

– Vi føler oss jo litt dolket i ryggen av våre egne i denne saken, sier Høyland.

Det er 60 - 70 gardsbruk på Ualand. Folk på Ualand mener det er like ille uansett hvor den nye veien plasseres gjennom dalen.

– Vi vil ikke ha den. Ualandsamfunnet har stilt nok opp for storsamfunnet. Den må legges nærmere kysten, sier Bernt Terje Høyland.

– Det er sårende at noen vil rasere bygda vår, sier Bernt Terje Høyland og peker der veien vil gå.
Publisert:
 1. Rune Gjedrem
 2. Sokndal
 3. Ole Gabriel Ueland
 4. Jæren
 5. Bjerkreim

Mest lest akkurat nå

 1. Smertene kan være sterkere enn ved fødsel. Emilie (24) får krampene daglig

 2. Berisha etter 14 års ventetid: – Kommer til å huske dette resten av livet

 3. Brast i gråt etter bestemannspremie: – En drøm for meg

 4. Fauci om omikronvarianten: Oppmuntrende funn om alvorlighetsgraden

 5. – Vi sitter her og fryser. Politikerne har ikke bakkekontakt

 6. Erstatning for tapt barndom: Nesten alle får nei