Nå protesterer også noen i fylkestinget i Rogaland mot å bli kastet ut av Vestlandet

(F.v.) Fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal (KrF) og fylkesvaraordfører Marianne Chesak (Ap) har begge signalisert at de ikke kommer til å ta opp en navnekamp mot Hordaland og Sogn og Fjordane som har vedtatt å ta navnet Vestlandet fylkeskommune.

Fylkestinget må ta stilling til om de vil slutte seg til en protest mot ufrivillig utmelding fra Vestlandet. Fylkesordføreren må instrueres, mener forslagsstiller.

 • Geir Søndeland
  Geir Søndeland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Deler av rogalandsbenken forsøker å stoppe «Vestlandet» fylke, men reaksjonen fra politisk ledelse i Rogaland fylkeskommune har vært avmålt på at Hordaland og Sogn og Fjordane vil bli døpt Vestlandet fylkeskommune.

Fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal (KrF) og fylkesvaraordfører Marianne Chesak (Ap) har ingen planer om å slutte seg til en protestbevegelse i Møre og Romsdal.

Saken avgjøres av Stortinget neste år, og nå har Mats Danielsen (Frp) formulert dette forslaget i form av en interpellasjonen før neste fylkestingsmøte 12. og 13. desember:

«Rogaland fylkesting stiller seg sterkt kritiske til at et fylke bestående av Hordaland og Sogn og Fjordane skal få navnet «Vestlandet». Rogaland fylkeskommune kontakter umiddelbart Møre og Romsdal fylkeskommune med sikte på å sende en felles protest fra fylkene til Stortinget før behandling av nytt fylkesnavn.»

Les også

Næringslivet slakter «nye» Vestlandet: – Høres ut som en nachspiel-idé

Les også

Jan Tore Sanner (H) blir bedt om å stoppe «Vestlandet» fylke

Les også

Full krangel om «navnekupp» på Vestlandet

– Må instrueres

– Fylkesordføreren ser ikke ut til å forstå hvorfor dette rører ved identiteten til folk, og da må hun instrueres. Jeg håper at hun tar til fornuft og legger inn en protest tidlig i prosessen fremfor å gå på et stort nederlag i fylkestinget, sier Danielsen.

– Jeg ble rimelig forbannet da jeg leste at fylkesordføreren ikke var interessert i å ta tak i det. Det kan ha sammenheng med at hun tapte kampen om å få slått sammen Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane, men det nye fylket kan selvsagt ikke hete Vestlandet. Det er også åpenbart at Hordaland og Sogn og Fjordane vet at de skaper overskrifter når de går til dette skrittet, sier han.

– Vi kan ikke akseptere at identiteten til 700.000–800.000 innbyggere blir kuppet. De fleste i Rogaland definerer seg helt klart som vestlendinger, sier Danielsen, som har et håp om at Stortinget vil avvise Vestlandet fylkeskommune.

(F.v.) Mats Danielsen (Frp) fremmer en interpellasjon til fylkestingsmøtet i desember om å protestere mot at Hordaland og Sogn og Fjordane tar navnet Vestlandet fylkeskommune.

Høyre gidder ikke

Frp-gruppeleder Anita Egeli hadde ikke hørt om forslaget da Aftenbladet tok kontakt. Hun vil avvente en gruppebehandling av saken.

Per nå tyder lite på flertall i fylkestinget for en protest.

Samtidig er Språkrådet kritiske, og Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) skal lytte til Språkrådets vurderinger. Departementet opplyser også at det vil legge vekt på at navnet er «mest mulig samlende» og at det er lokalt ønsket.

Så vil de neste månedene vise om Vestlandet fylkeskommune splitter Vestlandet mer enn det samler.

Tidligere fylkesordfører Janne Johnsen (H) vil ikke ta initiativ i saken:

– Dette er ikke i nærheten en gang av en sak som Rogaland skal si at vi går tungt inn i. De andre får feire de seirene de vil. Hvis det viktigste er å bli Vestlandet, så får de kose seg med det. Andre ting er mye viktigere. Jeg klarer ikke å fyre meg opp til de store høyder av dette.

– Har du noen råd til Jan Tore Sanner (H) i saken?

– Jeg tenker det er kloke hoder også i Oslo. Jeg gidder ikke, orker ikke å bruke tid på dette, sier Johnsen.

Magne Rommetveit (t.v.), Jette Christensen og Eigil Knutsen kommer alle fra Rogaland, men representerer Hordaland Ap i Stortinget.

– Vestlandet må være Vestlandet

Jette Christensen (Ap) er fra Egersund, men representerer Hordaland på Stortinget. I et SMS-intervju svarer hun slik.

Aftenbladet: - Ett spørsmål om at de to fylkene har vedtatt Vestlandet som navnevalg: Synes du det er greit, ugreit eller har du ingen formening om akkurat det?

Christensen: – Denne prosessen er underlig på mange måter. Det jeg sliter mest med å forstå er hvorfor Høyre og Frp i Rogaland ikke ville være med i arbeidet med en vestlandsregion. Det er helt unaturlig at Rogaland ikke ville være en del av Vestlandet, når fylket ligger på Vestlandet og de som bor der og vi som er derfra er vestlendinger.

Aftenbladet: – Når først Rogaland og Møre og Romsdal ikke ble en del av en vestlandsregion, er du da komfortabel med at Hordaland og Sogn og Fjordane tar navnet Vestlandet?

Christensen: – Det er lite med arbeidet rundt denne reformen som får meg til å tenke på ordet komfort.

Aftenbladet: – Jeg lurer på selve navnet og om du mener det er en god idé eller ei at Hordaland og Sogn og Fjordane blir Vestlandet fylkeskommune. Skal jeg bare skrive at du ikke vil svare på det?

Christensen: – Jeg har svart på spørsmålet du stilte. Men på dette nye spørsmålet vil jeg svare: Jeg synes det eksemplifiserer hvor unaturlig det er at Høyre og Frp på vegne av Rogaland har valgt å stå utenfor.

Aftenbladet: – Takker!

Christensen: – Fordi Vestlandet må være Vestlandet.

– Dette er jo feil, sier Janne Johnsen (H).

– Jeg var med i forhandlingsutvalget, og det var et enstemmig fylkesting som sa nei. Det er ingen som har valgt å stå utenfor, men noe alle partene har vært med på. Hvis hun sier det, har hun ikke fulgt med i timen, svarer Johnsen.

Les også

 1. Hordaland og Sogn og Fjordane skifter navn til Vestlandet

 2. Å Vestland, Vestland, hvor går grensa?

Publisert:
 1. Sogn og Fjordane
 2. Møre og Romsdal
 3. Rogaland
 4. Hordaland
 5. Rogaland fylkeskommune

Mest lest akkurat nå

 1. Smertene kan være sterkere enn ved fødsel. Emilie (24) får krampene daglig

 2. Berisha etter 14 års ventetid: – Kommer til å huske dette resten av livet

 3. – Vi sitter her og fryser. Politikerne har ikke bakkekontakt

 4. Fauci om omikronvarianten: Oppmuntrende funn om alvorlighetsgraden

 5. Brast i gråt etter bestemannspremie: – En drøm for meg

 6. Erstatning for tapt barndom: Nesten alle får nei