Her samlet ordføreren byens fremste politikere og Vikings støttespillere til middag og underholdning

Midt i de hemmelige forhandlingene om kommunens kjøp av Viking Stadion, inviterte Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø byens politikertopper til middag på Holmeegenes på vegne av Viking.

Holmeegenes på Eiganes. Stavanger kommune er oppført som eier av låven på den gamle lystgården Holmeegenes.
 • Tor Gunnar Tollaksen
  Tor Gunnar Tollaksen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

«I anledning av Vikingakademiet 2017 har jeg gleden av å invitere til foredrag med Åse Kleveland: «Hvor skal vi dra?» med påfølgende mottakelse med middagsbuffet, torsdag 24. august 2017, klokken 18.00-22.00 på Holmeegenes», lød invitasjonen.

Antrekket skulle være pent, invitasjonen var personlig.

Vikingakademiet ble dermed arrangert for første gang med byens politikertopper. Så langt Aftenbladet er blitt gjort rede for, begrenset invitasjonen seg til politikerne i det mektige kommunalutvalget, gruppeledere for øvrig ble ikke invitert.

Forsamlingen på mellom 40 og 50 personer fikk en stående buffet av småretter servert via kommunens rammeavtale med Renaa Restauranter. Den tidligere sangfuglen og kulturministeren Åse Kleveland var kveldens eksterne høydepunkt, mens representanter fra Vikings trenerapparat la fram den sportslige situasjonen i klubben.

Låven på den tidligere lystgården Holmeegenes eies av kommunen og kan ikke leies ut til private aktører på grunn av momsreglene. Alle arrangementer foregår derfor i kommunal regi.

Les også

Ap vil ha åpne dører i stadionsak

– Ville støtte Viking

Vikingakademiet i denne sammenheng må ikke forveksles med Vikings fotballakademi og satsing på barn og unge, men dreier seg om nettverket av støttespillere for Viking. Både enkeltpersoner og bedrifter.

– Hvilken rolle har kommunen i Vikingakademiet, ordfører Christine Sagen Helgø?

– Vi er ikke med i Vikingakademiet, men Stavanger kommune ville være med å støtte Viking ved å skape entusiasme og engasjement rundt et arrangement. Stavanger kommune støttet dette arrangementet i form av lokaler og mat, sier Stavanger-ordfører Christie Sagen Helgø til Aftenbladet.

– Er dette en kommunal oppgave?

– Vi ønsket å skape en positiv blest rundt de som støtter opp om Viking. Mange av de som var der er viktige støttespillere for Viking. Det å støtte den lokale klubben i en situasjonen hvor de trenger ekstra oppmerksomhet, syns jeg skal være en kommunal oppgave. Poenget var at vi ville prøve å være med på å skape entusiasme blant de som støttet Viking og vise at byen også står bak. Det var hele hensikten, sier Sagen Helgø.

Les også

Sandnes Ulf ber kommunen garantere for 30 millioner

Stavanger kommune har rammeavtale med Renaa Restauranter for mat til kommunale tilstelninger. Her ved innehaver Sven Erik Renaa.

Kommunen spanderte mat

Hun forklarer at kommunen stilte med lokaler og betalte for maten som ble servert, mens Viking betalte for møtekostnaden med foredrag.

– Dette skjedde midt i de hemmelige forhandlingene med Viking, var det tilfeldig?

– Ja, helt tilfeldig. Det hadde ingenting med forhandlingene å gjøre. Allerede i fjor høst var jeg i kontakt med styremedlem Kristin F. Kragseth i Viking hvor vi diskuterte muligheten for å arrangere noe sammen med de som er sponsorer og støttespillere for Viking. Grunnen til å ha et slikt arrangement var at det er mer krevende å få til avtaler med sponsorer i den situasjonen som regionen er inne i. Av ulike grunnen ble arrangementet utsatt.

– Vil kommunen gjøre dette med andre idrettslag i kommunen?

– Ja, Stavanger kommune har alltid vært en støttespiller for lag og organisasjoner som har vært i en spesielt vanskelig situasjon. Akkurat nå er det litt spesielt med Viking. Med dette arrangementet ønsket vi å skape entusiasme rundt Viking. Mange har stått trofast bak Viking i mange år. Både Stavanger kommune og Viking mente det ville være bra å ha et slik type arrangement sammen.

Aksjonærer og toppolitikere

Det som noen politikere stusset over, var at dette dreide seg om et treff med Vikings aksjonærer, sponsorer, styret, administrasjon og sportslige representanter. Invitasjonen ble sendt ut 14. august.

Det var altså 9 toppolitikere i kommunen som sitter i kommunalutvalget, som i realiteten avgjør stadion-saken, som var inviterte til tilstelningen. En av dem var Venstre Per A- Thorbjørnsen.

– Oppfattet du det som en smøretilstelning for byens toppolitikere som skal avgjøre stadion-saken?

– Nei, jeg reflekterte ikke over det. Stadion-saken var ikke på dagsorden, bare Vikings sportslige situasjonen. For meg var dette en samling for å vise tilstedeværelse og engasjement for at Viking skulle klare seg i toppdivisjonen, men jeg har ikke knyttet til arrangementet at det skulle være ubehagelig å være til stede der, Thorbjørnsen.

Vikings milliardærer

Tirsdag behandler kommunalutvalget saken om kommunen skal kjøpe Viking Stadion. Eierne bak Viking Stadion er selskapet Viking AS som består av aksjonærene som drifter toppfotballsatsingen i Viking.

19 aksjonærer eier 2 prosent eller mer av aksjene i Viking AS, den største eieren er Stiftelsen Viking FK med 14,59 prosent av aksjene. Nest største eier er Ole Rugland via Stavanger Investering AS som eier 13,63 prosent av aksjene. Deretter vannes aksjepostene noe ut.

Blant Vikings 10 største aksjonærer er det fem personer som kan regnes som milliardærer, om vi skal følge beregningene bladet Kapital har gjort. Disse er Ole Rugland, Bjørn Maaseide, Trygve Jacobsen, Yuhong Jin Hermansen og Knut Øgreid. Det er med andre ord byens mektige pengeelite som eier Viking Stadion i dag som ønsker at Stavanger kommune overtar drift og risiko med stadionanlegget.

Aps Kari Nessa Nordtun ba fredag i forrige uke om at saken om Viking Stadion foregår for åpne dører.

Debatt bak lukkede dører

Politikerne i kommunalutvalget skal først ta stilling til om kommunen skal gå videre med saken, slik at administrasjonen kan smi på plass et endelig avtaleutkast som bystyret i Stavanger skal ta stilling til. Sannsynligvis skjer dette 27. november om alt går som planlagt. Saken er hemmeligholdt og diskusjonen foregår bak lukkede dører i kommunalutvalget.

Ved en kommunal overtakelse er det på det rene at lånene som Viking i dag har til Stavanger kommune og til SR-Bank innløses og Stavanger kommune overtar forpliktelsene til SR-Bank. Da Viking Stadion ble bygget, ga Stavanger kommune 50 millioner kroner i gave og 20 millioner i lån til anlegget i Jåttåvågen som åpnet 1. mai 2004.

Les også

Sandnes Ulf ber kommunen garantere for 30 millioner

I motytelse fikk kommunen tilgang til Vikingmarka på Eiganes, slik at pengegaven ble klarert med EØS-regelverket. Kommunen tjente vel 70 millioner senere på tomtene kommunen overtok på Eiganes.

Viking tok også et mindre lån hos kommunen til opparbeidelse av treningsbanen i Jåttåvågen. Videre tok Viking lån i Sparebank 1 SR-Bank på 55 millioner kroner og et på 20 millioner kroner da Stadion ble bygget. I sommer tok Viking opp et usikret lån på 2,5 millioner kroner til aksjonærer for spillerkjøp.

Per september 2017 var Vikings totale gjeld på 70 millioner kroner, 53 millioner var knyttet opp i stadionanlegget.

For Viking kan den største fordelen være at kommunen overtar driftskostnader for Viking Stadion. Disse ligger på ca 17 millioner kroner i året.

Strides om verdien

Dersom Stavanger kommune kjøper Viking Stadion, trekkes gaven på 50 millioner og lånene til kommunen fra i overtakelsen, mens Stavanger kommune overtar de resterende lånene for anlegget som Viking har til SR-Bank.

Stridens kjerne og avgjørende spørsmål i saken er hvilken verdi Viking Stadion har i dag. Verdien ser ut til å lande på et sted rundt 110–140 millioner kroner, i tillegg kommer verdier for kontorlokaler som kan leies ut. I dagens marked, hvor prisen for kontorlokaler er dumpet betydelig, kan ikke Viking vente høy takst for disse arealene.

Det er derfor høyst uklart om Viking vil få med seg betydelig frisk kapital ved et Stadion-salg til Stavanger kommune. Den største gevinsten kan være at kommunen overtar driftsutgifter for Stadion-anlegget som i dag ligger på vel 17 millioner kroner i året.

Les også

Naboer fikk ikke medhold i stadionklager

Trenger kommunen nytt stadion?

I saken som nå foreligger er det ikke gjort noen behovsanalyse om Stavanger kommune faktisk trenger et fotballstadion. Stadionanlegget kan imidlertid gå inn i kommunens øvrige anleggsportefølje, og det er da nærliggende at kommunen, ved et kjøp, legger kunstgras på stadion og treningsbanen i Jåttåvågen for å få utnytte underlagene til breddeidrett.

Imidlertid ligger det an til at idrettens prioriteringslister for både anlegg og nye kunstgrasbaner forskyves og utsettes dersom kommunen overtar Viking Stadion.

Kan velge konkurs?

Saken bringer ikke på det rene hva som skjer dersom aksjonærene i Viking AS velger å slå selskapet konkurs. Sportslig er det Viking FK som er kvalifisert til det enhver tid sportslige nivået Viking befinner seg på, mens det er en avtale mellom Viking AS og Viking FK som tar seg av finansieringen av elitesatsingen.

Her tar Viking AS på seg alle regningene i elitesatsingen og får alle inntektene. Spillere og trenere er ansatt i Viking FK.

Dersom Viking AS går konkurs, er det Viking FK som må drifte elitesatsingen selv, eller eventuelt gjøre avtale med et nytt driftsselskap.

Dersom dette skjer, vil SR-Bank og Stavanger kommune som garantister overta Viking Stadion uten videre vederlag for Viking AS.

Da selskapet Start Stadion AS, selskapet som sto bak Sør Arena, i 2013 begjærte oppbud, overtok senere Kristiansand kommune eierskapet ved å kjøpe ut Sparebanken Sør som eide anlegget sammen med Start Stadion AS.

Oppbudet av Start Stadion AS dro ikke med seg elitesatsingen til IK Start i fallet i 2013.

Vanligvis fører Norges Fotballforbunds regelverk til poengtrekk som verste reaksjonsform dersom den økonomiske situasjonen i en klubb ikke er tilfredsstillende. Men foreløpig har det ikke vært saker hvor en konkurs i driftsselskapet som eier et fotballstadion, som eliteklubben disponerer, også drar med seg den aktuelle fotballklubben i fallet.

Publisert:
 1. Viking ASA
 2. Stavanger
 3. Økonomi
 4. Bjørn Maaseide
 5. Per A Thorbjørnsen

Mest lest akkurat nå

 1. Har ventet i fem måneder, får ikke åpne ferdig sushi-restaurant

 2. Politiet orket ikke å sjekke alle filene

 3. Viking-unggutt bytter klubb

 4. Stor aktør legger ned butikken på Norwegian Outlet på Ålgård

 5. Det er ikkje meininga ein skal bli rørt over at staten lar friske barn få bevega seg fritt

 6. Politiet har en klar formening om hva som var årsaken til ulykken