– Nyheten vil spre seg til Afghanistan. Menneskesmuglere vil mobilisere, og flere vil komme til Norge

Jonas Gahr Støre advarte i april mot signaleffekten av å endre norsk asylpolitikk. Nå angripes han for i all hast å gjøre Norge til Europas frihavn for asylsøkere.

Jonas Gahr Støre og Ap angripes nå for å ville endre asylpolitikken på en måte som vil sende et signal til unge, enslige asylsøkere om å dra til Norge og søke asyl her.
 • Geir Søndeland
  Geir Søndeland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

På landsmøtet i april advarte Støre mot å «endre lover og regler nå som sender signaler om at den norske politikken er i endring».

Ap-lederen ba landsmøtet stå ved en streng, rettferdig og human asyl-, flyktning- og integreringspolitikk.

På samme landsmøte kjempet Rogaland Ap for en mer skånsom håndtering av enslige asylbarn og stans i «bruken av midlertidig oppholdstillatelse for enslige mindreårige asylsøkere (EMA).»

– Vi sier bare at vi vil stoppe det, samme hvordan, sa delegasjonsleder Chesak.

Hun forklarte «samme hvordan» med alt fra å endre loven til å praktisere eksisterende regler på en ny måte.

Strengere regler ble innført 1. oktober 2016.

– Om det vil føre til at flere kommer fordi det å komme til Norge blir ensbetydende med varig opphold? Kanskje, sa Chesak, som dermed åpnet opp for signaleffekten som blant andre Frp og Høyre nå angriper Støre og Arbeiderpartiet for.

LES MER:

Les også

Partiveteran skammer seg over Senterpartiet

Les også

Ap vil ha ny vurdering av oktoberbarna

Oktoberbarn

Arbeiderpartiet fremmet tirsdag fire forslag (se fakta) i Stortinget som blant annet går ut på at alle enslige asylsøkere mellom 16 og 18 år som er vedtatt returnert til internflukt siden 1. oktober i fjor, skal få saken vurdert på nytt. Ap ber også om at saker ikke effektueres i påvente av ny behandling.

Det vil gjelde mange av de såkalte oktoberbarna - mindreårige, enslige asylsøkere (EMA) som har fått midlertidig opphold fram til de fyller 18, og som skal sendes tilbake til Afghanistan.

Ap begrunner forslaget med den store økningen i antallet EMA som har fått innvilget midlertidig opphold siden det såkalte rimelighetsvilkåret ble fjernet 1. oktober i fjor med støtte fra Ap.

Vilkåret gjorde tidligere at de fleste i denne gruppen ikke ble sendt til internflukt i hjemlandet, men heller fikk opphold i Norge, fordi internflukt ble sett på som «urimelig».

I stortingsdebatten sa Rigmor Aasrud (Ap) at rådene fra Utlendingsdirektoratet (UDI) ikke følges opp og at Norge har fått en av verdens strengeste praktisk for denne asylsøkergruppen.

– Resultatet er nesten en tidobling av dem som får midlertidig opphold, sa Aasrud.

Ap viser til at mens det før var rundt 5 prosent av denne gruppen som fikk midlertidig opphold, så har det i etterkant økt til over 40 prosent.

Nå ønsker Ap å innføre egne sårbarhetskriterier for denne gruppen og at alle vedtak som er gjort i denne perioden knyttet til denne gruppen, skal stilles i bero og gjennomgås på nytt.

LES OGSÅ:

Les også

Halvparten av asylbarn med midlertidig opphold har forsvunnet

Les også

Ap og Sp kan stanse omstridt asyltiltak

Les også

NOAS skeptisk til Listhaugs asylforslag

Sylvi Listhaug og Frp advarer mot å gjøre Norge til Europas frihavn for asylsøkere og flyktninger uten berettiget krav på opphold i Norge.

– Europas frihavn

Innvandringspolitisk talsperson i Frp, Jon Engen-Helgheim, advarte mot å undergrave asylinstituttet og gjøre Norge til «Europas frihavn for flyktninger med avslag».

I forrige uke advarte innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) Stortinget mot å stanse alle returer til Afghanistan som det eneste landet i Europa.

– Det kan bidra til at flere afghanske asylsøkere kommer til Norge. Det kan også bety at afghanere som allerede oppholder seg ulovlig i andre europeiske land, finner Norge mer attraktivt. Så lenge vi har en eventuell returstans, kan Norge framstå som en frihavn i Europa for afghanske borgere, sa hun i Stortinget.

Engen-Helgheim pekte tirsdag på en todelt signaleffekt:

 • Enslige mindreårige bør reise til Norge. De blir ikke returnert, selv om de ikke har behov for beskyttelse.
 • Falske forhåpninger til enslige mindreårige om at de får bli selv om de ikke har behov for å bli.

– Dersom de får bli, åpner vi for at grunnløse asylsøkere skal få opphold. Dersom de ikke får bli, har vi skapt falske forhåpninger og drømmer som vi må knuse senere, sa han.

Engen-Helgheim mener også Norge ikke skiller seg fra alle andre land om vurderinger av sikkerheten i Afghanistan.

– Dagen i dag er dagen da Ap forlater en ansvarlig og strengt asylpolitikk. Nå hengiver Ap seg til uansvarlighet, uforutsigbarhet og urettferdighet, sa han.

– I realiteten ønsker Ap at flere grunnløse asylsøkere skal få opphold. Hvis det blir vedtatt, vil nyheten spre seg til Afghanistan. Menneskesmuglere vil mobilisere og flere vil komme til Norge.

– Oppsiktsvekkende

Kristin Ørmen Johnsen (H) Ap for å foreta en snuoperasjon i 12. time.

– Det er oppsiktsvekkende det Ap har gjort. Her går man uten komitébehandling, høring eller departementets vurderinger inn for å instruere en fagetat, sa Johnsen.

– Jeg er meget urolig når Stortinget skal ta stilling til så mange saker på så kort tid uten det det er behandlet. Jeg fraråder på det sterkeste Stortinget å gjøre hastevedtak i disse sakene. De hører hjemme i komiteene og til vurdering i departementet. Jeg mener grunnlaget for maktfordelingsprinsippet er utfordret. Det er ikke Stortinget som skal behandle asylsaker, det er fagmyndighetene, sa hun.

Også Listhaug kritiserte håndteringen av saken og hastverksarbeidet. Hun viste til en rekke tilfeller der innstramminger eller oppmykninger viste seg igjen i asylsøkertall etterpå i Norge.

– Slik fungerer signalet på dette området, sa hun.

Jonas Gahr Støre (Ap) avbildet under et valgkampbesøk i Stavanger.

Støre avfeier kritikken

Sp, SV, KrF, Venstre, Rødt og MDG sikret Ap flertall i voteringen. Venstre og Rødt stemte i hovedsak subidiært. Høyre og Frp stemte mot. Dermed tvinges Listhaug til å følge opp Stortingets vedtak.

Støre avviser at forslaget kan føre til økt tilstrømming av enslige mindreårige asylsøkere til Norge. Han påpeker er Norge er alene i Europa om å avvikle rimelighetskravet.

Støre sa fra talerstolen at asylpolitikken ligger fast.

– De med beskyttelsesbehov skal få beskyttelse. Hovedprinsippene ligger fast. Ap står ved de vedtak vi har fattet her, det brede forliket og andre beslutninger. Vi stoler på og har tillit til utlendingsforvaltningen inntil det motsatte. Vi stiller spørsmål og forsikrer oss ved praksis, sa han.

– Arbeiderpartiet står ved en streng rettferdig og human asylpolitikk, kontroll med grensene og at prinsippene følges. Men vi er ikke passive tilskuere til regjeringens politikk og utøvelse av skjønn. Det er vårt oppdrag å følge med på det og, om nødvendig, si ifra, sa Støre og fortsatte:

– Da rimelighetskravet ble skrotet skjøt midlertidigheten i været. Da vi gikk med på den beslutningen, sa vi klart i fra at terskelen for humanitært opphold, ikke skulle senkes. Regjeringen forsikret om det, likevel skjøt midlertidig i været. Det er derfor vi gjør dette. Vi har tillit til forvaltningen. Vi har lyttet til UDI-sjefen som sier Norge er nå helt på grensen til våre internasjonale forpliktelser. Der skal ikke Norge være, Norge skal være godt innenfor grensen, og vi skal stå og kunne se en verden i øyene, sa Ap-lederen.

Støre innrømmer at det er uvanlig å fremme forslag på denne måten.

– Ja, men det er en uvanlig situasjon også, sa han.

Ap-lederen mener det er ingen grunn til å si dette er et signal om at folk kan komme til Norge.

– Vi har en streng asylpolitikk, Europa er nærmest lukket. Det er Fremskrittspartiets talspersoner som står her, også statsråden sier det – det er de som sender de signaler. Når en norsk statsråd går og sier at nå er det fritt frem for alle grunnløse (uten behov for beskyttelse) for opphold, blir det rapportert? Ja, det tror jeg. Er det feil? Ja, det tror jeg, sa Støre.

– I dag tar stortingsflertallet ansvar og setter foten ned for en praksis vi ikke liker.

Publisert:
 1. Stortinget
 2. Asylpolitikk
 3. Arbeiderpartiet (Ap)
 4. Kristin Ørmen Johnsen
 5. Rigmor Aasrud

Mest lest akkurat nå

 1. Førstemann til mølla-prinsippet skaper både sinne og tårer for skuffede badegjester

 2. Viking-juvelen satt ut etter smitte: – Jeg er overrasket

 3. Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er koronasmittet

 4. Snille, gode Ole Kallelid

 5. Fridykkere løftet opp 77 dekk fra havbunnen

 6. Ole Kallelid er død