Stavanger og Rennesøy deler Åmøy mellom seg

<p> Nå vil Åmøy-buen vil ha folkeavstemning Åmøy-beboere vil samle seg<br/></p>

Publisert: Publisert:
 • Elisabeth Seglem
  Journalist
iconDenne artikkelen er over 15 år gammel

Vårværet er nydelig, men det er ikke mange folk å se ute på Vestre Åmøy i Rennesøy kommune. De er på arbeid i Stavanger, får vi vite av Ove Vareberg. Gården hans ligger i krysset der veien til Austre og Vestre Åmøy skiller lag. Noen kilometer lengre framme, heter kommunen Stavanger og innbyggerne er vel nesten for siddiser å regne — eller?

 • Vi er Åmøy-buer alle sammen og har mange felles interesser. Og nå er vi er utslitt av å være delt på to. Til sammen er vi ikke 600 personer en gang. Det er på tide øya blir samlet i en kommune. Om det blir Stavanger eller Rennesøy får innbyggerne avgjøre, sier Ove Vareberg.

Folkeavstemning

Vestre Åmøy Velforening vil ha folkeavstemning samtidig med høstens Stortingsvalg. Austre Åmøy Velforening støtter forslaget, og sammen har de sendt brev til ordførerne i de to kommunene. I brevet blir kommunene bedt om å respektere Åmøy-buens vilje uavhengig av hvem som vinner avstemningen.

 • Hvis begge kommunene på forhånd lover å følge et flertall ved en folkeavstemning og vi får godkjenning i kommunaldepartementet, så kan vi tilhøre en kommune alt i januar neste år, hevder Vareberg.
 • Styret i Austre Åmøy Velforening mener det må være greit å la det bli opp til innbyggerne på Åmøy å bestemme hvilken kommune de vil tilhøre. Derfor har styret støttet utspillet fra Vestre Åmøy Velforening, sier Kirsten Øvregaard i Austre Åmøy Velforening.

Hun legger til at saken er «udramatisk» for folk på Austre Åmøy.

 • Det er iallfall ingen av innbyggerne på Austre Åmøy som har tatt opp dette som tema, sier Øvregaard.

Åmøy har «alltid» vært delt på midten. Da kommunestrukturen i området var under endring i 1965, var det saktens bråk og debatt. Men det endte med at Rennesøy og Stavanger fikk beholde hver sin del av den lille øya.

- Ikke samhørighet

Før tunnellene i Rennfast kom, hadde Austre og Vestre Åmøy hver sin båtrute til Stavanger, og ifølge eks-politikeren og høyremannen Ove Vareberg var ikke følelsen av samhørighet der slik som i dag.

 • Men nå tar alle den samme bussen til byen og vi har et grendahus på Vestre som vi benytter sammen. Men, det er ikke lett når vi trenger støtte til ungdomsklubben og må søke i to kommuner. Vi blir for svake og får for liten politisk innflytelse, sier Vareberg.

I brevet til ordførerne i Rennesøy og Stavanger blir ønsket om en sammenslåing begrunnet med "praktiske og menneskelige problem".

Vareberg uttyper gjerne:

 • Kommunegrensen deler familier og splitter oss følelsesmessig. I tillegg er det nok eksempler på praktiske problem. Kommunene driver for eksempel hver sine skoler og barnehager, sier Vareberg.

Han har tatt Aftenbladet med til kommunegrensen for å understreke sitt poeng. På den en siden har Rennesøy kommune planlagt en sykkelsti, mens Lyse har tilrettelagt for bredbånd-utbygging på Stavanger-siden. Både bredbånd-utbyggingen og sykkelstien stopper ved kommunegrensen.

 • Dette er graverende eksempler på kommuner som ikke kan samarbeide. Det er tydelig at politikerne ikke har vett og forstand. De kaster bort millioner, hevder Vareberg i den reneste tordentalen.

Personlig vil Rennesøy-innbyggeren Vareberg gjerne tilhøre Stavanger kommune.

 • Det tar meg 16 minutter å kjøre til Stavanger sentrum og 12 minutter å kjøre til kommunesenteret Vikevåg i Rennesøy kommune. Jeg klipper håret i Vikevåg, men ellers har jeg alltid mye mer å gjøre i Stavanger. Vikevåg er en avkrok hvor vi aldri er, sier Vareberg.

elisabeth.seglem@aftenbladet.no

Publisert:

Les også

 1. Ingen kommunekamp ennå